Поради

Поради дорослим, які хочуть навчитися плавати

Поради дорослим, які хочуть навчитися плавати

Сьогодні, коли пропагується здоровий спосіб життя, все більше людей вирішують зайнятися плаванням. Навчитися плавати може будь-хто незалежно від віку, статі чи фізичної підготовки.

 

Придбайте зручну екіпіровку (купальний костюм або плавки, окуляри, шапочку). Екіпіровка виконує практичні завдання: окуляри і шапочка захищають очі і волосся від хлору, взуття для басейну оберігає від можливості посковзнутися і впасти, спортивний купальник для басейну створений спеціально, щоб забезпечити вільні рухи в процесі плавання і при цьому завжди залишатися на місці. Якщо ви будете почувати себе комфортно, заняття будуть приносити більше задоволення.

Передусім вибирайте не дуже глибокий басейн. Відчуваючи себе впевнено і безпечно, вам буде простіше вчитися плавати, виконувати вправи та експериментувати.

Найчастіше можна побачити 25-метрові плавальні басейни, де глибина зростає від одного бортика до іншого. Так, наприклад, на початку басейну глибина може становити 1,2 метра, а в кінці – 2,5 метри. Також трапляються басейни однаково неглибокі по всій довжині (вода трохи вище від рівня грудей або до рівня шиї) і однаково глибокі (наприклад, 2,5 метри). Зрозуміло, що в глибокому басейні опановувати ази буде важкувато.

Якщо ви відчуваєте страх перед зануренням голови у воду, скористайтеся спеціальними вправами для його подолання перш ніж освоювати техніку плавання різними стилями. Крім того, обов'язково використовуйте окуляри для плавання, адже коли ви добре все бачите, можете спокійно орієнтуватися в просторі, а, отже, занурювати голову вже не так страшно.

Ніхто не допоможе Вам краще, ніж персональний тренер. Послуги тренера, на жаль, не дешеві. Заощадити можна, оплачуючи одноразово декілька тренувань (зазвичай на пакет з 5 або 10 тренувань дається знижка до 20-30%) або займаючись з кимось в парі (спліт-тренування).

Ідеальний варіант, якщо ви будете спочатку кожне заняття займатися з тренером. Протягом 1-3 місяців (в залежності від ваших початкових навичок і талантів) регулярних занять, ви вивчите основи плавання спортивними способами. Далі вже можна вдосконалюватися самостійно, час від часу вдаючись до приватних уроків для коригування техніки плавання.

 Якщо ви не можете дозволити собі пройти повний «курс молодого плавця», постарайтеся взяти хоча б кілька уроків. Вони допоможуть вам освоїти правильне положення тіла у воді та елементарні рухи, а також відновити і поліпшити Ваші навички, якщо раніше ви вже плавали.

Одна з переваг занять з тренером – це «виділена доріжка», тобто на доріжці ви будете займатися один або удвох (у разі спліт-тренування).

Поки ви не відчуваєте себе досить впевнено, намагайтеся відвідувати басейн в періоди найменшої завантаженості. Погодьтеся, складно зосередитися на освоєнні нових рухів, якщо навколо багато народу і потрібно відволікатися на те, щоб ні з ким не зіткнутися.

Полегшите завдання своїм м'язам, якщо зробите невелику розминку перед плаванням. Це допоможе підготувати організм до фізичного навантаження і знизить ризик отримання травми.

Зміцнюйте свою рішучість у досягненні мети. Відвідуйте тематичні ресурси в Інтернеті, дивіться змагання в прямому ефірі, вивчайте нові вправи, обговорюйте свої успіхи з друзями і рідними, радьтеся з більш досвідченими плавцями і, звичайно, хваліть себе за успіхи.

Захистіть себе від можливих негативних емоцій. Будьте ввічливі і дотримуйтесь правил відвідування басейну та поведінки на водних доріжках, адже вони придумані не просто так, а для того, щоб зробити плавання в басейні приємним і продуктивним для всіх відвідувачів. Не заважаючи людям плавати, ви вбережете себе від можливого негативу з боку. А недотримання правил руху на доріжках і зовсім може привести до травми.

Добре, якщо у вас є знайомий або подруга, з якою можна ходити в басейн. Багатьом простіше тренуватися з кимось разом: це більш наочно, з однодумцем можна обмінюватися досвідом і відчуттями, знаннями і прийомами. Крім того, спільне відвідування занять задіють деяку змагальну складову, яка для багатьох може стати додатковим стимулом.

Щоб ваші заняття були комфортними та корисними, дотримуйтеся режиму харчування, сну й відпочинку. Так, наприклад, не ходіть на тренування, якщо дуже втомилися або погано себе почуваєте: ні користі, ні задоволення від таких занять не буде. Правильно харчуйтеся перед тренуванням і після заняття, щоб допомогти організму швидше відновитися. Не ходіть на заняття або скоротіть його тривалість, якщо знаєте, що вам не вистачить часу, щоб виспатися. Відвідуйте басейн регулярно і прагніть до досягнення своєї мети незалежно від того, чи це результат на секундомірі, освоєння конкретних способів плавання, підкорення певної дистанції, загальне оздоровлення або схуднення.

Навчитися плавати дорослій людині цілком під силу! У вас все вийде!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра
В тему