Поради

Рак грудей: як перевірити молочні залози та чому важливо обстежуватись

Рак грудей: як перевірити молочні залози та чому важливо обстежуватись

У 21 столітті онкохвороби стали страшним випробуванням, адже щорічно в Україні від них помирають десятки тисяч людей. Величезну кількість життів у цій сумній статистиці відбирає рак грудей – щороку в Україні від нього помирають 9 тисяч жінок.

20 жовтня у нашій країні відзначають День боротьби із раком молочних залоз, символом якого стала рожева стрічка.

За даними Міністерства охорони здоров’я, найчастіше захворювання   виявляють при обстеженні жінок віком понад 60 років. Однак останніми роками значно частіше його діагностували під час огляду осіб від 30 років. Недуга «молодшає», тому навіть молодим жінкам треба проводити процедуру самообстеження та звертати увагу на симптоми.

Важливість обстеження

Попри небезпеку захворювання лікарі констатують: рак грудей у разі своєчасного обстеження та дослідження на І стадії вдається вилікувати у 95%  пацієнтів.

Натомість за даними МОЗ України,  25% пацієнтів доводиться вперше проводити огляд, коли рак вже на ІІІ-ІV стадії. Лікарі наголошують: чим раніше зробити дослідження та виявити захворювання, тим більше шансів вилікуватися. Якщо при обстеженні молочних залоз виявляють рак на ІІ стадії, він виліковний у 80% випадків, на ІІІ – у половини пацієнтів.

рожева стрічка - символ боротьби із раком грудей
рожева стрічка - символ боротьби із раком грудей

Стереотип, що рік молочних залоз є виключно проблемою жінок, неправильний. Хоча за статистикою Україні кількість чоловіків, у яких діагностували рак грудей, менше відсотка від загальної кількості хворих, нехтувати небезпекою не можна. У разі виявлення симптомів і жінки, і чоловіки повинні звернутися до медиків та пройти огляд – це може врятувати життя.

Як часто потрібно обстежуватися

Аби запобігти страшному захворюванню необхідно своєчасно проводити профілактичні обстеження. Єдиної правильної відповіді, наскільки регулярними мають бути дослідження, немає. Жінкам починати регулярно перевіряти груди радять після 20-річного віку, лікарі-мамологи рекомендують раз на місць проводити обстеження самостійно та раз рік звертатися за діагностикою до медиків.

Такі рекомендації можуть здатися перебільшенням, та медичні дослідження свідчать, що пухлина, яку не діагностували та не лікують, може за рік фактично зруйнувати залозу і пустити метастази.

Важливо, що із віком  проводити обстеження та огляди варто частіше – наприклад, для жінок за 40 років необхідно звертатися до лікаря що пів року. Якщо ви помічаєте якісь нехарактерні зміни невідкладно консультуйтеся із фахівцями.

Самостійне обстеження: що треба знати

Існує чимало способів перевірити у домашніх умовах, чи не з’явилися в організмі перші ознаки ракового захворювання грудей. Процедура проста, обстеження складається із декількох кроків. Жінкам радять проводити профілактичне дослідження залоз на 7-14 день менструального циклу.

Читайте також

Для самостійного обстеження грудей потрібно оголитися, стати навпроти дзеркала і оглянути груди при опущених руках, опісля – закласти руки за голову та продовжити огляд. Важливо звернути увагу на зону під пахвами та поблизу ключиць, оскільки захворювання може поширюватися на лімфатичні вузли. Тож необхідно обстежити, чи не з’явилося там ущільнень, підпухлості чи інших незвичних проявів.

Треба звернути увагу на:

  • зміни розміру, форми грудей та структури шкіри (появу впадин чи горбочків);
  • підпухлості чи нехарактерні почервоніння залози;
  • виникнення асиметрії грудей;
  • наявність нехарактерних виділень;
  • втягування або зміщення соска;

Тривожним симптомом є больові відчуття у зоні молочної залози та лімфовузлів.

ознаки раку молочної залози
ознаки раку молочної залози

Наступним етапом самостійного обстеження є промацування. Для цього ляжте на підлогу та починайте повільно проводити пальпацію залози круговими чи вертикальним рухами. Метою такої діагностики є виявлення можливих ущільнень в товщі грудей, вузликів чи болю від дотиків.

Не варто панікувати, якщо при обстеженні ви виявили один із симптомів – він може бути викликаний іншим чинником (наприклад, гормональними змінами). Та якщо наявні одночасно декілька симптомів, необхідно звернутися до лікаря.

інструкція, як самостійно провести огляд
інструкція, як самостійно провести огляд

Які лікарі проводять обстеження

Лише фахівець, який проводить дослідження та огляд, зможе правильно класифікувати, із якою проблемою ви зіткнулися, чи є причини панікувати та яким буде лікування.

