Поради

Чому у багатьох із нас «болить волосся» і що робити

Чому у багатьох із нас «болить волосся» і що робити

Кожен з нас хоч раз у житті відчував дивні хворобливі відчуття, які важко описати словами. Саме про це розповідають люди, які відчувають, що у них «болить волосся».

Ось чому людина може відчувати подібні відчуття.

Експерти пояснюють, що, насправді, волосся боліти не може. Швидше за все, болить шкіра голови, а саме епідерміс біля коріння волосся. Причин цьому може бути багато, а в деяких випадках такі симптоми говорять про реальні захворюваннях.

Явні причини

Серед «механічних» причин такого болю найчастіше називають тугі зачіски. Кінський хвіст, туго заплетені коси, високий пучок - сильне і часте натягування може призвести до великої кількості мікроскопічних травм і розривів. В результаті слабке волосся почне випадати, а міцніше може проявлятися здавлюючим ниючим болем. Найчастіше в таких випадках «болить» верхівка голови.

Якщо ви пов'язуєте хворобливі відчуття з цією причиною, то постарайтеся набагато частіше ходити з розпущеним волоссям або з низьким хвостом. На ніч при цьому рекомендується теж не заплітати волосся, а дати йому відпочивати.

Крім того, шкіра голови може боліти через переохолодження. Така «застуда» впливає на волосяні фолікули і може викликати невралгії та інші більш серйозні патології. Крім того, іноді переохолодження шкірного покриву призводить до інтенсивного випадання волосся. Тому ходити взимку без шапки, дійсно, погана затія.

Ще одна можлива причина чутливості шкірних покривів - занадто жорсткий гребінець або невідповідні засоби для миття волосся. Останнє може провокувати сухість шкіри голови і порушення ліпідного балансу з усіма витікаючими наслідками. Вибираючи косметику, фахівці рекомендують, враховувати тип волосся і рівень pH засобу.

Суху шкіру голови взагалі дуже легко травмувати. Найчастіше саме вона призводить до того, що «болить волосся». Якою б не була причина сухості шкіри голови, проблему треба вирішувати. Тому варто уважно поставитися до зволоження шкіри і відновлення водного балансу.

При занадто частому митті волосся або зловживанні засобами для стайлінгу і фіксації можуть виникнути ті ж больові відчуття.

Крім того, на шкіру голови може впливати різка зміна клімату. Зокрема в перехідні сезони багато людей звертають увагу, що у них болить шкіра голови. Судини стають дуже чутливими до зміни тиску, коли різко змінюється температура на вулиці. Ситуація ускладнюється ослабленим імунітетом і сезонним авітамінозом. Найчастіше від цього страждають люди з вегето-судинною дистонією.

Часта причина болю «в волоссі» - зміна звичного режиму. Експерти відзначають, що волосся звикає до зачісок і укладок, які ми повторюємо роками щодень. Зміна проділу або просте зачісування волосся в інший бік призведе до того, що волосяні цибулини почнуть хворіти. В такому випадку, ефективним рішенням стане масаж волосистої частини голови.

Тривожні симптоми

Але біль в волоссі може говорити і про реальні захворювання. Зокрема, це може бути симптомом дерматитів і бактеріальних інфекцій. Фолікуліт або імпетиго, викликають гнійні запалення епідермісу і фолікулів, провокують хворобливі відчуття прямо під волоссям.

В результаті себорейного дерматиту на шкірі голови з'являється скоринки, запалення, лущення і наступні розчухи. З'являється лупа, порушується робота сальних залоз, може початися випадання волосся. Відчуття при цьому досить неприємні, особливо на етапі запалення епідермісу і поширення інфекції ..

Ще однією причиною хворобливості епідермісу може бути грибок. Його цілком можна підчепити при користуванні чужими гребінцями або головними уборами. Тому не користуйтеся чужими речами і дотримуйтесь правил гігієни. При шкірній грибковій інфекції також можуть з'являтися плями, відчуття печіння та свербежу, а також болю на поверхні голови.

Коли варто записатися на прийом до лікаря

  • Коли біль настільки сильний, що складно його терпіти
  • Коли больові відчуття супроводжуються печінням
  • Коли шкіра свербить, а на поверхні є виразки або гнійники
  • Коли відчуваються «стріляючі» відчуття під волоссям
  • Коли такі відчуття виявляються занадто часто і тривають довгий час

Трихолог проведе необхідне обстеження, призначить трихоскопію і дерматоскопію і підбере відповідне лікування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волосся, Здоров'я, Поради
В тему