Поради

Види грипу: що треба знати, щоб не захворіти, та як правильно лікуватися

Види грипу: що треба знати, щоб не захворіти, та як правильно лікуватися

Трохи прогулявшись вже ніби у теплий весняний день чи змокнувши під теплим літнім дощем досить легко підхопити грип. Що вже казати про осінь та зиму, коли температурні перепади фактично щорічно призводять до масової захворюваності серед людей. Часто грип чомусь вважають буденним випадком та ставляться до нього легковажно, ковтнувши пігулку чи переносячи  його «на ногах». Проте хвороба не така проста, як здається.

Грип – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, спричинене різними типами вірусу.Загалом організм має сили боротися із симптомами та із допомогою медичних препаратів досить легко переможе хворобу.

Однак часом легковажність призводить до ускладнень і у такому випадку людина гарантовано стає пацієнтом медзакладу. В особливо важких формах грип призводить до летального кінця – щороку від нього у світі помирає понад 250 тисяч людей.

Аби успішно запобігти захворюванню досить дотримуватись простих профілактичних рекомендацій. Ми розповімо, яку небезпеку приховує нібито нескладна недуга, розглянемо види грипу, а також з’ясуємо симптоми та порекомендуємо методи лікування, що дозволять зберегти здоров’я.

грип може призвести до складних наслідків
грип може призвести до складних наслідків

Типи грипу

Дослідники виявили чимало різновидів грипу, котрі відрізняються за будовою вірусу, симптомами, реакцією організму та перебігом хвороби. Через таку різноманітність часом захворювання переноситься легко, а іноді має важкий перебіг. Таким чином, вірус класифікують на три різні типи:

  • Тип А ( з підтипами А1 і А2);
  • Тип В;
  • Тип С.

Віруси типів А і В спричиняють фактично щорічні сезонні епідемії грипу, які розпочинаються після різкого падіння температури на початку зими.

вірус грипу
вірус грипу

У 80% випадків винуватцем є віруси групи А, ще у 20 – типу В. Загалом в Україні щорічно антигрипозного лікування потребують до 20% населення. Симптоми у пацієнтів, які підхопили вірус із груп А чи В схожі – висока температура, кашель, слабкість. Тип С має подібні прояви хвороби, проте протікають вони легко, не спричиняють ускладнень, а віруси цієї групи нині є мало вивченим.

Також відрізняються типи і тим, що інфікують різні організми. Віруси типу В і С заражають лише людину, а от віруси із групи А можуть інфікувати й організм тварин. Саме тварини у багатьох випадках виступають переносниками вірусу до людей.

Види грипу

Найчастіше грип у людини спричиняють віруси типу А. До складу вірусу, окрім нуклеїнової кислоти, входять білки гемаглютинін (H) і нейрамінідаза (N). Вирізняють 16 підтипів гемаглютиніну і 9 нейрамінідази, які у різних комбінаціях і визначають особливості та штам вірусу. Зауважимо, що не всі віруси можуть вражати людину – небезпечними для неї є лише віруси H1, H2, N1, N2, N3 і Н5.

Вірус пташиного грипу

Пташиний грип – це захворювання, викликане штамами вірусів групи А, що вражає пташок. Водночас відомі випадки, коли високопатогенні штами спричиняли цю недугу у людей. Це траплялося за безпосереднього контакту організму із інфікованими домашніми птахами чи їх тушами. Переносниками вірусу є дикі пташки, зазвичай качки, однак вони володіють високою  стійкістю до недуги.

Існує кілька типів пташиного грипу – H5, H7 и H9. Епідеміологи не раз попереджали про небезпеку штаму H5N1, який від домашніх птахів передається людям. Вперше про випадок  інфікування таким грипом людини стало відомо у 1997 році під час спалаху у Гонконзі. Згодом хвороба розширила ареал зараження в Азію, Африку, на ближній Схід та Європу.

