Життя

Близько мільйона підсніжників виростив пенсіонер у себе під хатою

Близько мільйона підсніжників виростив пенсіонер у себе під хатою

Любов до весняних квітів у Василя Ковтуна була завжди. Але не завжди був час.

Адже раніше Василь Валентинович працював в авіації, трудився військовим техніком, йдеться у публікації у газеті «Твій вибір».

Підживки потребує раз на п'ять років

– Перші квіти із Західної України привіз до нас, на Кіровоградщину, ще мій дід наприкінці 1970-х років. А вже коли я вийшов на пенсію і вирощуванням підсніжників спробував займатися професійно, то свій вибір зупинив на сорті «Кримський галантус», – розповів 58-річний господар.

Аби рослина краще прижилася у новому середовищі, чоловік спеціально з Криму привіз землі (це було ще до окупації нашого півострова). Проте загалом підсніжник виявився дуже не вибагливим у вирощуванні.

– За не один десяток років, скільки ми займаємося квітами, переконалися: вони чудово піклуються самі про себе. Єдине, в чому їм допомагаємо, – у підживленні. Але задля того один раз на п'ять років достатньо привезти тирси чи перегною від компосту, на якому росли гриби. Цю підживку треба висипати 15-сантиметровим шаром – і все! – розповідає Василь Валентинович.

Якщо ростиме на підвіконні, не буде цвісти

Зважаючи на невеликі витрати, Василь Ковтун порахував, що йому вигідно вирощувати зимові квіти на продаж. Тож розсадив їх аж на 15 сотках, які перед тим займав під полуницею: а це небагато-немало – близько мільйона підсніжників!

Оскільки рослини занесені до Червоної книги, то для збільшення їхньої популяції чоловік продає квітки у горщиках. Тобто ними можна потішитися, а потім або тримати вдома як вазон, або висадити у відкритий ґрунт.

– Якщо підсніжник постійно житиме в горщику, то згодом перестане цвісти. А от якщо його помістити в природні умови, то радувати цвітом він зможе аж до кінця квітня, – розповів Василь Валентинович.

До речі, господар знає, як змусити «зимову квітку» цвісти навіть улітку! Для того необхідно помістити цибулину в горщик, а горщик – у холодильник. Десь через три тижні мають з'явитися перші бутончики. Як тільки їх помітите, можна діставати рослину з холодильника: далі вона цвістиме навіть у теплі (але захистіть її від прямих сонячних променів).

Василь Ковтун

Василь Ковтун

Висаджувати можна аж до жовтня

Окрім продавати підсніжники в горщику, господар реалізовує й цибулинки, які охоче розкуповують у різні куточки України.

– Наприкінці літа ми з дружиною викопуємо цибулини з тих 15 соток, де вирощуємо квіти. Обрізаємо на цибулинах старе коріння, підсушуємо їх у тіні декілька днів (але важливо не пересушити, бо цибулина може загинути). А потім частину посадкового матеріалу висаджуємо в ґрунт, а частину продаємо. Тим паче, що садити підсніжники можна аж до жовтня включно, – провадить господар.

Однак отримати посадковий матеріал можна й іншим способом: коли підсніжник перецвіте, необхідно насінинки зібрати, висіяти, вже через рік рослина зацвіте, а після того має утворитися цибулинка.

– Висаджувати її потрібно на відстані 10 сантиметрів одна від одної на глибину, рівнозначну двом цибулинкам (якщо пухкий ґрунт). А якщо важкий – то на вдвічі меншу глибину. Проте, – зауважує господар, – навіть якщо посадити підсніжник глибше від потреби, то за рік-другий рослинка випустить іще одну цибулину, щоб бути ближчою до поверхні ґрунту.

Спостерігаючи, як навесні чимало недобросовісних українців винищують у лісах підсніжники, Василь Ковтун лише зітхає. Адже як тільки зірвати квітку, руйнується та гине вся цибулина. Через те рослина – на межі зникнення.

– Аби того не сталося, охоче ділюся секретом вирощування підсніжників зі всіма, кому продаю цибулини чи вже дорослі рослини в горщику, – зауважує господар. – І таких людей, на обійсті котрих цвіте червонокнижна квітка, щороку стає все більше.

Ніна Грицюк

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: хобі, пенсіонери
В тему

Останні матеріали