2 Квітня 2020
Новини

Прикрасьте клумби трубами ангела

Прикрасьте клумби трубами ангела

Останнім часом бругмансія завойовує все більше прихильників.

Ще б пак! Адже рослина виглядає дуже ефектною і приваблює своїм пишним та оригінальним цвітом, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Я дуже люблю квіти, – розповідає Наталія Антоненко, жителька міста Скала-Подільська. – Тому біля мого будинку з ранньої весни і до пізньої осені цвітуть різноманітні квіти. Намагаюся відслідковувати різні новинки. Тому щиро зраділа, коли в мене з'явилася бругмансія.

Цю рослину часто називають «трубами ангела», адже її квіти, до речі, доволі великого розміру, дійсно дещо подібні на труби. Цікаво, що відчути приємний аромат цих квітів можна лише вночі. Щодо догляду, то загалом рослина доволі невибаглива, хоча є свої правила, яких потрібно дотримуватися.

Передусім треба пам'ятати, що вирощувати бругмансію можна як у відкритому ґрунті, так і в горщиках на балконі чи в будинку. Щодо ґрунту, то він повинен бути легким і родючим. Бругмансія дуже любить гарно освітлену і при цьому захищену від протягів ділянку.

– Весною я висадила рослину в квітнику, і вона швидко почала  рости, – розповідає досвідчена квітникарка. – У теплу пору року рослину слід часто поливати. Також у цей час слід подбати і про внесення добрив. Їх можна придбати в спеціалізованих крамницях або приготувати власноруч. Приміром, я настоюю яєчну шкаралупку, а тоді розводжу настій і отриманим розчином поливаю усі квіти в квітнику.

Наталія Антоненко та її квіти
Наталія Антоненко та її квіти

Також гарний результат дає настій молодої кропиви, яка є гарним стимулятором росту. Для цього в кінці весни потрібно зрізати молоді стебла кропиви і, поклавши їх у велику посудину, залити водою. Залишити на декілька днів, а тоді процідити і, розвівши частину настою з водою, поливати квіти. Окрім цього, раджу зрідка вносити перегній. А також поливати легким розчином марганцівки – завдяки цьому мінімізується ризик появи у ґрунті шкідників.

Буває, що в рослини починають стрімко жовтіти стебла і листочки. Це свідчить про те, що їй не вистачає ряду мікроелементів. Тому в ґрунт потрібно внести попіл із деревини листяних порід дерев, а також фосфор.

Бругмансія цвіте в декілька підходів. Її пишні квіти, які звисають, досягають до 15 сантиметрів у діаметрі. А їхня довжина може сягати до 25 сантиметрів. Квіти бувають різних кольорів: білі, жовті, рожеві, фіолетові, червоні.

– У відкритому ґрунті бругмансія цвіте в другій половині літа і радує своїм  цвітом доволі довго, – каже Наталія Михайлівна. – Коли період цвітіння закінчується і настає похолодання, я пересаджую бругмансію в горщик. До речі, в рослини гарно розвинена коренева система, і тому об’єм посудини має становити не менше від 10 літрів.

Також на зиму потрібно вкоротити бічні пагони приблизно на третину. Якось читала, що чимало квітникарок радять повністю обрізати рослину. Однак я в жодному разі не раджу робити цього – річ у тім, що рослина, яку повністю обрізали, дуже повільно починає цвісти. Тому з власного досвіду раджу кожного року проводити часткову обрізку.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: хобі, захоплення
В тему