люди заражалися від домашньої птиці
люди заражалися від домашньої птиці

У птахів цей штам викликає масову загибель. Серед пацієнтів, у яких виявили пташиний грип штаму H5N1 внаслідок ускладнень показник летальності становив понад 50% через різкий розвиток пневмонії. Тож поширення недуги є дуже небезпечним, адже може призвести до смертельної епідемії.  Проте наразі невідомо про випадки захворювання на цю небезпечну хворобу.

Профілактика пташиного грипу

Встановлено, що пацієнти заражалися від інфікованих птахів, а випадки передачі пташиного грипу від людини до людини не поширені. Хвороби не спричинить правильно приготоване м’ясо, адже висока температура вбиває вірус. Тож необхідно при приготуванні дотримуватись температурного режиму. Окрім того, низку рекомендацій розробила ВООЗ:

  • Не дозволяти дітям гратися із дикими чи домашніми птахами, що виглядають хворими;
  • Заборонено чіпати руками чи використовувати в їжу домашніх птахів, які загинули з невідомої причини;
  • При виявлені хворої птиці вдома необхідно викликати ветеринара. Якщо ж виявили мертвого птаха, рекомендують звернутися до ветеринарної клініки та після аналізу спалити тушку, захистившись при цьому респіратором та рукавичками;
  • М’ясо та яйця птахів у холодильнику варто зберігати окремо від інших продуктів;
  • Для зміцнення імунної системи у разі ризику підхопити грип радять приймати противірусні препарати та вакцинуватися. 

    важливо дотримуватися методів профілактики
    важливо дотримуватися методів профілактики

Симптоми пташиного грипу

Форми прояву можуть залежати від імунної системи організму, якщо ж людина раніше була заражена вірусом, то розвивається стійкість до цієї форми. Симптоми хвороби схожі до сезонного грипу: висока температура, частий кашель, біль у м’язах та суглобах. Внаслідок ускладнень виникають проблеми із диханням та розвивається пневмонія. Тож якщо після контакту з птахами з’явилися ознаки респіраторної недуги рекомендують терміново звернутися до лікаря.

Особлива небезпека у тому, що пневмонія часто призводить до смерті хворого. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, 60% пацієнтів, у яких встановили високопатогенний штам пташиного грипу, померли. Проте не варто виключати, що такий високий показник викликаний тим, що багато людей з середньою важкістю перебігу  такого грипу не зверталися до медиків та не потрапили до статистики.

ускладнення можуть провокувати розвиток пневмонії
ускладнення можуть провокувати розвиток пневмонії

Лікування пташиного грипу

Втручання найбільш ефективне на ранньому етапі перебігу хвороби. Інкубаційний період вірусу грипу H5N1 складає 2-3 дні, в окремих випадках  –  1-7 днів.  У випадку спалаху в регіоні рекомендують звертатися до лікарні із появою перших симптомів. Початок грипу зазвичай гострий – пацієнтів починає лихоманити. На 2-3 день лихоманки з’являється мокрий кашель, біль у горлі, розвивається бронхіт тощо. Іноді спостерігають розлади шлунково-кишкового тракту, ураження печінки, нирок чи нервової системи. 

Рентгенографія вже на ранніх етапах дає можливість розрізнити на легенях множинні запалення, котрі ризикують швидко поширитися легенями. Підтверджують захворювання імунологічними, молекулярно-генетичними та вірусологічними методами.

Пацієнтів, у яких підозрюють грип, госпіталізують в інфекційні відділення. Їм приписують противірусні препарати для перешкоджання розмноженню вірусу, що сприяє перспективам видужання. При високій температурі додатково застосовують жарознижувальні препарати, у випадку бактеріальних ускладнень до списку ліків додають ще антибактеріальні препарати. На стаціонарному лікуванні пацієнт дотримується постільного режиму та перебуває у медзакладі до повного оздоровлення.

Свинячий грип

Свинячий грип – ще один вірус із типу А (H1N1), який здатний заражати організм людини. Цей тип наробив чимало «шуму» у 2009 році, коли повідомили про загрозу розвитку епідемії цієї недуги у світі. Назву свою хвороба отримала через джерело зараження – свиню. Загалом же свинячий вірус був відомий і раніше, однак саме у 2009 відбулося зараження мутованим штамом, тож людський організм не мав до нього специфічного імунітету. «Новинкою» цього грипу було й те, що захворювання передавалося серед людей.

