26 Квітня 2024
Новини

Греція не надасть Україні систем ППО Patriot

Греція не надасть Україні систем ППО Patriot

Попри те, що був запит на системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, Греція не передасть Україні цю зброю.

Про це прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив в інтерв’ю грецькому виданню iefimerida.

За його словами, у Греції був «надлишок озброєння», яким країна могла підтримати Україну, і Афіни цього не зробили.

«Греція підтримувала Україну різними способами, оборонними матеріалами. Але ми одразу сказали, що не можемо позбутися систем озброєння, які мають вирішальне значення для наших можливостей стримування», — заявив Міцотакіс.

Агентство Reuters пише, що оборона є дуже чутливим питанням для Афін з огляду на напруженість у відносинах із Туреччиною, особливо для консервативного уряду, який перебуває при владі у Греції.

Утім, із початку повномасштабного російського вторгнення Греція відправила до України тисячі ракет, вибухових речовин, транспортних засобів, боєприпасів і протитанкових ракет.

У зв'язку з тим, що росія посилила повітряні удари по Україні, уряди країн ЄС перебувають під тиском щодо надання Києву більшої кількості систем протиповітряної оборони, особливо країни, як-от Греція та Іспанія, які мають американські системи ППО Patriot у своєму арсеналі, пише Reuters.

Нагадаємо, раніше грецьке ЗМІ Рronews, покликаючись на власні урядові джерела в країні, писало, що Афіни передадуть Україні Patriot в обмін на гарантії безпеки від США через загрозу з боку Туреччини.

До слова, на тлі весняного посилення російських атак на енергосистему Україна закликає міжнародних партнерів надати засоби ППО, зокрема системи Patriot. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що Україна хоче якомога швидше знайти у партнерів 7 батарей Patriot. Зокрема, країна готова позичити їх, щоб захистити свої великі міста.

Після цього Європейський парламент відмовився ухвалювати рішення про фінансування Ради ЄС, поки країни Євросоюзу не нададуть Україні додаткові системи ППО Patriot. А згодом Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один такий зенітний ракетний комплекс і ракети.

Ще раніше президент Володимир Зеленський казав, що для повного закриття неба над Україною потрібно 25 систем протиповітряної оборони Patriot або її аналогів. Скільки зараз в Україні таких систем — не розкривається.

Зрештою, Німеччина оголосила про ініціативу з надання Україні додаткових засобів ППО та закликала партнерів та треті країни приєднатися до неї. А генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що країни НАТО взяли на себе зобов'язання надати Україні більше систем протиповітряної оборони.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: греція, війна з Росією, зброя
В тему