Поради

Тренінг впевненості

Тренінг впевненості

Чи траплялося вам відчувати труднощі, коли потрібно відмовити у проханні? Виразити свої емоції і ставлення до подій? Відстояти свої законні права в магазині, комунальних службах? Заговорити з незнайомою людиною на вулиці? Тоді тренінги впевненої поведінки – це те, що потрібно!

 

 

Причини невпевненості в собі можуть бути дуже різними. Багато з них криється в далекому дитинстві, коли дитина тільки засвоювала моделі поведінки і відносин з навколишнім світом. Потім великий вплив мали вихователі в дитячому саду і вчителі в школі: при постійних негативних висловлюваннях, зауваженнях на адресу маленької людини навряд чи варто очікувати розвиток сильної, впевненої в собі особистості.

Так що ж таке впевненість у собі? Впевнена поведінка характеризується багатьма параметрами, різні автори виділяють особливості невербальних проявів, мови, вчинків. У впевненій поведінці більшість авторів виділяє такі риси:

 

Здатність людини відкрито заявляти про свої бажання і вимоги. При цьому велике значення використання Я-висловлювань («Я хочу ...», «Мені потрібно ...», а не безособових форм: «Вважається, що людині для повноцінного життя необхідно ...» або займенників другої та третьої особи: «Ми вважаємо ...», «Вони змушують мене зробити ...»).

 

Уміння відмовити в проханні, якщо з якоїсь причини людина не хоче його виконувати.

 

Відкрито говорити про свої почуття. Тут також важливо використовувати Я-висловлювання («Я дуже злюся на тебе, тому що ...», «Я такий щасливий ...», а не «Ти мене розлютив» і т. д.).

 

Вміння встановлювати, підтримувати і закінчувати розмову.

 

Тренінги впевненої поведінки мають понад півстолітню історію і прийшли до нас із США. Першим у цій галузі був Андре Сальтер, який в 1949 році дійшов висновку, що причиною невпевненості є переважання процесів гальмування в центральній нервовій системі.

Пізніше, в 1958 році, Джозеф Вольпе припустив, що, крім процесів гальмування, за невпевненість в собі можуть бути відповідальні різні соціальні страхи, такі як страх критики, помилки, контакту, публічного виступу, страх попросити, вимагати, відмовити або отримати відмову.

Арнольд Лазарус в 70-ті роки ХХ століття звернув увагу, що невпевненість у собі часто супроводжується недоліком навичок соціальної взаємодії, пред'явлення вимог, проявлення бажань і почуттів, уміння сказати «ні».

Сучасні тренінги впевненості в собі допомагають людині освоїти навички впевненої поведінки, навчитися відкрито виражати свої емоції, заявляти про свої права, будувати гармонійні стосунки з людьми. Крім того, часто акцент робиться на позитивному самосприйнятті, підвищенні стресостійкості, прийомах підвищення власної мотивації. Якщо ви відчуваєте, що в якихось ситуаціях вам не вистачає впевненості в собі, то у ваших силах змінити це. І можливо, така робота над собою відкриє для вас нові горизонти і перспективи.


 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, Тренінги
В тему

Останні матеріали