свинячий грип - ще один небезпечний вид захворювання
свинячий грип - ще один небезпечний вид захворювання

В людському організмі свинячий грип атакує дихальну систему, тому вже за добу-дві у пацієнта може розвиватися пневмонія. Групами ризику під час епідемій є діти, люди похилого віку, вагітні,  хворі на хронічні захворювання серцево-судинної системи, астмою чи діабетом.

Симптоми свинячого грипу

Головними ознаками є підвищення температури, сильний головний біль, кашель, нежить, біль у м’язах та утруднене дихання, іноді спостерігається сильна діарея та рвота. Важкість перебігу грипу залежить від організму та лікування. Загалом же більшість зафіксованих у світі випадків свинячого грипу були досить легко і хворі за тиждень виліковувалися.

Проте важчі форми недуги викликають пневмонію, яка швидко прогресує, і на відміну від бактеріальної, не чутлива до антибіотичного впливу.

У важких випадках ускладнення зазвичай з’являються за 3-5 днів після прояву симптомів та  розвиваються швидко – може з’явитися дихальне недостатність, яка потребує респіраторної підтримки. За відсутності правильного підходу пневмонія може призвести до смерті пацієнта вже за 1-2 дні після появи ускладнень.

пацієнти з ускладненям потребують госпіталізації
пацієнти з ускладненям потребують госпіталізації

Профілактика свинячого грипу

Оскільки вірус передається повітряно-крапельним шляхом або ж через контакт із зараженими предметами, для зниження ризику захворіти свинячим грипом у період підозри поширення недуги треба дотримуватись простих правил. Зокрема рекомендують:

  • носити марлеву пов’язку;
  • обмежити контакти із людьми;
  • дотримуватися правил гігієни,
  • дезінфікувати взуття та одяг після відвідин громадських місць;
  • мити руки із милом,
  • не торкатися слизових оболонок носа, рота та очей, особливо перебуваючи у громадських місцях;
  • залишатися вдома та запобігати контактам при появах перших симптомів захворювання;
  • не контактувати із тваринами, у яких є підозра на свинячий грип;
  • не вживати м’яса, котре не пройшло достатньої термічної оброки.

Окрім того, важливо подбати про зміцнення імунітету – дотримуватись здорового режиму харчування, добре висипатися, вживати достатню кількість вітамінів тощо.

для профілактики варто носити маски у людних місцях
для профілактики варто носити маски у людних місцях

Важливо розуміти, що людина, яка підхопила свинячий грип, небезпечна для оточуючих не лише після появи симптомів, а й в інкубаційний період вірусу, який може тривати до тижня.

Лікування свинячого грипу

За звичної форми перебігу грипу організм пацієнта здатний самотужки впоратися із інфекцією – переважно це трапляється протягом тижня. У цей період краще перебувати в теплі та дотримуватись постільного режиму, вживати препарати із парацетамолом, ібупрофеном та нестероїдні протизапальні препарати. Однак при підозрі на появу ускладнень слід негайно звернутися до лікарні, адже у такому випадку пацієнту не допоможуть народні методи.

При ускладненнях до пацієнтів застосовують лікування антивірусними препаратами, які пригнічують нейрамідазу – це призводить до полегшення перебігу захворювання та підвищує шанси на успішне лікування.

Часом на фоні вірусної пневмонії розвивається й бактеріальна форма – її  у пацієнта лікують паралельно.

Грип групи B

Особливість грипів цього типу у тому, що вони, на відміну від вірусів зі групи А, не викликають пандемій. Також такі захворювання загалом мають легший перебіг, ніж спричинені вірусом типу А, однак в окремих випадках можуть мати негативні наслідки для здоров’я. Серед вірусів групи В не виділяють дрібніших підтипів, вони значно рідше стають причиною сезонних епідемій грипу – за статистикою, цей тип викликає 20% захворювань.

