Поради

Грип небезпечний своїми ускладненнями, які «б’ють» навіть по серцю та мозку!

Грип небезпечний своїми ускладненнями, які «б’ють» навіть по серцю та мозку!

Побутує думка, що грип і застуда – фактично однакові хвороби.

Так, ці захворювання мають схожі симптоми. Але грип несе значно більші ризики, позаяк викликає чимало ускладнень. Які саме та що робити для їхнього уникнення – нам розповість сімейна лікарка медичного об’єднання ЛМТГ Валентина Кравченко, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Валентино Ананіївно, ви вже 50 років у медицині, тож із досвіду знаєте, які саме ускладнення дає грип…

– Звичайно. Але розпочати нашу розмову я би хотіла з нагадування, що являє собою грип. Це гостре вірусне респіраторне захворювання, що локалізується у верхніх дихальних шляхах (переважно в трахеях). Причина грипу в дорослих та дітей – зараження вірусами типу А, В або С. Збудники грипу володіють високою здатністю до виживання і можуть зберігати життєздатність на поверхнях навколишніх предметів протягом двох-п’яти діб.

Хто найбільше ризикує підчепити цю хворобу?

– Ризик інфікування найвищий для людей зі зниженим імунітетом (у тому числі вагітних, літніх людей, дітей від народження до п’яти років, пацієнтів із хронічними захворюваннями). Чинники, які опосередковано викликають грип у дорослих і дітей, – це гіповітаміноз, часті переохолодження, стреси та емоційне виснаження. Слабший імунітет, а, отже, – більший ризик захворіти, в тих, хто має хронічне недосипання, незбалансоване харчування, шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю й наркотиків).

Як відбувається зараження грипом?

– Існують два шляхи – повітряно-крапельний (під час чхання, кашлю, розмови) та контактно-побутовий (через предмети, яких торкався хворий). Інкубаційний період у грипу нетривалий – від моменту інфікування людини до появи перших ознак хвороби проходять від кількох годин до двох діб. За відсутності вчасної терапії вірус грипу спричиняє загальну інтоксикацію організму.

Грип небезпечний своїми ускладненнями. Які органи та системи він може вразити?

– Найчастіше – дихальні шляхи, а крім них – органи слуху, серце й судини, головний мозок та його оболонки. Найпоширеніші ускладнення грипу пов’язані із загостренням хронічних захворювань ревматичної хвороби серця, серцевої недостатності, міокардиту, перикардиту, цукрового діабету, тиреоїдиту, гіпо- й гіпертиреозу.

У зв’язку зі слабкістю імунітету часто до вірусної приєднується ще й гостра бактеріальна інфекція, яка спричиняє розвиток супутніх патологій.

Яких зазвичай?

– На фоні грипу найчастіше розвиваються такі бактеріальні хвороби, як отит (запалення внутрішнього, середнього чи зовнішнього вуха), гайморит (ураження гайморових пазух), синусит (запалення слизової оболонки навколоносових пазух), бронхіт (ураження слизової оболонки бронхів), пневмонія (запалення легень), менінгіт (ураження оболонок головного і спинного мозку).

Найбільш небезпечними наслідками є набухання головного мозку та геморагічний набряк легень, які нерідко призводять до смерті пацієнта. У жінок, які перенесли грип при вагітності, зростає також загроза невиношування та вроджених аномалій плоду.

Що порадите робити, щоб запобігти таким небезпечним ускладненням?

– Щорічна вакцинація від грипу є найефективнішим методом профілактики. Рекомендується робити щеплення на початку осені. І перш за все тим, хто перебуває в групі підвищеного ризику (вагітним, людям похилого віку, дітям до п’яти років, пацієнтам із хронічними захворюваннями). Формування імунітету після введення вакцини триває від одного до двох тижнів.

Але є люди, які від страху чи якихось особистих  пересторог не хочуть робити щеплення. Що робити їм для профілактики грипу та ускладнень після нього?

– Необхідно відмовитися від тісних контактів із людьми, котрі мають симптоми застуди (нездужання, кашель, чхання). В осінньо-зимовий період, коли триває сезон ГРВІ та грипу, треба так само, як під час пандемії коронавірусу, дотримуватися соціальної дистанції та уникати великого скупчення людей. Актуальним зараз лишається і часте миття рук та обробка їх дезінфікувальними засобами під час та після перебування у громадських місцях.

Банальний метод, але дуже дієвий – не торкатися брудними руками своїх очей, носа, рота. Адже саме через слизову поверхню вірус потрапляє всередину нашого організму.

Втім, буває: стараєшся бути обережним, а все одно якось підхопив вірус грипу. В такому разі як зміцнити імунітет, щоб адекватно реагував на збудника хвороби?

– Щоб імунітет знищував віруси та бактерії, які в нього проникають, не обійтися без збалансованого харчування. Це означає, що половину нашого щоденного раціону мають складати свіжі овочі та фрукти, горіхи та бобові. Адже вони виконують роль природних імуномодуляторів.

Важливо також дотримуватися правильного питного режиму. Для цього треба щодня вживати до двох літрів рідини. Це вже включно з вітамінними чаями та фруктовими відварами.

Оскільки віруси «полюбляють» сухе застояне повітря, то для їхнього знищення необхідно регулярно провітрювати робочі, навчальні, житлові приміщення, а через кожні три-чотири доби робити вологе прибирання. Поліпшує циркуляцію крові, а, отже, – і загальне самопочуття щоденна ранкова гімнастика з дихальними вправами. Ну і, звісно, обов’язковою умовою для міцного імунітету є здоровий сон (не менше від восьми годин на добу) та запобігання стресам.

Дякую за поради. Сподіваюся, вони стануть у пригоді нашим читачам.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: хвороби, Лікарі, Здоров'я, Поради
В тему

Останні матеріали