Поради

Про цю хворобу попереджають гіркота в роті і біль у правому підребер’ї

Про цю хворобу попереджають гіркота в роті і біль у правому підребер’ї

Нещодавно на Волині пацієнтці під час операції видалили понад сотню (!) камінців у жовчному міхурі. І подібні проблеми можуть виникнути в багатьох. Адже жовчнокам’яну хворобу в Україні має кожен п’ятий віком 60+!

Тому сьогодні пропоную дізнатися, від чого ті камінці утворюються, чим не безпечні для здоров’я, як організм сигналізує про хворобу та чи складно її лікувати. А проконсультує нас лікар-хірург Медичного об’єднання ЛМТГ Олександр Масіков. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Олександре Володимировичу, почнімо із загальної інформації про те, що являє собою жовчний міхур і які функції в організмі він виконує.

– Жовчний міхур – це порожнистий орган, функцією якого є накопичення жовчі, яку утворює печінка. Під час прийому їжі жовчний міхур скорочується, і порція жовчі надходить в кишківник для травлення.

Із яких причин жовчний міхур може давати збої в роботі та як вони проявляються?

– Жовчний міхур є ланкою складної системи травлення. Тому і страждає насамперед від неправильного харчування: вживання жирної, смаженої їжі, алкоголю, від порушення режиму харчування, переїдань. Крім того, причиною проблем із жовчним міхуром можуть стати стреси, гормональні збої.

Чи є найпоширенішою проблемою жовчного міхура жовчнокам’яна хвороба? І чи правда, що камінці в жовчному має кожен п’ятий українець?

– Зазвичай появі камінців передує функціональне порушення, про яке, мабуть, усі чули –  дискінезія жовчовивідних шляхів. Порушення відтоку жовчі з часом призводить до випадіння складників жовчі в осад і утворення каменів. Що ж до статистики, то захворюваність значно відрізняється у людей різного віку та статі. Тому, мабуть, правильніше сказати – «у кожного п’ятого українця віком 60 років і старших».

Які ті камінці за структурою, міцністю?

– За структурою вони поділяються на холестеринові і пігментні (складаються із жовчних кислот3). Холестеринові камінці світлі, пігментні – темні. Але всі вони зазвичай не є міцними та легко руйнуються, іноді просто після висихання.

Якого максимального розміру можуть досягати і за скільки часу?

– За розмірами жовчні камінці можуть бути від міліметра і до трьох-чотирьох сантиметрів у діаметрі. В одних людей утворюється багато дрібних камінців (як у випадку, про який ішлося на початку розмови), в інших же – один-два, але великі. Сантиметровий камінь може утворитися за рік, а далі протягом іще десяти років не змінюватися в розмірах і ніяк не турбувати людину.

Понад сотня камінців у жовчному, які видалили жінці, це вже якась патологія чи таке часто трапляється?

– Жовчнокам’яна хвороба – це вже патологія. А яка кількість камінців – для діагнозу значення не має. Але перебіг хвороби при різних розмірах камінців може відрізнятись.

Які симптоми можуть свідчити, що в людини ЖКХ?

– Найчастіше людей турбують гіркота в роті, біль після їди в правій половині живота чи під ребрами. В ускладнених випадках – здуття живота, нудота, блювання, підвищення температури тіла, жовтяниця.

Якщо хвороби не лікувати, то якими можуть стати наслідки? Чи може пацієнт померти?

– У найгірших випадках можуть розвиватися серйозні ускладнення, такі як жовчний перитоніт, гострий панкреатит, механічна жовтяниця із запаленням жовчних проток, у рідкісних випадках – навіть жовчна нориця (поява отвору, крізь який жовч із міхура потрапляє в кишківник). Крізь цей же отвір у кишківник можуть потрапити3 великі камені і спричинити його непрохідність. Усе це є важкими ускладненнями, які потенційно можуть призвести до смерті пацієнта.

Які обстеження треба пройти, щоб перевірити жовчний?

– Найпростішим і найдієвішим є ультразвукове дослідження черевної порожнини. Переважно його достатньо для діагностики жовчнокам’яної хвороби. В ускладнених випадках можуть знадобитися й інші, складніші обстеження.

