Поради

Жінки роками можуть ходити зі злоякісною пухлиною і не здогадуватися про неї

Жінки роками можуть ходити зі злоякісною пухлиною і не здогадуватися про неї

Рак шийки матки посідає четверте місце у світі серед онкологічних захворювань у жінок та друге за поширеністю після раку грудей. В Україні щороку цю хворобу виявляють у понад 5000 жінок.

Що провокує появу раку шийки матки? До чого тут віруси? І чи реально повністю вилікуватися від РШМ? Про це сьогодні поговоримо з лікаркою-гінекологинею медичного об’єднання ЛМТГ Людмилою Пазюк, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Людмило Юріївно, що відбувається в організмі жінки, хворої на рак шийки матки?

– Перш за все всередині клітин починаються зміни в ядрах, цитоплазмі тощо, внаслідок чого клітина перестає виконувати свою функцію. Особлива небезпека РШМ у тому, що захворювання на ранніх стадіях фактично не турбує жінки. Лише в міру того, як новоутворення розвивається, можуть з’являтися деякі ознаки захворювання.

Які саме?

– Кров’янисті виділення поза днями менструації, невеликі чи середні кровотечі після сексуального акту чи огляду гінеколога, регулярні болі внизу живота, постійні слабкість і втома, схуднення без видимих причин, постійна субфебрильна температура (37,2 – 37,9). На більш запущених етапах раку шийки матки з піхви виділяється велика кількість кров’яних і рідких виділень неприємного запаху, сечовипускання стає прискореним, статевий акт – іще більш болючим. На останніх стадіях раку виникають набряклість нижніх кінцівок, біль у ногах, утруднена дефекація (тяжко сходити «по великому»).

Які причини появи РШМ?

– Ризик раку шийки матки суттєво зростає в інфікованих вірусом папіломи людини (ВПЛ). Але не всі типи цього вірусу призводять до онкології. Медицині відомі понад 100 типів ВПЛ, однак лише кілька з них викликають рак. Появі раку завжди передують передпухлинні зміни – так звані дисплазії. При відсутності лікування вони переходять у рак. Однак при діагностуванні на ранній стадії РШМ виліковується в 90 процентах випадків.

Як відбувається зараження вірусом папіломи людини?

– Вірус передається переважно при контакті шкіра до шкіри. Зокрема – під час вагінального, орального чи анального статевого контакту з носієм вірусу при незахищеному акті (без використання або при неправильному застосуванні презервативів). Дослідження Товариства раку США показали, що застосування презервативів зменшує ймовірність зараження згаданим вірусом приблизно на 70%.

Ним можна заразитися й через дотик при контакті зі шкірою навколо геніталій і навіть самостійно перенести захворювання з одної частини тіла на іншу (при голінні, епіляції), адже папілома заразна.

Вірус папіломи людини провокує рак лише шийки матки?

– Не тільки. На тлі ВПЛ інфекції у 100% жінок виникає рак шийки матки; в 90% випадків – рак прямої кишки; у 70% жінок та в 40% чоловіків – пухлини зовнішніх статевих органів, у 12% – рак гортані; у 3% – рак ротової порожнини. Як бачимо, на найбільшу небезпеку наражаються жінки, тому що всі епізоди раку шийки матки спричиняються ВПЛ. При цьому приблизно 40% пацієнток до моменту виявлення3 пухлини не мають видимих проявів інфекції – ані кондилом, ані папілом.

Чи може щеплення від ВПЛ гарантувати, що людина не захворіє на рак шийки матки?

– Найкращий спосіб запобігти зараженню згаданим вірусом – це справді вакцинація в підлітковому віці: в 11 – 12 років, навіть у дев’ять. Головне – щоб щеплення було проведене до першого статевого акту. Це дає гарантію не захворіти на рак впродовж 7 – 8 років. Опісля можна щепитися повторно. Якщо цей вік позаду, жінки можуть здати мазок та ПЛР-аналіз тих штамів вірусу, від яких захищає вакцина, і зробити щеплення в будь-якому віці. Тим паче, що вакцина від ВПЛ забезпечує захист від кондилом, бородавок, папілом.

Навіщо робити щеплення хлопчикам?

– Тому що вони можуть і самі захворіти, і майбутніх партнерок заразити.

Чи може презерватив захистити від ВПЛ?

– Може, але, на жаль, не завжди. Найкращі в цьому сенсі так звані засоби кольчужного типу, як-от «Contex».

