Поради

Чому волосся стає рідким і чи можна зупинити його посивіння?

Чому волосся стає рідким і чи можна зупинити його посивіння?

Про це і не тільки ми поговоримо з лікаркою-дерматологом медичного об’єднання ЛМТГ Оксаною ЛАПТЄВОЮ.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Оксано Анатоліївно, чи справді волосся таке важливе для нас?

– Звичайно. Адже воно захищає від впливу зовнішнього середовища, є джерелом теплоізоляції та охолодження. Також важливу роль волосся відіграє в естетичному вигляді людини. Чоловіки, особливо жінки, в яких гарне, доглянуте волосся, завжди почуваються впевненіше і гармонійно.

А чи вдавалося комусь порахувати, скільки волосин у нас на голові?

– У кожного різна кількість волосяних фолікулів (тобто цибулин, із яких росте волосина). В декого – 70 тисяч, у когось – 100 – 120 тисяч. Вважається, що в людей зі світлим волоссям волосяних фолікулів більше, а з темним – менше.

Від чого залежить густота шевелюри?

– Перший фактор – генетика. Якщо у батьків волосся рідке, то є велика ймовірність, що дітям це може передатися. Другий фактор – вік. Із роками через функціональні зміни в організмі волосся стає тоншим і менш густим. Третій фактор – здоров’я шкіри голови. Адже висипання, запалення, забруднення шкіри голови можуть впливати на волосся і його густоту. Вагомий вплив має харчування. Жирна їжа, алкоголь, брак вітамінів і мінералів можуть призвести до ослаблення і зменшення густоти волосся. А харчування, багате на поживні речовини, овочі, фрукти, сприяє зміцненню волосся і збільшенню його густоти. Ну, і не слід забувати про зовнішні фактори. Неправильне використання засобів для догляду за волоссям, використання агресивних хімічних засобів, куріння теж негативно впливають на стан волосся.

За якою «схемою» живе волосина?

– Її «життя» починається зі стадії активного росту – анагену. Далі коротка перехідна стадія – катаген. Після цього волосся припиняє ріст, тобто настає стадія спокою – телоген. По його закінченню у фолікулі починається ріст нової волосини, а стара, відповідно, випадає. У нормі до 80 – 90 відсотків волосся перебувають у стадії анагену, від одного до п’яти відсотків – у стадії катагену, 10 – 15 процентів – у стадії телогену.

Активний ріст триває від двох до семи років, перехідна стадія – до місяця, спокій – до трьох місяців. А протягом життя кожна фолікула може виростити до 30 волосин.

Які є особливості волосся, залежно від статі людини?

– У жінок воно росте швидше. Але в чоловіків швидше відновлюється після патологічної втрати. Швидше волосся росте у віці 15 – 30 років. А потім його активність суттєво знижується. Цікаво також, що вночі та взимку волосся росте повільніше.

Скільки втрачених за добу волосин є нормою і чи залежить це від пори року?

– Норма випадіння – від 50 до 150 волосин на добу. Але є таке поняття, як сезонне випадіння волосся. Воно пов’язане зі зміною погоди та характеру харчування залежно від пори року, і триває один-два місяці. Приміром, восени різко меншає сонячного випромінювання та виникає дефіцит вітаміну D. Випадіння взимку може посилитися під впливом низьких температур на шкіру голови. Весняне випадіння спровоковане дефіцитом вітамінів, а літнє – впливом ультрафіолетового випромінювання.

А які зміни всередині організму можуть призвести до надмірного випадіння волосся?

– Це можуть бути інфекційні захворювання (грибкові, бактеріальні, інші), ендокринні (патологія щитоподібної залози, гіпофіза, надниркових залоз), прийом певних лікарських препаратів, променева терапія голови чи хіміотерапія при онкозахворюваннях, вплив радіації, хвороби шлунково-кишкового тракту та порушення кровообігу, отруєння ртуттю, пестицидами, талієм, а також тривалий наркоз.

Надмірно випадати волосся може через стреси, гормональні зміни (вагітність, менопауза, скасування гормональних контрацептивів або заміна препарату), а також генетичну схильність. Навіть сувора дієта зі швидкою втратою маси тіла та порушенням харчування може призвести до різкої втрати волосся через недостачу в організмі заліза, цинку, міді, біотину та інших вітамінів.

