Поради

Як працювати на городі, щоб не схопило спини

Як працювати на городі, щоб не схопило спини

Тільки блиснуло весняне сонце – як господарі хапаються за граблі, лопати, сапки. Адже город – чи біля хати, чи на дачі – то єдиний рятунок для пенсіонерів мати натуральні продукти і не витрачати на них великих грошей.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Обмотайте поперек широким поясом

Однак праця на землі – то й неабиякі навантаження на організм, зазначає лікар-реабілітолог, мануальний терапевт Іван Сергійчук із Луцька. Під час весняних робіт можна не тільки напрацюватися, перегрітися на сонці чи протягнути спину або шию через підступний вітерець. Праця на городі – це ще й колосальне навантаження на наш опорно-руховий апарат. Як кажуть у народі, «ще лопати не підняв, а вже спину надірвав».

Тож як працювати, щоб не зашкодити своєму хребту?

– Біль у спині, а особливо – гострий біль, є проявом багатьох захворювань. Не розрахувавши своїх сил, людина може тимчасово або й повністю втратити працездатність. І це просто катастрофа навесні, коли робота кипить, – з досвіду знає Іван  Сергійчук. – Щоб не допустити  цього, головне – не перепрацьовувати, не доводити себе до знемоги. На початку сезону раджу нашим читачам: відновлюйте роботу поступово, дайте організму звикнути до навантаження. Чергуйте дії, які вимагають значних зусиль, із більш спокійною роботою. Скопали грядку? Тепер можна зайнятися поливом або посадкою. Через кожні 30 – 40 хвилин відставляйте лопати і граблі, щоби спина відпочила. Пройдіться ділянкою, обережно поверніть голову вправо і вліво, струсіть розслаблені руки й ноги, понахиляйтеся вперед-назад, у боки. Але виконуйте всі ці рухи плавно. Як при розминці, так і під час роботи на грядках різкі рухи неприпустимі! Також не забувайте фіксувати поперек корсетом або широким поясом.

Щоб не згинатися дугою, зробіть довгу ручку для інструментів

Ще одна з причин виникнення захворювань хребта у людей, які тяжко працюють, – неправильне розподілення ваги на тіло, продовжує Іван Сергійчук:

– У жодному разі не піднімайте непосильних тяжкостей! Краще затратити більше часу, переносячи вагу невеликими частинами, ніж потім лежати пластом. Якщо вже так сталося, що вам ну дуже треба підняти щось важке, присядьте навпочіпки, притисніть до себе предмет, який збираєтесь піднімати, але при цьому тримайте спину прямо. Бо більшість людей намагаються підняти важкий предмет, не згинаючи ніг, а згинаючи спину. Через це навантаження на міжхребцевий диск у поперековому відділі збільшується в десятки разів! Тож наслідки можуть бути дуже серйозні!

Під час будь-якої роботи бійтеся тривалих застиглих незручних поз, наголошує лікар-реабілітолог. Зазвичай ви працюєте, зігнувшись у попереку і нахиливши голову вперед? Таке положення дуже шкодить хребту. Бо він від природи має в попереку прогин уперед. А коли ми нахилені, щось садимо, копаємо, сапаємо, хребет мусить вигинатися в протилежний бік. Через це міжхребцеві диски отримують колосальне навантаження. Щоб цього уникнути, краще не згинати тулуба дугою, а тримаючи хребет максимально рівним, може навіть – ставати на коліна. Немає такої змоги – зробіть довгу ручку для  сапки, лопати, вил, аби поменше згинати спину.

До речі, сон на продавлених диванах чи ліжках із пружинами теж шкодить нашому хребту. Оскільки він, як пам’ятаємо, любить бути рівним, то голова, плечі, спина, стегна повинні лежати на одній умовній лінії. А поверхня матраца чи дивана має бути напівжорстка. Це допоможе запобігти загостренню радикуліту.

Ці вправи можуть полегшити біль

– Якщо спина болить несильно й у вас таке вже траплялося раніше, то для полегшення стану використовуйте зовнішні протизапальні засоби та забезпечте попереку сухе тепло – наприклад, обмотайте його вовняною хусткою. Це допоможе зняти м’язово-тонічний синдром, – радить Іван Сергійчук. – Обмежте навантаження на хребет. Але, за можливості, не відмовляйтеся повністю від активності. Не лежіть уже зовсім пластом, потихеньку і плавно рухайтеся. Бо іноді саме таким способом вдається позбуватися болю.

Також спробуйте обережно виконати такі вправи: тримаючи руки на поясі, дуже плавно повертайте тулуб у різні боки. Спробуйте лягти на живіт і, рахуючи до десяти, одночасно потягніть уперед праву руку, а назад – ліву ногу. Далі міняйте руку та ногу. Потім ці вправи можна виконати, лежачи на спині.

– Корисно висіти, розтягуючи хребет, на імпровізованому турніку, поки не втомляться руки. Тільки не зістрибуйте! Поставте під ноги ящик або стілець, – наголошує лікар-реабілітолог. – Якщо від болю в спині слабнуть, німіють ноги, відчувається порушення роботи тазових органів, то такі симптоми можуть свідчити про защемлення нервових корінців. Коли відчуваються «простріли» в ногу чи біль віддає в руку і не минає протягом трьох-п’яти днів, тут уже не обійтися без спеціаліста. Читачам газети «Твій вибір» я можу дати якісь загальні поради за телефонами: (099) 739–93–37, (097) 248–56–99. Але краще все-таки прийти до профільного лікаря особисто. Бо хребет – штука дуже делікатна. І від того, як він функціонуватиме, залежить, чи зможе людина не лише працювати – повноцінно жити!

І насамкінець Іван Сергійчук просить кожного, хто читає цю статтю, пам’ятати: всієї роботи ви ніколи не переробите, а от здоров’я при цьому підірвати можете навіть одним необережним рухом. Тому завжди на перше місце ставте здоров’я. Просить вас тіло дати перепочинок – послухайте його. Болить спина, бо хребці не витримують навантаження, – пошкодуйте її. Бо поки ви рухаєтеся – ви живете. А не дай Боже, зляжете, то кому будете потрібні?..

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: село, Здоров'я
В тему