Які ще фактори, крім вірусу папіломи людини, провокують рак шийки матки?

– Тривалий досвід куріння, незбалансовані різні дієти (вони спричиняють астенічний синдром), ослаблення захисних властивостей організму (наприклад у ВІЛ-позитивних пацієнток), зайва вага, часта зміна статевих партнерів і початок статевого життя до 16-річного віку, коли клітини епітелію шийки матки ще не зрілі. Серед причин РШМ також варто згадати хламідійну інфекцію, інфекційні захворювання, що передаються статевим шляхом, як-от тріхомоніа. Навіть прості, здавалося б, бактеріальні вагінози  та такі «жителі» піхви, як гарднерели , при своєму розпаді виділяють нітрозаміни і можуть викликати рак. А ще ризик раку шийки матки зростає, якщо близькі родичі (мама, бабуся, сестра) страждали на це захворювання.

Якщо жінка не веде статевого життя і ні від кого не заразилася вірусом, чи може в неї виникнути РШМ?

– Не може.

Із якого віку в пацієнток вже виявляють рак шийки матки?

– Середній вік хворих – 35 – 45 років. Наймолодша пацієнтка в моїй особистій практиці мала всього 16 років.

Як швидко хвороба переходить з однієї стадії в іншу?

– Починається онкологія з нульової стадії, коли під час огляду виявляються поодинокі перероджені клітини. На першій стадії уражається тільки шийка матки, злоякісне новоутворення може мати мікроскопічні розміри. На цьому етапі рак ефективно лікується зі збереженням у жінки дітородних функцій. На другій стадії пухлина із шийки матки переходить уже на верхню частину піхви. На третій стадії злоякісне новоутворення поширюється на нижній відділ піхви і навіть на стінки малого тазу. У деяких випадках воно досягає великих розмірів і торкається найближчих лімфовузлів. А на останній, четвертій стадії, від пухлини страждають сечовий міхур, пряма кишка, інші органи.

В усіх цих процесах перехід із однієї стадії в іншу зовсім не миттєвий. Його швидкість залежить від агресивності збудника і стану організму пацієнтки, зокрема її імунної системи та наявності супутніх захворювань. Приміром, рак виникає за 2 – 15 років від перших проявів передракових змін, як-от лейкоплакія. Перехід від важкої дисплазії до раку, за деякими даними, займає 2 – 3 роки, хоча може бути і швидше.

А щоб не допустити такого переходу, жінкам обов’язково треба ходити на онкопрофогляди.

– Звичайно. Навіть якщо взагалі нічого не турбує. Бо рак шийки матки – це гормонозалежна злоякісна пухлина, яка спочатку може не мати жодної симптоматики. Але лікар навіть під час простого цитологічного скринінгу, дослідження мазків, може виявити хворобу або побачити передракові3 та доброякісні процеси, які можуть передувати РШМ: лейкоплакію; ендометріоз; рубцеву деформацію шийки матки; ендоцервікоз.

Такий профогляд безплатний для пацієнтки?

– Так, Національна служба здоров’я України оплачує такі послуги гінеколога, як візуальний огляд; кольпоскопію; цитологічний скринінг; біопсію тканин із шийки матки; вишкрібання шийного каналу. Саме біопсія, в ході якої проводиться забір невеликої кількості епітелію з шийки матки, дозволяє встановити присутність в організмі жінки ВПЛ або передракових клітин. Усебічно вивчити онкологічний процес та підібрати оптимальний метод лікування дозволяють і такі діагностичні методи, як: УЗД; іригоскопія; ректо- і колоноскопія; МРТ; урографія; ПЕТ КТ; флуоресцентна спектроскопія, спіральна комп’ютерна томографія з подвійним контрастуванням. І ці дослідження також оплачує НСЗУ за наявності відповідного скерування від лікаря.

Якщо жінка успішно пройшла лікування РШМ, чи може рак повторитися?

– На жаль, може. При розвитку рецидиву хвороби проводиться екзентерація – видалення рецидивної пухлини й органів малого тазу. Також призначаються променева та хіміотерапія.

Як часто треба обстежуватися в гінеколога, щоб не допускати до важких стадій раку?

– Якщо пацієнтка не в групі ризику, достатньо один раз на рік. Якщо має дисплазію, то кожні три місяці впродовж одного-двох років після одужання, залежно від ступеня ураження.

Дякую за рекомендації.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, жінки, Поради, онкологія, гінекологія
В тему

Останні матеріали