Поради

Чи потрібні дитині центри раннього розвитку?

Чи потрібні дитині центри раннього розвитку?

Чи варто водити дитину в центри раннього розвитку або їх цілком успішно можна замінити заняттями вдома з мамою? Адже регулярне відвідування такого центру може влетіти батькам «в копієчку». З іншого боку, батьки бояться втратити час і не дати дитині достатньо можливостей для розвитку її здібностей. Щоб визначитися з вибором, потрібно розібратися, навіщо вам потрібен такий центр?

 

Для чого потрібні дитячі центри для розвитку?

Як не дивно, батьки водять дітей в центри раннього розвитку з різних причин:

  • Власне розвиток дитини (її творчих здібностей, дрібної моторики, пам'яті, мови, уваги та ін.). Для соціалізації дітей, щоб дитина могла поспілкуватися з іншими дітьми, звикнути до колективу, особливо якщо вона поки не відвідує дитячий садок.
  • Щоб самим повчитися у педагога, як займатися з дітьми, запозичити деякі ідеї для подальшої самостійної роботи вдома.
  • Для спілкування з іншими матусями та обміну життєвим досвідом з питань виховання і навчання малюків.
  • Для престижу.

Займатися з дитиною можна і вдома. Це зажадає від батьків деякої організованості і тимчасових витрат, але воно того варте. Більш того, відвідування школи розвитку не звільняє батьків від необхідності займатися зі своїми дітьми. Адже дитина розвивається постійно, а не 2-3 рази на тиждень по півгодини. Читання книг, спільна творчість, навіть просто бесіди під час прогулянки – не тільки заощадять Ваші гроші, але і зміцнять взаєморозуміння між батьками і малюком.

Варто визнати, що не всі центри розвитку варті того, щоб їх відвідували. Нерідко батьки залишаються незадоволені програмою і ставленням педагогів до дітей. Звичайно, в цьому випадку не має сенсу витрачати час, нерви і гроші на непотрібні заняття. Краще провести цей час, займаючись вдома, а щоб малюк спілкувався з однолітками, частіше проводити час на дитячому майданчику або їздити в гості до знайомих з дітьми приблизно того ж віку.

Але якщо Вам вдасться знайти хороший центр розвитку з захопленими педагогами – відвідування такого центру, безумовно, буде корисно малюкові. Він навчить дитину слухати не тільки батьків, а й інших дорослих. До того ж у центрах діти займаються за певною програмою, де кожне заняття – продуманий комплекс вправ, спрямований на розвиток певних сфер діяльності, з подальшим закріпленням навичок і вмінь.

 

Як вибрати центр раннього розвитку?

Вибираючи центр розвитку для свого малюка, варто орієнтуватися не тільки на вартість навчання і близькість до будинку. Хоча, звичайно, ці два чинники теж доводиться враховувати.

 

Вибираємо педагога. Педагог повинен не лише володіти інформацією, а й уміти барвисто і дохідливо подати її маленьким учням. І, звичайно, він має налагодити контакт з малюками. В іншому випадку, заняття принесуть дитині тільки негативні емоції.

 

Програма занять. Більшість шкіл дотримується відомих методик розвитку, а значить, має систематизовану програму занять. Батькам залишається тільки вибрати методику, яка здається їм найбільш перспективною і корисною для їхнього малюка. Але якщо чіткої програми немає, батькам варто тричі подумати, перш ніж вибрати такий центр.

 

Розвиток, а не навчання. Нерідко під вивіскою школи розвитку ховаються центри освіти. Батькам слід розуміти, що розвиток і навчання – не одне і те ж. Заучування букв і цифр зовсім не те, що потрібно трирічній дитині. Вивчення іноземної мови може бути виправданим, але тільки у випадку, якщо Ви впевнені в компетентності вчителя. Відсутність грамотної методики при навчанні іноземної мови і неправильна вимова, можуть принести більше шкоди, ніж користі. У будь-якому випадку, заняття для триліток повинні проходити в ігровій формі.

 

При виборі школи розвитку бажано отримати відгуки батьків, що водили своїх дітей в центри, які Вас цікавлять. Звичайно, не завжди на особисту думку людей можна покластися – адже всі ми різні, і кожен має своє уявлення про те, як повинні проходити заняття. Тим не менш, від батьків можна дізнатися багато аспектів, про які не розкажуть рекламні проспекти.

 

Сподіваємося, що Ваш вибір школи розвитку виявиться вдалим. Але пам'ятайте, що жоден центр не замінить дитині спілкування з мамою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра
В тему