Чи всі їх, за наявності скерування від сімейного лікаря, оплачує Національна служба здоров’я (НСЗУ)?

– Так, але скерування від спеціаліста має бути обов’язково. В разі стаціонарного лікування НСЗУ оплачує випадок у цілому, а не кожне обстеження, консультацію чи операцію окремо.

Чи всі операції на жовчному можна провести лапароскопічно через невеличкі надрізи в шкірі мініатюрними інструментами, роботу яких хірург відстежує на екрані комп’ютера?

– Станом на сьогодні лапароскопічно проводяться близько 95 відсотків таких операцій. Але є ускладнені випадки, ситуації, коли в пацієнта нестандартна анатомія. Тоді все ж доводиться виконувати розріз живота – лапаротомію.

А жовчний міхур теж треба видаляти разом із камінцями?

– Аналогічне запитання досить часто ставлять мені пацієнти. Ця тема досліджена в минулому сторіччі і давно закрита. Жовчний міхур видаляють завжди разом із камінцями. Немає змісту зберігати цей хворий орган, адже в ньому в найкоротший термін знову утворюються камені. Крім того, при збереженні жовчного міхура ризик післяопераційних ускладнень невиправдано високий.

А чи можна ті камінці подробити і таким чином звільнити від них жовчний міхур?

– Навіть якщо це вдасться, то з великою ймовірністю це призведе до скупчення фрагментів у жовчних протоках та, як наслідок, – їхньої закупорки і розвитку так званої механічної жовтяниці: коли жовч не може вийти з печінки у кишківник, тому всмоктується в кров, і ми помічаємо зміну кольору шкіри та очей на жовтий. Такий стан знову ж приведе пацієнта в операційну. Крім того, він додатково загрожує розвитком  холангіту (неспецифічного запалення жовчних проток), сепсису, печінкової недостатності.

Якщо жовчний міхур видалити, то в тих його протоках, які лишилися, знову можуть утворитися камінці?

– Невисока ймовірність утворення каменів безпосередньо в протоках існує. Але це буває вкрай рідко –  менше, ніж в 1 відсотка пацієнтів.

Що робити, аби цьому запобігти?

– Треба уникати тих факторів, які призвели до утворення камінців у жовчному міхурі: не переїдати, особливо на ніч, уникати жирної, смаженої їжі, алкоголю. Тим паче, що здорове харчування, вживання достатньої кількості води та фізична активність – це те, до чого повинні прагнути всі ми, не залежно від наявності чи відсутності камінців у жовчному. Бо такий спосіб життя допомагає кожному, не залежно від наявності чи відсутності захворювань, зберегти своє здоров’я протягом більшого часу.

Якщо в сім’ї хтось має чи мав ЖКХ, чи збільшується ймовірність появи камінців в інших родичів?

– Так, ця закономірність чітко прослідковується. Нерідко доводиться оперувати кількох пацієнтів із однієї родини.

Такі люди, маючи спадкову схильність, повинні частіше за інших перевіряти свій жовчний? Чи, якщо нічого не турбує, можна не ходити до лікаря?

– Звісно, якщо в когось із близьких родичів виявили таку проблему – не зайвим буде звернутись до сімейного лікаря з метою обстеження, навіть якщо нічого начебто й не турбує. Адже нерідко пацієнти, в яких виявляють камінці в жовчному міхурі, не мають скарг і лише при детальному розпитуванні зізнаються: вже роками відчувають дискомфорт у ділянці жовчного міхура, просто «звикли» до цього. Такий стан називається «нормалізацією відхилення», коли ми не зважаємо на певні нібито незначні проблеми. Проте саме це і призводить до появи ускладнених випадків жовчнокам’яної хвороби. Тому всім раджу не нехтувати своїм здоров’ям і регулярно обстежуватись у свого сімейного лікаря.

Сподіваюся, читачі дослухаються до ваших порад і це допоможе їм бути здоровими довгі роки.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, Лікарі, Здоров'я
В тему

Останні матеріали