Поради

Як правильно готувати імбирні пряники

Як правильно готувати імбирні пряники

На Новорічно-Різдвяні свята господині готують смачні, неймовірно ароматні і красиві імбирні пряники. Для рідних і друзів випікає цю святкову випічку і Оксана Гапон, жителька міста Корюківка, що на Чернігівщині.

– Одного разу ми з дівчатами на роботі обговорювати, що даруватимемо подругам, сестрам, мамам і донькам на 8 Березня, – розповідає господиня. – Хтось підказав, що в інтернеті можна замовити красиві імбирні пряники. Подумавши, я вирішила спробувати спекти їх. Щоправда, форм спеціальних не мала, тож вирізала тим, що було під рукою. А вже згодом замовила в інтернет-магазині формочки, харчові барвники. Щодо рецепта, то нині в інернеті їх є чимало. Мені ж до вподоби пряники на паленому цукрі. Вони тривалий час не черствіють та не псуються. До того ж це печиво, завдяки спеціям, корисне, адже кардамон, імбир, гвоздика вберігають наш організм від сезонних вірусів і застуд.

Однак пані Оксана випікає не лише окремі пряники, але й пряничні будиночки, які дуже подобаються дітям. Їх полюбляють ставити на святковий стіл або ж під ялинкою. Також на новорічне деревце як прикрасу підвішують пряники. Адже нині є чимало тематичних формочок: цифри, пташечки, сніжинки, звірята, квіточки, літери.

– Щодо рецепта, по знадобляться пів кілограма цукру, 800 грамів борошна, 200 грамів вершкового масла, одне яйце, одна чайна ложка соди, дрібка солі, одна чайна ложка меленого імбиру, дві чайні ложки меленої кориці, по одній третій чайної ложечки кардамону, гвоздики, духмяного перцю, – ділиться рецептом жінка. – У каструлі з товстим дном на невеликому вогні розтопити цукор постійно помішуючи. Зняти посудину з вогню і повільно та обережно влити до карамелі склянку кип’ятку. Перемішати і знову поставити на вогонь, додати масло та спеції. Перемішати і зняти з вогню. Коли охолоне – додати яйце, соду і борошно. Замісити тісто і покласти в холодильник на ніч. Наступного дня розкачати тісто і вирізати фігурки. Випікати протягом семи-десяти хвилин при температурі 180 градусів. Коли схолонуть – прикрасити білковою глазур’ю.

Для її приготування потрібно один яєчний білок збити. По частинах кинути 170 грамів цукрової пудри і в кінці збивання додати трішечки лимонного соку. Викласти масу в поліетиленовий пакетик і акуратно зрізати кутик.

– Нанести на пряники глазур і можна на декілька хвилин поставити в духовку при температурі 80 – 100 градусів з прочиненими дверцятами, – ділиться секретами господиня. – І смачні та ароматні пряники готові.

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: хобі, рецепти, Україна, чернігів, їжа, свято
В тему