Поради

Ніби й одужав, а сили немає

Ніби й одужав, а сили немає

Після пандемії ковіду зростає кількість людей із поствірусним астенічним синдромом. Усе більше людей нарікають на те, що ніби вже й перехворіли на ГРВІ, грип чи коронавірус, а сил усе одно не мають.

Скільки часу може знадобитися організму, щоб повністю повернутися в нормальну форму? Від чого залежить швидкість відновлення? І як ми можемо допомогти собі самі? Про це й не тільки поговоримо із сімейною лікаркою медичного об’єднання ЛМТГ Вікторією Мельничук, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Вікторіє Ігорівно, в розмовах про відновлення після вірусних захворювань почула такий термін «поствірусний астенічний синдром». Що таке ПАС, якщо простими словами?

– У перекладі з грецької астенія – це слабкість, безсилля. Астенічний синдром є станом стійкої неадекватної втоми при повсякденній активності. Він супроводжується зниженням енергії, необхідної для забезпечення нормальної життєдіяльності. Окрім постійної втоми, клінічна4 картина астенічного синдрому включає низку симптомів, як-от неуважність, порушення сну, зниження пам’яті, загальної резистентності організму, апетиту, фізичної витривалості, працездатності тощо.

Наскільки цей синдром поширений?

– Він діагностується у приблизно 30 відсотків пацієнтів, які звертаються зі скаргами на фізичну стомлюваність. Причому перші симптоми астенії з’являються через один-два тижні після інфекційної хвороби (переважно після ГРВІ, зокрема – COVID-19). А зберігаються симптоми протягом4 декількох місяців.

Чи існує тенденція того, що все більше українців відчувають ПАС?

– Так, а особливо скарги на поствірусну астенію значно збільшились при захворюваності на COVID-19.

За якими симптомами можна визначити, що в людини астенія?

– Клінічно вона проявляється переважно у вигляді емоційних, поведінкових змін і когнітивних (які стосуються пам’яті, уваги, мислення). У синдромі астенії виділяють чотири основні групи симптомів. Перша група – фізичні: м’язова слабкість,  підвищена4 стомлюваність, швидке виснаження після мінімальних зусиль, зниження апетиту. Друга група симптомів – когнітивні: розлад уваги, здатності до концентрації, засвоєння інформації, погіршення пам’яті. Третя група симптомів – емоційно-психологічні:  емоційна лабільність, дратівливість, часта зміна настрою, мотиваційні розлади, відсутність упевненості в собі, нездатність розслабитися. І четвертий симптом – розлади сну.

Чи відображається поствірусна астенія в аналізах крові, сечі?

– Для діагностики4 лікар може запропонувати здати загальний аналіз крові й оцінити формулу, де можуть бути зміни, а також комплексний імунологічний аналіз крові. Також можуть знадобитися додаткові методи досліджень, консультації вузькопрофільних спеціалістів.

Якщо людина має астенію, чи слабший на цьому етапі її імунітет і чи є ризик підчепити нові вірусні захворювання?

– Астенія і поствірусний астенічний синдром призводять до зниження працездатності, можливості навчатися, негативно впливають на звичний спосіб4 життя особи, погіршуючи якість життя. І якщо вчасно не розпізнати та не лікувати уього стану, є ризик виникнення ускладнень, виснаження імунної системи, загострення хронічних захворювань тощо.

Скільки часу може тривати ПАС?

– Тривалість залежить від початкового стану здоров’я, наявності супутніх захворювань, правильного і вчасного лікування вірусних захворювань. Якщо після грипу, одужавши, хворий зазвичай оговтується вже через місяць, то постковідна астенія нерідко триває понад пів року й більше.

Які вірусні хвороби, крім ГРВІ та ковіду, найчастіше провокують ПАС?

– Такий стан можуть спричиняти і вірус Епштейна-Барр, цитомегаловірус, вірус герпесу, гепатиту В, C та інші.

Хто найбільш схильний до поствірусної астенії?

– Діти зі зниженими адаптивними можливостями організму, особи з хронічними захворюваннями. А також суттєву роль відіграє стрес.

Тобто люди, які переживають за своїх рідних на фронті, особи у стані хронічної тривоги можуть теж по пів року «відходити» від грипу чи застуди?

– При довготривалій дії стресового чинника резерви імунної системи справді передчасно вичерпуються. Через це імунітет слабшає. А, отже, – період відновлення після вірусних інфекцій стає довшим, клітини вродженого імунітету залишаються активними, а постійна продукція цитокінів призводить до хронічного запалення. Воно з часом спричиняє пошкодження тканин та розвитку хронічних захворювань.

Як ми можемо допомогти своєму організму відновитися швидше?

– Основне правило – вчасне і правильне лікування захворювань, яке повинно бути комплексним. У його основі не лише ліки, а й збагачення організму вітамінами та мікроелементами, добре збалансований раціон, повноцінний відпочинок, сон, регулярне перебування на свіжому повітрі.

А варто поприймати якісь вітаміни, лікарські рослини?

– Призначення будь-якого препарату повинно бути обґрунтованим, тому насамперед необхідноертатися до лікаря. Фітотерапія належить до натуропатичних методів лікування захворювань, вона може бути застосована, але знову ж таки – за призначенням лікаря.

Чи існує профілактика астенічного синдрому?

– Це комплекс заходів. Сюди входять і покращення стану здоров’я загалом, і профілактика захворюваності, і вакцинація. У профілактиці поствірусного астенічного синдрому важливу роль відіграють збалансоване харчування, правильний підхід до лікування та вчасне звернення за медичною допомогою.

Дякую за інформацію.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Життя, Здоров'я, коронавірус, Лікарі
В тему