Поради

Як у власному саду отримувати врожаї ківі

Як у власному саду отримувати врожаї ківі
Генрих Стратон

Ківі – фрукт унікальний. І не тільки тому, що росте, як ліана, та був штучно виведений сто років тому. Річ у тім, що його плоди дуже багаті на вітаміни й мінерали. Тож регулярне споживання ківі допомагає організму зміцнювати імунну систему і протидіяти вірусам, очищати від холестерину судини навіть головного мозку та нормалізувати кров'яний тиск.

А ще ківі здатне запобігати віковим проблемам із очима, зокрема катаракті та глаукомі. Єдиний мінус ківі – ціна. Адже екзотичний плід закупляють за кордоном, тож на вартість плоду впливають курс гривні і транспортні витрати, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Однак селекціонер Генрих Стратон із Закарпаття здійснив справжній «фруктовий прорив» – разом зі своїм батьком вивів сорт Ківі Карпат Стратона, який чудово уживається на українських ґрунтах, витримує мороз до мінус 28 градусів і дає врожайність по 20 кг ківі з кожної ліани.

– Я з дитинства захоплювався селекцією. Щоправда, колись то були кактуси в татовій теплиці. Через інтерес до рослин здобув вищу освіту за фахом біолог. Потім опанував професію ландшафтного дизайнера, – розповідає Генрих Стратон. – А потім, на початку 1990-х, ми з батьком загорілися бажанням вирощувати на Закарпатті екзотичні фрукти.

Витримує мороз до мінус 28 градусів!

Аби вивести адаптований до умов в Україні сорт, батько із сином купували в Угорщині та Чехії ківі різних сортів. Пророщували ті насінини в умовах електромагнітного випромінювання та піддавали його дії хімічних реагентів. І це попри те, що 99 відсотків насінин гинули, щойно потрапляли в низькі температурні умови. Втім Стратонам таки вдалося досягти бажаного результату. І так ось уже 22 роки родина збирає врожай екзотичних фруктів.

– Із перших наших кущів-ліан ми мали по сім-вісім кілограмів ківі. Для порівняння, тепер у середньому маємо по 20 кілограмів врожаю з рослини, – продовжує Генрих Стратон. – Плантацію з плодоносними кущами віком до 20 років тримаємо в Ужгороді (вона займає площу всього сім соток). А в селі Сторожниця, що неподалік обласного центру, заклали сад із рослинами віком три-чотири роки, який займає майже півтора гектара.

Генрих Стратон
Генрих Стратон

Оскільки пророщувати рослини з насінин – справа довготривала, то Генрих Стратон пішов простішим шляхом: отримує посадковий матеріал, зрізаючи з ліан живці.

– Щоб їх укоренити, взимку висаджую живці в ящички, наповнені субстратом із річкового намулу, листяного компосту та залишків компосту, де росли гриби. А через три-чотири місяці поміщаю разом із субстратом у відкритий ґрунт, – ділиться досвідом селекціонер. – Щоб молоді листочки не попеклися на сонці, роблю їм затінок. А ґрунт для майбутніх саджанців вкриваю агротекстилем.

Оскільки ківі до вподоби легкий ґрунт, то Генрих Стратон додає до землі на своїх ділянках компост із перегною та соломи, а також річковий намул. Якщо дотримуватися таких умов, то ніяких додаткових добрив у ґрунт уже не доведеться вносити.

Екзотичний сад потребує немалих грошей

– На відміну від привозного ківі, наше вирощується без додавання будь-яких отрутохімікатів, – продовжує селекціонер. – Усе тому, що ківі для України – рослина екзотична. А відтак на наших просторах іще немає природних шкідників, які би пошкоджували чи коріння, чи стебло ківі, чи його плоди.

А от на чому не вдасться зекономити – так це на поливі, переконався Генрих Стратон. Оскільки ківі не є сухостійким, то для належного розвитку його кореневої системи треба використовувати крапельний полив, а для самої ліани – робити душ.

– Чималих грошей потягне також встановлення каркасів для рослини, – не приховує оповідач і рахує: – На одному гектарі можна посадити до тисячі кущів ківі. Кожному з них потрібна металева опора, по якій рослина буде витися і яка коштує до 20 гривень за штуку. Крім того, кожен із кущів, який уже доросте до верху арки, потрібно закріпити металевим дротом.

Окрім цього, щороку гілочки, які обдарували господаря плодами, необхідно обрізати взимку до початку руху соків. А щоб коренева система не постраждала через перепад температур (сонце і тепло вдень і мороз – уночі), довкола кореня необхідно радіусом у метр вистеляти солому та сіно.

– Якщо відверто, то роботи біля ківі вистачає будь-якої пори року. Тому в моєму господарстві трудяться аж 12 працівників, – зауважує Генрих Стратон. – Утім і віддяку рослина дає хорошу. Так, кожен плід із рослин сорту Ківі Карпат Стратона має вагу 100 – 110 грамів. У вересні-листопаді плоди вже можна збирати в ящики. Зберігаються вони аж до весни, якщо тримати ящики при температурі від нуля до плюс восьми градусів. А коли необхідно продавати врожай, то для повного достигання фрукта (він тоді стає м'яким та солодким) треба на два дні помістити ящики у приміщення з температурою 25 – 28 градусів тепла.

Плоди можна збирати вже на третій-четвертий рік

Смак українського ківі вже встигли оцінити покупці супермаркетів на Закарпатті. А от якість саджанців хвалять господарі не лише України, а й США, Росії, Білорусі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану.

– Більшість покупців беруть саджанці для інтересу: щоб доповнити екзотикою сад біля дому. Тож замовляють у середньому по два-три саджанці. А от щоб вирощувати ківі в промислових масштабах, таких плантацій в Україні є поки що дві: на Черкащині та на Прикарпатті, – розповідає селекціонер.

Генрих Стратон
Генрих Стратон

До речі, в Україні морозостійкий сорт Ківі Карпат Стратона треба купувати тільки напряму в Генриха Стратона. Бо є деякі недобросовісні продавці, які реалізовують незрозумілої якості саджанці, вирощені зі звичайної насінини ківі, які потім можуть або не прижитися, або не давати плодів.

– Ківі – це така рослина, яка поділяється на чоловічу і жіночу стать. Плодоносять лише кущі з жіночими квітками. Але їм для запилення необхідне сусідство з кущами, які цвітуть чоловічими квітками. В саджанцях виведеного нами сорту всі ці моменти враховані: саджанця купив, доглядаєш відповідно до інструкції – і на третій-четвертий рік маєш плоди. Натомість недобросовісні продавці, які не мають до селекції ніякого відношення, продають неякісний товар, а гроші беруть немалі – до 200 гривень за один саджанець. Тому раджу садоводам бути обачними і не довіряти «на слово».

Ксенія Покровська

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сільське господарство, закарпаття
В тему