Поради

Глаукома: як захищатися?

Глаукома: як захищатися?

Як боротися за збереження зору при глаукомі? Чи існують методи профілактики цього захворювання?

 

Які ж симптоми глаукоми?


Насамперед, головні симптоми глаукоми будуть залежати від форми розвитку захворювання. Це відкритокутова і закритокутова форма глаукоми. Відкритокутова глаукома найчастіше захворювання первинного виду глаукоми. Перебіг цієї форми хвороби – хронічний, накопичення рідини відбувається поступово, роками. Перші симптоми глаукоми пацієнт майже не відчуває, до певного часу. Розвиваючись, захворювання призводить до звуження кута огляду, астероїдного гиаліту – помутніння склоподібного тіла ока, сильного розладу зору в супроводі хворобливості очей і головного болю, відзначаються запальні процеси та зміни на сітківці ока, а також спазми очних судин, утворення мікротромбозів через порушення судинного кровообігу.


Закритокутова форма первинного типу глаукоми відзначається неможливістю відтоку очної рідини, при цьому райдужно-рогівковий кут у передній камері або дуже вузький, або зовсім перекритий. Хвороба протікає в гострій формі, коли кут передньої камери повністю закритий. З’являються характерні симптоми глаукоми цієї форми: гострий біль в оці, затуманення – результат здавлювання нервів, крововилив в очі – застій крові провокує появу синяви, очне яблуко щільне на дотик, відзначається головний біль з боку ураженого ока, може віддавати в серце. Часом виникають напади нудоти і блювоти, розвивається світлобоязнь і набряк роговиці. Напади періодичні, між нападами кут може трохи відкриватися. Прояви таких симптомів – показник до екстреної медичної допомоги. В іншому випадку можлива повна сліпота. Гострі напади можуть виникати внаслідок перевтоми, напруги, великої кількості вживання води, перебування в темній кімнаті та безлічі інших провокаційних факторів.

 

Як же уникнути настільки сумного розвитку подій?


Своєчасна діагностика! Саме від ранньої діагностики глаукоми залежить ефективність лікування. Дані сучасної діагностики дозволяють скласти точну програму лікування глаукоми. Для визначення повної картини хвороби використовують різні діагностичні заходи.


У чому сенс профілактики глаукоми?


Саме проведення ранньої діагностики – основа профілактичних заходів. Діагностичні показники дають можливість запобігти подальшому розвитку глаукоми і допомагають уникнути повної сліпоти. Молоді люди в обов’язковому порядку мають проходити профілактичний огляд – для запобігання хвороби. Це дозволить вчасно ідентифікувати глаукому і попередити її розвиток. Для лікування глаукоми застосовується комплексний підхід – медикаментозна терапія, хірургічне лікування, лазерна корекція та комбіноване
лікування. Варто пам’ятати, що лише своєчасне звертання до лікаря допоможе запобігти ускладненням і повній сліпоті при глаукомі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему