Життя

На підвіконні вирощує полуницю, навіть коли на вулиці мороз

На підвіконні вирощує полуницю, навіть коли на вулиці мороз
Дмитро Соловей

Смак полуниці та її неймовірний аромат полюбив Дмитро Соловей іще з дитинства. Втім професійно зайнятися ягідництвом чоловік не планував. Освоїв фах музиканта й педагога. Влаштувався працювати за творчою спеціальністю, й ось уже багато років викладає естрадний вокал у музичній школі смт Летичів, що на Хмельниччині.

Оскільки Дмитро Соловей разом із дружиною мешкають у приватному будинку, то завжди вирощували біля хати всілякі овочі, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Однак років десять тому вирішили, замість картоплі і моркви, посадити на семи сотках полуницю. З того часу цей клаптик землі подружжя відводить виключно під солодку ягоду. Адже в пік сезону збирає по 100 – 120 кг за один раз.

– Щоб домогтися хорошої врожайності та підшукати максимально смачні й ароматні полунички, ми перепробували всілякі сорти. Втім вибір зупинили на 12-ти тих, які забезпечують полуницею з травня й аж до заморозків, – зауважує господар.

Розповідаючи про свої улюблені, Дмитро Соловей каже, що серед ранніх сортів найбільше йому до вподоби румба. Після нього радує ягодами маршал (його ягідки дуже смачні, але для перевезення надто ніжні). Дуже красиву полуницю дає сорт чаморатурусі. Для приготування десертів чудово підійде гігант джорнея, ягоди якого надзвичайно солодкі. Ну а серед пізніх сортів найкраще себе зарекомендувала солодка й запашна мальвіна.

Що ж до популярного серед ягідників хонею, то, зауважує Дмитро Соловей, сорт і справді дуже врожайний, ягоди тверді і зручні для перевезення, проте мінусом є кислий смак (а це, погодьтеся, знижує обсяг продажів).

Поливати краще теплою водою

За понад десять років, скільки вирощує полуницю, Дмитро Сергійович переконався: для хороших врожаїв варто знати чимало секретів і добряче попрацювати біля ягоди.

– Перш ніж полуниця вас потішить плодами, необхідно забезпечити її трьома обов'язковими мікроелементами: фосфором, калієм та азотом. Окрім того, я підживлюю кущі органічним добривом. Для його отримання накладаю в бочку кропиву, бур'ян із городу, курячий послід та чекаю, щоб перебродило, – ділиться досвідом господар.

Вкрай важливим для дозрівання та родючості ягоди є також волога. У перший тиждень після висаджування Дмитро Соловей радить кущики поливати щодня й обов'язково теплою водою! Бо від холодної на листі з'являться плями.

– Для хорошої врожайності необхідно також подбати про мульчування, – провадить господар. –  Солома захистить полуницю від перегрівання та пересихання. А як почне перегнивати, додасть кущам необхідної підживки.

Щоправда, коли вкривати міжряддя соломою, час достигання ягід відтягується в часі десь на два тижні. Натомість, для швидшого отримання врожаю можна використовувати агроволокно чи над ягідними кущами встановити металеві дуги, на які натягнути плівку. Такі пристосування допоможуть землі краще прогрітися, а на декілька градусів вища температура під плівкою забезпечить швидше достигання полуниці.

– Однак ці методи вирощування вимагають обов'язкового крапельного поливу! – наголошує господар. – І якщо немає можливості ним забезпечити, простіше таки використовувати солому.

Від шкідників – запах нагідок

Аби розмножити полуницю, Дмитро Соловей саджає полуничні розетки у пластикові ємності, у дні яких робить дірочки для зливу зайвої рідини. У ґрунті прикріплює розетки шпилькою. А потім на грядках прикопує ємності із розсадою.

– Вусики відразу не потрібно обрізати! Адже з їхньою допомогою від материнського куща отримує живлення молода рослина, – наголошує господар. –  Коли ж вусики таки обрізати, розсада спрямує свої сили на розвиток власної кореневої системи. А це згодом вплине на розвиток і врожайність куща.

Так само, як і більшість рослин, ягода має своїх ворогів – полуничного кліща. Його не побачиш неозброєним оком, однак про присутність кліща сигналізують сухі та скручені листочки.

– Це проблема не лише естетична, – зауважує Дмитро Соловей. – Адже полуничний кліщ обсідає рослину, висмоктує з неї всю вологу, і кущ гине.

Для боротьби з цим паразитом багато хто використовує так звану магазинну хімію. Втім, зауважує Дмитро Сергійович, це може нашкодити здоров'ю тих, хто згодом буде споживати таку полуницю.

– Препарати, що нам пропонують у магазині чи на ринку, як правило, мають другий або третій клас токсичності. Мені такий варіант не підходить. Тому використовую дієвий та абсолютно не шкідливий засіб – квіти нагідки. Клумбам вони додають краси, а своїм запахом ефективно відлякують шкідників. – переконався господар.

Щоб запилити квітку, бджолою стає… господар

Окрім традиційного вирощування полуниці, Дмитро Соловей полюбляє також експериментувати: збирати врожай не лише у травні-червні, а й восени чи навіть узимку.

– Колись я вирощував сорти, які потребували восьми годин світла щодня і давали два врожаї на рік: навесні та восени. Тепер же без проблем можна придбати сорти, які цвітуть і плодоносять у період короткого чи нейтрального світлового дня (перший різновид має скорочену назву КСД, другий – НСД), – пояснює Дмитро Сергійович.

– Приміром «нейтралам» байдуже, скільки світла отримують протягом доби: вони закладають бруньки і дають плодоноси будь-якої пори року. Дали ягоду, тиждень-другий відпочили і знову цвітуть та плодоносять.

Саме завдяки такій властивості рослин Дмитро Соловей навіть узимку може насолоджуватися полуницею. І вирощувати її не в парниках, а на підвіконні власного будинку.

– Помістив саджанці в горщики для вазонів (для того обрав ремонтантні сорти), поставив на вікні – вже через місяць вони зацвіли. А оскільки комах для запилення в хаті нема, то в ролі бджоли доводиться бути мені, – жартує Дмитро Соловей. – Для того беру звичайний для малювання пензлик із пухнастим кінцем: покрутив в одній квітці, потім у другій, третій. А за трохи, дивись, уже ягідки зав'язалися: ростуть, червоніють і наповнюють дім ароматом літа…

Ніна Грицюк

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: хобі, захоплення
В тему

Останні матеріали