Поради

Смачно й корисно: як виростити екзотичні фрукти вдома

Смачно й корисно: як виростити екзотичні фрукти вдома

Фрукти – надзвичайно корисні продукти, оскільки місять у своєму складі чимало вітамінів, мікроелементів та клітковини. Окрім того, вони поживні та некалорійні, тому не призведуть до зайвих кілограмів. Натомість регулярне вживання плодів допоможе покращити імунітет та навіть колір обличчя. Однак, купуючи їх на ринках чи у супермаркетах, не завжди є змога перевірити якість, та й взимку ціни кусаються. У такому випадку краще смакувати власні плоди, вирощені у горщику зі звичайної кісточки улюбленого фрукту.

Раніше про практику вирощування у вазоні із кісточок плодів, наприклад, лимону, навіть розповідали у газетах – мовляв, є люди, котрим це вдалося. Насправді, процес не такий вже й складний якщо знати особливості різних рослин та підготувати для них відповідний грунт. Звісно, поки омріяне деревце почне плодоносити мине деякий час, але хіба свіжі фрукти не варті того?

Розповідаємо про те, як отримати цитрусові, хурму, авокадо, манго, маракуйю та навіть пітахайю у домашніх умовах. Тож діставайте із плодів кісточки, запасайтеся горщиками із грунтом і – вперед. Можливо, вам сподобається не лише результат, коли почнеться плодоносіння, а й процес вирощування екзотики у домашніх умовах.

Цитруси

Тут вам і апельсини, і мандарини, і грейпфрути, ну і звісно лимони. Усі ці плоди багаті на вітамін С та чудово підтримують імунітет.

Аби виростити їх вдома, знадобляться кісточки – їх легко дістати із придбаних плодів. Щоб насіння проросло, воно повинне буди свіжим та не пошкодженим. Перед посадкою слід підготувати кісточки, добряче вимочити їх бажано у теплій воді.

Вазон наповніть сумішшю чорнозему чи торф’яного грунту, у котрий треба додати й спеціальний грунт для цитрусових (придбати можна у магазинах, котрі торгують рослинами) . Тоді помістіть кісточку на глибину 3-4 см та добре зволожте землю у горщику.

Важливо також створити оптимальні умови для розвитку. Цитрусові люблять достатньо освітлені місця, проте без палючого сонця. Чудовим варіантом стане у міру затінений балкон.  Рослини не пристосовані переносити низькі температурі, відтак радять постійно підтримувати планку у 12-16 градусів, або із похолоданням переносити горщик із пророслими ростками у тепліше місце. На плодоносіння доведеться почекати до 10 років. Однак навіть без плодів рослина служитиме чудової декорацією для дому.

Хурма

Улюблений плід багатьох – хурму – теж реально виплекати із кісточки вдома. Попри те, що в природі хурма росте у вигляді дерев чи достатньо великих кущів, у домашніх умовах її висота сягає лише 1, 5 метра, тож можна плекати її  у горщику навіть у квартирах.

Для посадки треба промити насіння хурми та трохи підсушити, розклавши на паперовій серветці. Отримані зерна необхідно засунути у  горщик зі зволоженим грунтом. Для створення ефекту парника зверху вазон рекомендують затягнути плівкою (або ж використати альтернативу – наприклад, обрізану ПЕТ-пляшку) та розмістити у теплому місці. Парничок повинен бути на горщику, аж поки насіння не виросте у вигляді пагонів. Звісно, періодично накриття рекомендовано знімати, аби підлити хурму та провітрити горщик (запобігаючи появі цвілі).

Зазвичай на те, аби коріння почало з’являтися, йде до 15 днів.

Звернуть увагу! Хурма має добре розвинуту крислату кореневу систему, аби запобігти незручностям для насіння радять обирати відразу досить велику ємність.  Для самих сходів створіть оптимальні умови – повітря довкола та сам горщик слід регулярно зволожувати, влітку його виставляйте на двір, а взимку тримайте в не надто гарячому приміщенні (оптимально - +5-10 градусів, відтак рослина швидше почне плодоносити). Двічі на місяць хурму рекомендовано піддобрювати органічними елементами.

Зазвичай рослину  нащеплюють, і  тоді соковиті плоди хурми вийде отримати вже за 3-4 роки, з  кісточки - за 5-7 років.

Авокадо

Попри всю екзотичність, авокадо досить невибагливе, тож його без особливих труднощів вдасться виплекати самостійно. Для досягнення успіху оберіть кісточку зі стиглого плоду та зняти верхню коричневу кірку.