Ці віруси вирізняється тим, що проникають в клітини дихального епітелію середніх і нижніх дихальних шляхів. Перебіг захворювання у пацієнта характеризується значною тривалістю.

Симптоми, викликані вірусами групи В, схожі до симптомів інших грипів:

  • Головний біль;
  • Висока температура до 39 градусів, яка триматися кілька днів;
  • Біль у м’язах та суглобах;
  • Кашель;
  • Може супроводжуватися нежитем чи закладеним носом та болем у горлі.

При ускладненнях  недуги виникають ураження дихальних шляхів, бронхіт, пневмонія.

Профілактика

Щоб убезпечити свій організм і не захворіти на «сезонний» грип не треба нехтувати загальними правилами – дотримання режиму харчування, посилення імунітету, вживання достатньої кількості вітамінів тощо. Проте за переконаннями медиків, найкращим способом профілактики є вакцинація, котра дозволить запобігти грипу та його ускладненням. Робити її рекомендують завчасно – оскільки пік атаки вірусів припадає на зимовий період, вакцинуватися рекомендують восени.

вакцинуватися рекомендують восени

вакцинуватися рекомендують восени

Ззменшать ризик підхопити вірус групи В й інші заходи. Зокрема, рекомендують часто мити руки, уникати контакту із хворими людьми, бувати на свіжому повітрі та провітрювати робоче приміщення і дім.

Лікування грипу

Аби побороти симптоми грипу, рекомендують дотримуватися постільного режиму та вживати багато рідини. Окрім того рекомендують приймати ліки, які пригнічують нейрамінідазу  озельтамівір і занамівір. У випадку появи ускладнень чи тривалого періоду захворювання треба звернутися до лікаря, котрий після огляду пацієнта призначить відповідні препарати.

правильні препарати призначить лікар
правильні препарати призначить лікар

Для чого потрібна вакцинація від грипу

Рекомендація вакцинуватися є актуальним методом попередження різних грипів. Справа у тому, що вакцинація від грипу є фактично єдиним методом специфічної профілактики. Процес введення вакцини в організм пацієнта має на меті вироблення антитіл, котрі боротимуться з інфекцією. Введення вакцини не провокує розвитку грипу, але готує організм до мобілізації проти хвороби.

Особливістю вакцин є те, що кожного року їх склад змінюється. Це спровоковане здатністю вірусів до мутацій та базується на дослідженнях епідеміологів, які вивчають, що за штами циркулюватимуть на певній території. Склад вакцини формують таким чином, що вона має захисний ефект одночасно щодо кількох типів вірусів – зазвичай йдеться про два штами вірусів А та один  В.

вакцинація
вакцинація

Отож, епідеміологи щорічно визначають конкретні штами грипу, що циркулюватимуть в Україні протягом епідміологічного сезону. Наприклад, коли регулярними «гостями» на теренах України були штами грипу  А/H1N1(Brisbane) H3N2 (Kansas), вакцини сприяли виробленню антитіл саме до їх антигенів.

За результатами досліджень Міністерства охорони здоров’я України, вакцинація зменшує імовірність тяжкого перебігу хвороби і ускладнень падає на 60%, на 80% зменшується імовірність летального кінця та на половину скорочується кількість госпіталізацій.

Проте не забувайте головного – якщо ви дійсно захворіли на грип, але його перебіг нетиповий, ви не можете довго вилікуватися або маєте тяжкі симптоми – негайно зверніться до лікаря! Особливо, якщо підозрюєте серйозне захворювання але не впевнені, не треба випробовувати долю: у такому випадку самолікування ризикує бути не ефективним, а у випадку розвитку ускладнень дуже важливо не втратити дорогоцінного часу. У медичному закладі лікарі зможуть забезпечити якісну діагностику і точно визначити тип грипу (через виявлення генетичного матеріалу вірусу, швидке антигенне тестування тощо), а відтак – призначити ефективні препарати та вилікувати. Дотримуйтесь правил профілактики та залишайтеся здоровими.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, грип, лікування
В тему