  Яким чином тривога та стрес пов’язані з алопецією (втратою волосся)?

– Внаслідок стресу волосяні фолікули можуть завчасно перейти від стадії росту (анагену) до фази відпочинку (катогену). Крім того, стрес може загострити наявні в людини захворювання, які провокують появу алопеції. Також стрес підвищує рівень кортизону, а цей гормон безпосередньо пов’язаний із волосяним фолікулом.

Як зупинити надмірне випадіння волосся?

– Насамперед зазначу, що, вдаючись до самолікування, пацієнт, не знаючи першопричини алопеції, починає безконтрольний прийом різних лікарських засобів або ж підбирає недієві косметичні засоби догляду за волоссям. А це втрачений час, який може призвести до непоправних наслідків. Тому краще звернутись до фахівця, встановити причину алопеції, і тільки після цього разом зі  спеціалістом підібрати дієве лікування та правильний догляд.

Чи реально жінці у старшому віці, попри її гормональні зміни, зробити шевелюру густішою?

– Так, звичайно. Зараз дуже розвинута косметична галузь. І в дерматології багато нових методів дослідження і лікування. В тому числі дерматокосметика дає досить хороші і позитивні результати у догляді за волоссям.

Зараз дуже популярні операції з пересадки волосся.

– Так. Адже алопеція – це серйозна естетична проблема, і стикаються з нею не тільки жінки, але й чоловіки. Традиційні методи лікування не завжди дають стовідсотковий результат. Тому операції з пересадки волосся дуже популярні. А завдяки новим розробкам, що використовуються в цій галузі, тепер вона ще доступніша, ніж будь-коли, а відновлення займає менше часу.

А з посивінням волосся теж можна боротися?

– Сивина з’являється внаслідок знебарвлення волосини через нестачу меланіну – пігменту, який відповідає за природний колір волосся. А меланін втрачається і внаслідок старіння організму, і через генетичну схильність. Також сивіє волосся під впливом стресу, аутоімунних захворювань, нестачі вітамінів і мікроелементів та куріння.

В якому віці запускаються процеси знебарвлення волосин?

– Посивіння – це природний процес, який чекає фактично на кожного. Як правило, він починається у віці 30 років. Але темне волосся сивіє скоріше. Світлошкірі люди сивіють у 35 і більше років, а темношкірі – із 42 – 45 років. Але є люди з ранньою сивиною, коли перші знебарвлені волосини з’являються у 25 – 30 років, а до 40 років більша частина волосся в них уже сива.

Яка причина появи ранньої сивини?

– Насамперед – генетика, а також захворювання щитоподібної залози та шлунково-кишкові хвороби. Раніше сивіють люди, які зазнають частих розумових перевтом  і стресів. Адже внаслідок надмірних переживань відбувається сильний викид адреналіну в кров, який порушує зв’язок меланіну з білковою структурою волосся. В результаті меланін нейтралізується, що призводить до появи сивини. Також через стрес швидше виснажуються стовбурові клітини, які відповідають за колір волосся.

Чи можна зупинити посивіння й повернути колір знебарвленим волосинам?

– Описується дуже багато методів народної медицини. Але, на мою думку, вони неефективні і досить сумнівні. Надати колір посивілій волосині можна хіба що фарбуванням. А от сповільнити посивіння волосин, які ще не втратили мелатонін, можна. В цьому допоможуть повноцінне харчування та здоровий сон, відмова від шкідливих звичок, уникнення стресів і перевтоми.

Важливо також правильно доглядати за волоссям: мити не менше від двох разів на тиждень, зважаючи на ступінь забруднення, використовувати теплу воду, а не гарячу, уникати гарячих фенів, укладок, агресивного фарбування. Косметичні засоби для миття та догляду за волоссям треба підбирати до типу волосся та шкіри голови. Так само, як ми дбаємо про обличчя та руки, маємо доглядати за волоссям та шкірою на голові. Тобто не забувати про олійки, живильні маски, сироватки, лосьйони.

Дякую за поради.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волосся, Лікарі, Здоров'я, Поради
В тему

Останні матеріали