Є два способи посадки насіння авокадо. У першому випадку після знаття з кісточки шкірки запихаємо зерна у горщик із зволоженим гуртом так, щоб гостра частина спрямовувалася доверху. Досить помістити насіння у грунт на 2-3 см.

У другому варто зняти з кісточки лише половину кірки та десь посередині насінин просвердлити 3 дірочки під кутом 120 градусів. У кожну із них поставити зубочистку, котра слугуватиме опорою для кісточки після того, як останню покладуть до склянки із водою. Воду кожного дня слід доливати, адже кісточка її «питиме». Можна обійтися й без свердління, але у цьому випадку авокадо складно буде закріпити у стакані. Коли з’являться невеликі корінці (зазвичай на це йде від трьох тижнів), можна садити у вазон.

Наступним кроком є полив - він має бути достатнім та регулярним, температура повинна сягати 18 градусів, авокадо любить багато світла. На дно горщика розмістіть кору або пісок, котрі запобігатимуть застою води та закисанню грунту.

При правильному догляді авокадо починає плодоносити за 3-5 років.

Манго

Із манго діє той же секрет, що й з попереднім видом – домашнє вирощування плодів буде успішним, якщо взяти велику насінину із стиглого плоду ( у котрого м’якоть легко відстає). Для  посадки доведеться із кісточки дістати серцевину.

Кісточку розколюють за допомогою гострого предмету. Якщо насінина надто тверда, залиште її воді на кілька днів, а тоді повторіть спробу розколу. Всередині виявиться зародок із проростком, котрі й потрібні для успіху операції.

Далі цей проросток необхідно помістити у ємність із  розпушеним субстратом, котрий заздалегідь придбайте у магазині. На дно також треба покласти дренажні елементи – наприклад, керамзитні шматочки.

Проросток розміщують у грунті так, щоб він виступав над поверхнею. Опісля зверху слід затягнути горщик плівкою та залишити рослину у спокої у світлому місці. У плівці можна зробити невеликі отвори для циркуляції повітря, або ж раз на пару днів підіймати її.

Манго любить дуже теплі умови – понад 18 градусів.

Ростки повинні з’явитися за 2-3 тижні. Плодоносити манго на підвіконні почне за 6-7 років. Однак цю рослину важко запилити у домашніх умовах, тому при нагоді уважно вивчіть це питання.

Маракуйя

Маракуйя – цікавий фрукт, у плоді якого їстівна не тільки м’якоть, а й, власне насіння. Однак якщо хочете виростити її вдома, доведеться зберегти його для посадки.

Технологія пророщування цієї ліани дещо відрізняється від інших екзотів. Насінини варто відділити від м’якоті та потерти наждачним папером, а далі – обробити стимулятором росту.

У горщик попередньо закладають добрий прошарок дренажу та додають пухкий грунт, перемішаний із листям, компостом, дерном та невеликою часткою перегною.

Насінини складають у горщик на глибину до 1 см, зверху натягують плівку. Щоб дочекатися швидких сходів, у приміщенні має бути достатньо волого та дуже тепло (23-25 градусів). На те, аби виросли пагони, піде десь із місяць, тож запасіться терпінням. Із появою перших паростків потрібно позбутися поліетиленового куполу.

Плодоносити рослина починає досить швидко – орієнтовно за рік після посадки. Зауважимо, що маракуйя не завжди дає плоди, але без сумніву ця ліана виглядатиме дуже красиво у будь-якому інтер’єрі.

Пітахайя

Її плоди часом ще називають драконячими, або ж пітайєю. Щоб виростити драгонфрут вдома дістаньте насінини із м’якоті та добряче її промийте  кілька разів, проціджуючи суміш через щільне сито. 

Підготуйте горщик із дренажем та зволоженим грунтом та покладіть кісточки на глибину 1-1,15 см. Кладіть разом по кілька кісточок, адже так вищий шанс, що із них виростуть пагінці. Опісля трішки полийте водою та затягніть вазон поліетиленом.

Цю імпровізовану теплицю поставте на сонце у тепле місце (мінімум 23 градуси) та підливайте раз на 2 дні. За тиждень мають з’явитися перші сходи, а вже за місяць їх можна буде пересаджувати.

Доросла рослина зовсім невибаглива, та щоб вона добре плодоносила забезпечте оптимальні умови. Йдеться щонайменше про відсутність протягів та регулярне підливання на глибину до 2 см, багато сонця  - не обов’язково. Використовуйте добрива для кактусів, тлі рослина швидше увійде у період плодоносіння.

Загалом у отримана домашніх умовах пітахайя починає плодоносити за 5-7 років за умови здійснення запилення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали