Поради

Розвінчання: наскільки ефективні бізнес-коучі

Розвінчання: наскільки ефективні бізнес-коучі

В останні роки стало стало модно користуватися послугами різних експертів. У великих містах уже ніхто не прикрашає собі волосся, не робить манікюр вдома, а багато хто навіть не купує одяг. Хочеш мати гарний вигляд - довіряй фахівцям. Кожен другий ходить до психолога, а дехто навіть користується послугами бізнес-консультантів.

Журналістка Даня Віттіґ вирішила з'ясувати, чи працюють поради коучів насправді.

Знайти коуча

«Я вирішила знайти коуча через інтернет і розповісти про свій досвід знайомим трохи пізніше. Однак, не орієнтувалася на блоги в Інстаграмі, а дивилася на реальні досягнення експерта: який у нього бізнес, освіта, де знаходяться офіси. Безумовно, хотілося бачити в якості наставника людину, яка перевершує мене по заробітку і чий рівень життя вищий.

А ще мені хотілося, щоб це була жінка. Я якось відразу уявила, що чоловік буде вчити і дивитися зверху вниз, хоча кар'єрне зростання жінкам дається складніше. У якийсь момент роботодавець починає так боятися потенційної вагітності, що серйозних завдань не дає. Багато hr навіть на стадії співбесіди дізнаються про репродуктивні плани.

Така жінка знайшлася, у неї великий бізнес і вона фахівчиня в сфері кар'єри. Мені хотілося зробити ривок вперед і збільшити свій заробіток.

Процес

Я записалася на кілька приватних консультацій, тому що припустила, що так робота буде проходити продуктивніше. Та й експертка заявляла про те, що любить досягати результатів в стислі терміни.

Ми зідзвонювалися в Zoom і це, дійсно, було схоже на роботу з психологом. Тільки ми фокусувалися не на почуттях, а на моїх цілях і завданнях. Обговорили, що мене турбує. Розбираючи по поличках начебто банальні речі, я раптом зрозуміла, наскільки сильно обмежую себе і вирішила бути більш напористою. Наприклад, спробувати попросити підвищення, а не чекати поки мої труди оцінять.

Коуч запропонувала мені розписати потенційну кар'єру на п'ять років вперед і проаналізувати ринок, щоб зрозуміти, який статус моїх поточних навичок. У той момент мені здавалося, що я професіонал, але ринок праці сильно змінився і компанії шукали фахівців з іншим функціоналом. І тоді мене знову охопив страх. Треба триматися за місце!

Через місяць

Невеликий нервовий струс змусив мене знову вивчати свою нішу, я записалася на кілька курсів, щоб поглибити знання, набути нових навичок і вивчити суміжні сфери. У якийсь момент я почала знову відчувати впевненість в собі.

Ідея розписати кар'єру на п'ять років вперед здавалася мені безглуздою, експертка порадила читати книги успішних людей і дала список книг з розвитку. Я крутила пальцем біля скроні, але робила, що вона говорить.

Прочитавши пару-трійку книг, я усвідомила, що кар'єристи реально тримають в розумі мету піднятися по кар'єрних сходах і шукають можливості. А якщо я сиджу на місці і мене влаштовує компроміс між зарплатою і вкладеними зусиллями, я ймовірно кар'єристкою не є.

Також я винесла для себе, що кар'єристи занурені в роботу, горять нею, щиро люблять її, але і дотримуються системи теж, долають себе в ім'я вищої мети. А ще всі успішні люди з книг стежили і за своїм психічним, і за своїм фізичним здоров'ям.

Через три місяці

Коли курси були закінчені, я почала використовувати нові знання в роботі, стала частіше висловлюватися і звертати увагу керівництва на себе. Більш того, я почала обговорювати доцільність деяких ідей, чого раніше собі не дозволяла. Я раптом зрозуміла, що маю достатньо експертності у своїй галузі.

Начальник теж помітив моє перевтілення, спочатку просто хвалив, а потім питання про підвищення встало саме по собі. Правда, поки я вчилася і аналізувала ринок, встигла пройти співбесіду в іншу компанію. Посада була такою ж, але зарплата значно вища. Я прийняла пропозицію і змінила роботу.

Підсумок

З одного боку, все це повністю моя заслуга. А інформацію, якою ділилася коучеса, можна легко знайти в Інтернеті. З іншого боку, коли хтось спостерігає за твоїм результатом, а ти ведеш щоденник своїх успіхів, відволіктися від справи просто немає шансів.

Виходить, в кар'єрних консультантах є сенс, якщо ви заплуталися, вам не вистачає мотивації, при цьому ви реально зацікавлені в побудові кар'єри.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: гроші, Кар'єра, Поради, Бізнес
В тему

Останні матеріали