Поради

Страви, які крадуть у вас сили

Страви, які крадуть у вас сили

Зізнайтеся, чи відчували ви хоча б раз в житті після прийому їжі почуття апатії, втоми? Або може бути, трапеза оберталася приступом неймовірної ліні? Якщо так, тоді ви знайомі з «злодієм». Мова про раціон, який краде сили. Такі продукти не є «паливом» і постачальником поживних речовин, вітамінів, мікроелементів для організму (а адже це головна місія їжі!).

Так-так. Подібні «перевертні» існують. І причому далеко ходити не треба. Ось вам приклад - уже майже класичний сніданок, що складається з булочки і кави. Наситить він? Навряд чи. Додасть чи сил? Точно ні!

Про підступні продукти, які провокують втому, розповіла спортивна дієтологиня Ірина Писарєва.

На жаль, далеко не вся корисна їжа в традиційному сенсі цього слова смачна, і не вся смачна їжа є корисною. Ось продукти, які кожен день вводять в оману мільйони людей: ми думаємо, що такий раціон дає нам сили, але, насправді, він забирає енергію і додає зайві кілограми.

Випічка і цукерки

А також глютеновмісні продукти. Ці продукти - обманщики 80-го рівня! Вони спочатку додають бадьорості, а потім забирають всю енергію.

Вони складаються з рафінованого борошна, крохмалю та великої кількості цукру. Ці продукти провокують виробництво інсуліну (білкова речовина виробляється в підшлунковій залозі). А коли рівень глюкози доходить до колишньої позначки, людина відчуває втому.

Борошно і крохмаль не дають належного насичення.

З'ївши горезвісний тост з джемом або круасан з шоколадною пастою, ви відчуєте почуття голоду через 40-50 хвилин. Мовчу про те, що подібні продукти спочатку дуже калорійні...

Кава

Справедливості заради, відзначу, що кава і правда бадьорить (і навіть в якійсь мірі підвищує активність мозку). Але ця історія короткочасна і не дуже корисна (якщо не знати міри). Вся справа в кофеїні - він впливає на роботу надниркових залоз, які в свою чергу синтезують гормони кортизол і адреналін. В організмі відбувається різкий енергетичний підйом, але потім йому на зміну прийдуть розбитість і втома.

Такі енергетичні «гойдалки» дуже вимотують.

А ще кава зневоднює організм.

Окрема історія - люди, які п'ють напій натщесерце. Тут і роздратування стінок кишечника, і запуск процесів тахікардії. Загалом, дуже сумнівний початок дня.

Алкоголь

Здається, келих вина допоможе набратися сміливості, зарядитися ентузіазмом і гори перевернути. Але ні. Алкоголь притупляє роботу нервової системи. А якщо захопитися і випити трохи більше, можна і зовсім відчути себе без сил. Серйозні дози алкоголю можуть викликати безсоння. В такому випадку виспатися і поповнити енергію навряд чи вийде.

Газована вода і пакетовані соки

Не секрет, що більшість подібних напоїв містять в своєму складі мало не всю таблицю Менделєєва. Там багато цукрів, ароматизаторів, консервантів.

Зрозуміло, якщо у вас немає глобальних проблем зі здоров'ям, то разово випитий стакан соку шкоди не принесе. Але якщо таким чином підживлювати себе «вітамінами» (багато хто до цих пір упевнений, що сік з пакету - джерело вітамінів) регулярно і в пристойних обсягах, цілком може сформуватися залежність, збільшиться навантаження на печінку і нирки.

Від цукру відбуваються енергійні підйоми і різкі спади. А це викликає апатію і втому.

Червоне жирне м'ясо

Організму, зокрема органам шлунково-кишкового тракту, досить складно перетравлювати жирні волокна м'яса. До того ж найчастіше до м'яса йдуть різні гарніри (наприклад, смажена картопелька, макарони, рис) або соуси. На обробку подібної їжі організму потрібно дуже багато енергії. Тож не дивно, що після такого ситного прийому їжі хочеться відпочити на дивані.

До речі, за законами аюрведи споживання м'яса веде до повільності та швидкої втоми.

Рекомендую контролювати кількість червоного м'яса в раціоні, не переїдати. А як гарнір краще подавати овочі (не крохмалисті!).

Фастфуд

Мабуть, сендвіч, бургер, чіпси можуть бути відносно безпечною їжею, якщо тільки від початку до кінця страва приготовлена вдома (і до того ж людиною, яка зі здоровим способом життя на ти). У переважній більшості інших випадків фастфуд містить в своєму складі дуже багато хімічних добавок, підсилювачів смаку, трансжирів. Все це призводить не тільки до втрати енергії, а й до погіршення самопочуття в цілому.

Наведу як приклад улюблені багатьма картопляні чіпси. Їх готують у фритюрі з додаванням великої кількості солі, спецій і олії (не завжди якісної). У момент приготування утворюється речовина акриламід. ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) віднесла цю речовину до канцерогенів. А як ми знаємо, при вживанні в дуже великих кількостях канцерогени можу приводити до виникнення онкологічних захворювань.

Багато в чому саме від якісного раціону залежить здоров'я і зовнішній вигляд людини. Чим менше продуктів з цього списку буде в вашому раціоні, тим бадьоріше і енергійніше ви будете себе почувати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: страви, харчування, Здоров'я
В тему