Поради

Через банальну подряпину можна заразитися смертельною хворобою

Через банальну подряпину можна заразитися смертельною хворобою

Багато хто думає, нібито щеплення треба робити лише в дитячому віці. Ну, хіба що від коронавірусу, як виняток.

Але насправді захист від хвороб, отриманий завдяки щепленням у дитинстві, зберігається не на все життя. Тому поновлювати цей захист, роблячи ревакцинацію, треба кожному з нас. Адже навіть у дорослому віці такі хвороби, як правець і дифтерія, несуть смертельну загрозу, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Чим небезпечні ці захворювання? Де ми ризикуємо ними заразитися? У чому труднощі їхнього лікування? А головне – як від них захиститися? Про це поговоримо з лікарем загальної практики – сімейної медицини медичного об’єднання ЛМТГ Миколою Зингелем.

Миколо Віталійовичу, за моїми спостереженнями, українці не особливо бояться правця, бо до пуття не знають, що то за хвороба...

– Правець – це інфекційне захворювання, яке викликається бактерією  Clostridium tetani. Ця бактерія виробляє токсин, який уражає нервову систему людини. Внаслідок цього з’являються сильні, дуже болючі судоми м’язів тіла, і це може призвести навіть до смерті.

Де є ризик «підчепити» правець?

– Збудником правця можна заразитися через рану або поріз, внаслідок укусів тварин або ушкодження уламками деревини.

Коли тварина хвора на сказ, вона неадекватно поводиться. А якщо тварина є переносником правця, можна це зрозуміти за якимись ознаками?

– Ні, в цьому випадку якщо тварини є тільки переносниками захворювання, то зовнішніх ознак правця вона не має.

А заражені бактерією поверхні, ґрунт можна якось розпізнати?

– Ні, заражені поверхні ґрунту ніяк не відрізняються від звичайного ґрунту. Власне, в тому й підступність хвороби.

Якщо людина наступила на цвях, чи подряпалася об деревину, чи впала й обдерла до крові коліно й таким чином заразилася правцем, через скільки часу це проявиться?

– Симптоми захворювання можуть з’явитися з другого по 21 день після зараження.

Чи може такий хворий заразити інших людей?

– Ні, захворювання не передається від людини до людини.

Які прояви правця найбільш не безпечні для життя?

– Спазм м’язів усього тіла, м’язів гортані, голосових зв’язок та  діафрагми, що призводить до зупинки дихання. Можливі також спазми м’язів стінок судин, унаслідок чого перекривається просвіт судини і, відповідно, порушується рух крові. Смертельну небезпеку несе також спазм серцевого м’яза, через що серце не може нормально працювати і просто зупиняється.

За яких умов хворий на правець ризикує померти?

– Основна причина летальних наслідків – пізнє звернення за медичною допомогою. Якщо хворий не отримає лікування в перші дні  від моменту пошкодження чи рани, то ймовірність  смертності може сягати майже 100%.

Чи складно лікувати правець?

– Так, це дуже складно. Адже ліків від уже сформованого захворювання немає, і лікування спрямоване на усунення симптомів, тобто послаблення спазмів. А на саму бактерію медикаменти не впливають. Тому й так важливо звернутися за кваліфікованою медичною допомогою у перші дні після травмування чи подряпини, коли правець іще ніяк не проявився, бактерія не встигла отруїти організм, а, отже, – є можливість застосувати вакцину.

Чи дає правець ускладнення? Чи пожиттєві вони?

– Збудник може викликати закупорку гілок легеневої артерії згустком крові, що потрапив із інших частин тіла через спазм м’язів судин (емболія легеневої артерії). Серед можливих ускладнень правця – також пневмонія, легенева інфекція. Тобто наслідки можуть бути незворотними і лишитися на все життя.

Після того, як людина перехворіла на вітрянку, то вже може не боятися цього вірусу, бо має набутий імунітет на цю недугу. А після перенесеного правця є ризик захворіти на нього ще раз?

– Імунітет після цього захворювання, на жаль, не формується. Тому ймовірність повторного зараження лишається. Відповідно, навіть якщо людина вже хворіла на правець, усе одно повинна робити щеплення.

Недавно на Київщині пенсіонерка померла від дифтерії… Що це за хвороба?

– Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий.

Які симптоми цього захворювання?

– Дифтерія проявляється підвищенням температури тіла, болями в горлі, дискомфортом при ковтанні, утворенням нашарувань на мигдаликах. На початковому етапі розвитку дифтерія сильно нагадує ангіну, під час якої в горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання.

Через це, мабуть, люди лікують хворобу, як ангіну, та мають ускладнення?

– Так, подібні випадки трапляються, оскільки відрізнити дифтерію від ангіни на початку захворювання дуже важко. А наслідки можуть бути летальними.

Скільки часу потрібно хворому, щоб одужати?

– Це захворювання дуже важко лікувати. Всі хворі на дифтерію, не залежно від ступеня тяжкості, підлягають обов’язковій госпіталізації до інфекційного відділення. Основними засобами в лікуванні дифтерії є введення антитоксичної протидифтерійної сироватки, яка пригнічує дифтерійний токсин у крові.

В яких випадках хвороба може призвести до летальних наслідків?

– При невчасному виявлені, неправильному лікуванні, і – що дуже важливо – при відсутності у людини сформованого імунітету через відсутність вакцинації.

Небезпека дифтерії ще й у тому, що вона передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом тобто при живому спілкуванні, через спільний посуд?

– Так, усе правильно. Збудник хвороби виділяється з організму хворого при чханні, кашлі, навіть при розмові, що веде до швидкої передачі іншій людині.

Які найефективніші способи захиститися від правця і дифтерії?

– Найефективніший і найнадійніший метод захисту – вакцинація від цих хвороб.

Якщо людина ніколи не  щеплювалася від правця і дифтерії, скільки їй треба доз?

– Оптимальним і найефективнішим варіантом є введення 10 доз вакцини за все життя. Звісно, є особливості у термінах введення, але все ж – це найкращий варіант.

А якщо в дитинстві робила щеплення, то тоді?..

– Якщо людина зробила всі щеплення в дитячому віці, то надалі ревакцинація проводиться кожні 10 років, починаючи з 26-річного віку і до 56 років.  Звісно, за бажанням та відсутності протипоказань щеплення можна робити і після 56-ти.

Які можуть виникнути побічні дії після щеплення?

– Вони стандартні: можливе підвищення температури тіла до 37 – 37,5 С, біль у руці, куди було зроблено вакцину. Але в когось реакція взагалі відсутня. Тобто все індивідуально.

Як швидко минають побічні дії?

– Зазвичай достатньо двох-трьох днів, і симптоми зникають або значно знижують прояв.

Як довго після вакцинації ослаблений імунітет і, відповідно, краще утримуватися від контакту з людьми, походу в людні місця тощо?

– Ослаблення імунітету немає, людина може повноцінно жити та спілкуватися з іншими з моменту проведення вакцинації.

Скільки коштує вакцина?

– Вона проводиться безкоштовно.

Де роблять щеплення від правця і дифтерії?

– У центрі вакцинації, кабінеті щеплень, в амбулаторії, де пацієнт уклав декларацію із сімейним лікарем.

Чи потрібне скерування від сімейного лікаря?

– Перед проведенням вакцинації потрібні огляд лікаря та отримання паперової згоди на проведення процедури.

Дякую за роз’яснення.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Лікарі, Здоров'я
В тему