25 Квітня 2024
Новини

Накопичувальна пенсія: Рада провалила законопроєкт

Накопичувальна пенсія: Рада провалила законопроєкт

Законопроєкт про накопичувальне пенсійне забезпечення у першому читанні провалив парламент. 

Депутати, які голосували проти, пояснюють: документ погано прописаний. Про це повідомили парламентарі Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

Законопроєкт №9212 підтримали лише 214 депутатів, натомість 235 проголосували за направлення документа на допрацювання ініціаторам.

У пояснювальній записці стверджується, що законопроєкт передбачає трансформацію системи пенсійного забезпечення українців шляхом створення додаткової опори — обов’язкової накопичувальної системи, яка дозволить громадянам здійснювати додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість.

Геращенко («Євросолідарність») каже, що законопроєкт «із правильною назвою і ідеєю, але абсолютно нефахово виписаним змістом». За словами депутатки, документ написаний без урахування економічних, демографічних та соціальних реалій України.

Зокрема, проєкт закону прибирає добровільність накопичення в приватних фондах, але не передбачає індексацію і гарантії збереження грошей. «Тобто людина може все життя відкладати гроші, а потім все втратити», — стверджує Геращенко.

Железняк («Голос») додав, що в МВФ є конкретна норма, що будь-які зміни щодо пенсійної системи мають бути погоджені зі Світовим Банком. А поки через війну незрозуміла ситуація з демографією, «то порахувати макро для такої зміни дуже важко, точніше неможливо», додав депутат.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру, пенсії, пенсіонери, закон
В тему

Останні матеріали