26 Квітня 2024
Новини

США готують найбільший пакет допомоги Україні

США готують найбільший пакет допомоги Україні

Сполучені Штати «вносять останні штрихи» в один із своїх наразі найбільших пакетів військової допомоги Україні. Його вартість складе 6 мільярдів доларів.

Про це пише Politico з посиланням на двох американських посадовців, які зажадали залишитися анонімними, - передає hromadske.

За словами співрозмовників видання, пакет може бути завершений і оголошений уже 26 квітня. До нього входитимуть боєприпаси до систем ППО Patriot, артилерійські снаряди, безпілотники, зброя для боротьби з дронами та ракети класу «повітря-повітря», які будуть встановлені на винищувачах.

Очікується, що міністр оборони США Ллойд Остін оголосить про нову допомогу під час зустрічі 26 квітня Контактної групи з питань оборони України (так званий формат «Рамштайн»). Politico пише, що це буде великим поштовхом після того, як США місяцями з'являлися на зборах з порожніми руками, поки фінансування блокувалося Конгресом.

Частина з цього обладнання, імовірно, прибуде в Україну аж через кілька років, оскільки гроші виділяють в межах Ініціативи сприяння безпеці України. Тобто, Пентагон укладе контракти з американськими оборонними фірмами на виготовлення нового обладнання для України, а не використає поточні запаси США.

Нагадаємо, в ніч проти 24 квітня, коли у Вашингтоні був вечір, верхня палата Конгресу США — Сенат — остаточно підтримала закон про допомогу Україні на понад 60 мільярдів доларів. Це сталося після того, як рішення схвалила нижня палата — Палата представників.

Далі законопроєкт підписав президент США Джо Байден. Він анонсував швидке відправлення військової допомоги Україні. До першого пакета в межах нової допомоги увійшли боєприпаси для HIMARS, 155-мм артилерійські снаряди, БМП Bradley, важкі протитанкові керовані ракети (TOW), ракети для ППО RIM-7 і AIM-9M та інше.

Також стало відомо, що США таємно передали Україні далекобійні ATACMS ще в складі попереднього, березневого пакета допомоги. Ці ракети уже використали в бою. Паралельно Україна домовилася із США про постачання нових ATACMS.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сша, війна з Росією, Україна, гроші, допомога, зброя
В тему