Люди

На пенсії виготовляє прикраси з полімерної глини

На пенсії виготовляє прикраси з полімерної глини

Нині представниці прекрасної половини людства все частіше віддають перевагу ексклюзивним прикрасам. Причому із найрізноманітніших матеріалів – пір’я, деревини чи полімерної глини. Саме з такої глини створює Анастасія Руда намиста, браслети, сережки і персні. Раніше вона 38 років працювала вчителем фізики, а коли вийшла на пенсію – зайнялась творчістю «для душі».

– Все почалося з того, що якось, зайшовши на сайт з жіночими прикрасами, я побачила фото виробів із полімерної глини, і вони мені так сподобались, що вирішила й собі спробувати виготовити щось подібне, – розповідає жителька села Іванівці, Кельменецького району Чернівецької області. – Раніше я працювала з бісерною флористикою, однак згодом переконалась, що працювати з полімерною глиною приємніше. І результат бачиш значно швидше. До речі, робота з цією глиною нескладна. Передусім потрібно продумати, як виглядатиме майбутній виріб, зробити ескіз. Підібрати кольорову гаму і відповідну глину. Опісля сформувати елементи майбутньої прикраси і зварити або запекти їх. З власного досвіду раджу останній спосіб, бо на горизонтальній поверхні краще збережеться форма виробу. Запікати виріб потрібно при температурі 130 градусів, бо якщо вона буде вищою, то кольори потьмяніють. Коли елементи виробу вистигнуть в духовці – їх можна вийняти і з’єднати. При бажанні на завершення виріб можна покрити лаком. До речі, це хобі не з дешевих.

Залежно від складності виробу, майстриня може витратити на його виготовлення як декілька годин, так і декілька тижнів. Буває, що зробила, однак, побачивши, що він не вийшов таким, яким вона хотіла, розпочинає все знову.

– На дотик цей матеріал такий же, як пластилін, – каже майстриня. – З нього можна виліпити практично все, що захочеш. Можна змішувати кольори і поєднувати техніки. Глину купую польського виробництва в інтернеті. Дещо дорожча німецького виробництва. Попри те, що вироби з полімерної глини на перший погляд можуть видатися масивними і об’ємними, вони доволі легкі. Приміром, намисто може завважити максимум 100 грамів. Та найбільше я виготовляю квітів. Ліплю їх, як-то кажуть, з натури, бо ж в мене у дворі і в хаті їх росте чимало. Дуже люблю польові квіти, і вони, до речі, мені легше даються. Вироби з полімерної глини – чудові подарунки.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, чернівці, хобі, пенсіонери
В тему