Поради

Як вибрати, куди йти вчитися?

Як вибрати, куди йти вчитися?

Як знайти своє місце в житті й визначитися з вибором майбутньої професії? Як знайти саме те, що приноситиме і прибуток, і задоволення протягом багатьох років? Ми підкажемо рішення, а вибір і дії – вже за вами.

 

Для початку складіть приблизний список відповідей на наступні запитання.

В якій сфері я хочу працювати?

Тут краще використовувати метод виключення. Спочатку можна розділити на такі категорії як творчість, розумова праця та фізична праця. Припустимо, ваш вибір припав на розумову працю. Далі виділяєте зручні вам категорії: економіка, політика, іноземні мови, наука, освіта і т. д. Якщо вам подобається кілька сфер діяльності, для початку залиште кілька варіантів.

Що я можу?

Складіть невелику таблицю в два стовпчики. У першу колонку запишіть свої позитивні риси, здібності й таланти, які можуть знадобитися в майбутній професії, а в іншу – те, що вам заважатиме. Це допоможе надалі краще справлятися з поставленими завданнями. Якщо ви будете під час роботи почуватися комфортно – значить, ви зробили правильний вибір.

Яких успіхів я хочу досягти?

Вирішення цього питання так само може допомогти вам визначитися із професією. Хочете присвятити все своє життя кар’єрному росту і нагромадженню капіталів, мрієте про тихе сімейне щастя, бажаєте отримувати радість від своєї роботи чи марите славою? Якщо ви відповіли собі на ці запитання, можна переходити до наступного кроку. Сподіваємося, ви хоча би трохи визначилися з вибором.

На яку суму я можу розраховувати?

Подумайте про свій фінансовий стан. Чи вистачить вам грошей на навчання у престижному виші в дорогій столиці? Чи можете ви розраховувати на свої здібності, чи впевнені у безкоштовному зарахуванні? Якщо ні, то, може, саме час подумати про репетиторів чи посилену підготовку?

В якій країні чи місті я хочу вчитися?

Якщо вам нічого не заважає і у вас є бажання вчитися далеко від дому – вперед. Пробуйте свої сили, свої можливості. Але не забувайте, що завжди має бути запасний варіант. Обміркуйте можливі варіанти, дізнайтеся вартість навчання та особливості вступу, перспективність ВНЗ.

Куди саме я хочу вступити?

Якщо ви дотримувалися наших порад, то вже приблизно уявляєте, в якій сфері хочете себе реалізувати, знаєте свої здібності, вибрали країну чи місто навчання, найімовірніше, знайшли потрібний виш і навіть факультет. Тепер зіставте отримані дані, дізнайтеся детальніше про цікаві вам професії, виберіть найбільш прийнятний варіант – і, найголовніше, готуйтеся до вступу!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра
В тему