Поради

Навички і знання дитини для успішної адаптації в дитсадку

Навички і знання дитини для успішної адаптації в дитсадку

Дитячий садок – це перший громадський заклад, де чадо починає своє особисте, окреме від матусі соціальне життя. Але як складеться його подальша доля в жорсткому людському світі часто безпосередньо залежить саме від цієї першої сходинки. У садку закладаються такі життєві основи, як уміння шукати компроміс, дати відсіч, стати лідером та адаптуватися в світі.

 

Найкращий вік для дитячого садка

Сьогодні більше 80% дошкільнят вперше переступають поріг садочка у віці близько трьох років. Звичайно, є ясла, куди діток приймають з півторарічного або навіть більш раннього віку, однак, це частіше вимушений захід для батьків, що не можуть довше бути з малюком вдома через матеріальні чи інші проблеми.

 

Навички та вміння

До трьох років дитина повинна розуміти і справлятися з такими завданнями:

 

Розуміти, що вихователь – це доросла людина і її необхідно слухатися. Домашні дітлахи часом сприймають вказівки лише батьків, а частіше тільки одного з них. Такий малюк у групі не реагує на збори до обіду або на прогулянку, плаче і не бере участі в педагогічному процесі. Для підготовки до того, що скоро малюкові доведеться слухати «чужу» людину, найкраще ненадовго залишати його під наглядом подруги, родички, няні, а потім проводити «роботу над помилками». Головне, навчити дитину слухатися лише тих дорослих людей, яких рекомендує матуся, щоб не перегнути палицю в надмірній довірливості до оточення.

 

Правильно використовувати предмети побуту. До трьох років дитина повинна вміти сидіти і сідати за стіл, підсувати стілець, використовувати велику і маленьку ложки за призначенням. Самостійно їсти перші та другі страви, а так само пити з чашки. Малюків у групах державних дошкільних установ деколи більше 25 осіб, і процес догодовування відбувається швидко, що негативно позначається як на процесі травлення, так і на статусі дитини в дитячому колективі. Тих, хто добре їсть, хвалять три рази на день, і це вкрай важливо для розвитку «я» дитини.

 

Проситися в туалет, міняти одяг до сну і брати участь в одяганні верхнього одягу і взуття на прогулянку. Загалом проблем із туалетом у сучасних дітей практично не виникає, трапляються лише рідкісні ексцеси під час денного сну, але для їх швидкого усунення є і душові в групах, і запасні комплекти білизни під подушкою. Однак якщо ваша дитина схильна до енурезу або в грі може забути попроситися в туалет, обов'язково попередьте про це вихователя, і тоді вона обов'язково буде тихенько цікавитися у малюка, чи не час йому до вбиральні. Переодягання дітей молодшої групи – заняття вихователів і нянь, тому малюк повинен лише не заважати їм у цій нелегкій справі. А потім навіть за можливістю допомагати. Тому збираючись на прогулянку, краще показати, як одягати шапку, шарф, рукавиці, а потім і більш складний одяг, щоб у малюка з'явився навик.

 

Активно взаємодіяти з іншими дітьми. Проблема адаптації в дитячому колективі практично не спостерігається в малюків, які мають братиків і сестричок. Якщо ж дитина єдина в сім'ї, їй складно ділити увагу дорослих з іншими. Це може виражатися в примхах, істериках або зневірі. Навчитися ставитися з повагою до інших дітей і не дозволяти себе ображати допоможе відвідування дитячих майданчиків, спільний відпочинок з друзями, що мають дітей.

 

Більшість умінь малюки легко освоюють за 2-3 місяці, саме такий відрізок часу необхідний для підготовки дитини до дитячого саду. І навіть якщо так сталося, що чадо не бажає їсти саме, то це не привід вести його в сад на півроку пізніше. Простіше попередити вихователя про таку особливість, і зовсім скоро свавільне маля буде в компанії однолітків самостійно їсти манну кашу великими ложками!

 

І звичайно, навіть якщо молоду матусю роздирають страхи, як її малюк піде в садок, не варто про це згадувати в присутності дитини. Пам'ятайте, поки що вона ставиться до всього так, як і Ви! І якщо матуся всім розповідає, що Вася, Саша або Діма вже зовсім великий і його беруть в садок, в якому відмінно годують, працюють добрі вихователі та є багато іграшок, малюк із задоволенням буде ходити туди, адже він вам довіряє!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра
В тему