Терапевт – найперший лікар, до якого варто звернутися із загальними питаннями. Він виміряє тиск, перевірить лімфовузли, вислухає скарги та направить до лікарів для подальшого дослідження. У разі наявності ознак раку молочної залози чи генетичної схильності до розвитку захворювання, яку виявляють на основі інформації про недугу у родичів, лікар скерує на консультацію до мамолога.

Мамолог спеціалізується на діагностиці, лікуванні та профілактиці різних захворювань молочних залоз. Лікар визначить та класифікує будь-які проблеми в області грудей. Цей фахівець також призначає та проводить стандартні методи діагностики раку молочних залоз (мамографія та УЗД), робить висновки на основі їх результатів.

у 35-річному віці жінка має пройти перше обстеження у мамолога
у 35-річному віці жінка має пройти перше обстеження у мамолога

Оскільки рак молочної залози є онкологічним захворюванням, часто такі фахівці мають поєднаний профіль – хірург-онколог, мамолог. Такий лікар надає весь спектр фахової допомоги під час лікування раку грудей. Йдеться і про біопсію (аналіз та дослідження шматочка пухлини), і про призначення коректної програми лікування, і проведення операції.

Однак якщо лікар спеціалізується виключно на мамології він призначає консультації в онколога та хірурга, кожен із яких є фахівцем у своїй галузі. Хірург, наприклад, стає ключовим персонажем при хірургічній біопсії та операціях – видаленні пухлини із залози (лампектомії), видаленні залози (мастектомію) чи видаленні уражених лімфовузлів (лімфандектомії).

При встановленні ризику виникнення онкології молочних залоз чи виявленні захворювання призначають консультації ендокринолога та дієтолога.  

Ендокринолог проводить дослідження стану гормональної регуляції в організмі, збій у роботі якої може бути однією із причин виникнення раку грудей. Лікар призначить лікування для корекції гормонального балансу.

Консультація дієтолога особливо важлива за наявності зайвої ваги, адже люди з ожирінням – у групі підвищеного ризику виникнення онкохвороб. Дієтолог допоможе правильно підібрати раціон і для пацієнтів, у яких виявили захворювання – їм обмежують вживання копчених продуктів, алкоголю консервованої їжі тощо.

найважливіше - вчасна діагностика
найважливіше - вчасна діагностика

Що входить в планове медичне обстеження грудей

Планове медичне обстеження грудей полягає в проведенні УЗД (ультразвукової діагностики) тканин молочних залоз чи мамографії та консультації із фахівцями.

УЗД є безпечною процедурою дослідження для жінок будь-якого віку, тому для профілактики рекомендують планово проходити діагностику принаймні раз на рік. Процедуру призначають залежно від дня циклу, а під час вагітності, при нерегулярному циклі чи клімаксі проводити УЗД дозволено у будь-який день.

УЗД передбачає огляд стану залози всередині, дозволяє перевірити лімфовузли, виявити інші патології грудей: кісти, мастопатію, доброякісні утворення тощо.

ультразвукова діагностика молочних залоз
ультразвукова діагностика молочних залоз

Обстеження УЗД є найбільш інформативним для перевірки молочних залоз у жінок до 40 років через особливості структури грудей. До цього віку у складі грудей переважає залозиста тканина, яку зручно досліджувати ультразвуком. Натомість із віком зростає кількість жирової тканини, дослідження якої зручніше з допомогою мамографії. Також УЗД краще аналізувати залози меншого розміру, адже ультразвукова хвиля проникає в тканини на відносно невелику глибину.

Мамографія – рентгенівське дослідження структури грудей. Лікарі наголошують, що навіть за відсутності симптомів жінки, які досягти 35-річного віку, мають пройти мамографію.

Після 40-ка років мамографія обов’язкова раз на два роки. Жінкам не можна робити мамографію при вагітності та лактації.

Мамографія на сучасних апаратах дозволяє дослідити маленькі пухлини до 0,5 см, які ще не пальпуються . Це дуже важливо, адже саме раннє  виявлення дає надію на ефективне лікування. Інформація, що мамографія шкідлива для жінок і призводить до великого опромінення є міфом: так дійсно було у старому обладнанні, а сучасні апарати дозволяють проводити огляд з мінімальним променевим навантаженням.

Після вивчення результатів мамографії та УЗД за необхідності, наприклад, при підозрі новоутворення у товщі залози, необхідно звернутися до профільних лікарів. Планові дослідження дозволять вберегтись від захворювання.

УЗД та мамограма - важливі етапи планових досліджень
УЗД та мамограма - важливі етапи планових досліджень

Дуже важливо розуміти, що рак молочної залози – це не вирок, а виклик, із яким треба боротися. Медицина не стоїть на місці, постійно з’являється нове обладнання та методи обстеження, які збільшують шанси на позитивний результат боротьби із захворюванням. Головне правило – не соромитися пройти процедури, адже УЗД та мамографія не є чимось надприродним, та не керуватися принципом «саме минеться». Компетентно оцінити, чи є небезпека, може лише лікар.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, рак, лікування, медицина
В тему