Життя

Сік цикламена успішно бореться із зимовими захворюваннями 

Сік цикламена успішно бореться із зимовими захворюваннями 

Із настанням холодів модниці та модники, які полюбляють ходити легенько одягненими та без головних уборів, нерідко починають скаржитися на здоров’я.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

У цей час поширеними є такі захворювання, як бронхіт, синусит, риніт та отит. Детальніше про профілактику та лікування цих захворювань – у розмові із В’ячеславом Котом, знаним отоларингологом із Києва.

– Чи дійсно ігнорування головного убору може призвести до таких серйозних захворювань?

– Той, хто слідкує за прогнозом погоди та одягається відповідно до сезону, більш захищений від негативного впливу переохолодження на власний організм та, зокрема, на роботу імунної системи. Як це працює? Під час загального або місцевого переохолодження  організм піддається дії низької температури, що викликає спазм судин і капілярів, та, як наслідок, відбувається значне зменшення периферійного кровообігу. Капіляри шкіри, слизової оболонки носа, глотки спазмуються для зменшення випаровувань та збереження стабільності внутрішньої температури організму.

Внаслідок спазму судинних капілярів в периферійні тканини, а це слизова носа, горла в тому числі, в значно меншій кількості потрапляють захисні імуноглобуліни та антитіла, що циркулюють у загальному кров’яному руслі. У такому разі респіраторні інфекції стають більш агресивними, і контакт з інфекцією частіше закінчується респіраторним захворюванням. Тобто той, хто не носить шапки в холодну пору року, добровільно послаблює власну імунну систему та наражає себе на часті респіраторні захворювання.

– Бронхіт, риніт та інші захворювання, притаманні для зимового періоду, нерідко лікують за допомогою народних засобів. Чи дійсно вони такі ефективні і чи не поділитеся рецептами таких засобів?

– З перших симптомів застуди необхідно приділити ретельну увагу своєму здоров’ю. Перші дні респіраторного захворювання обов’язково проводити у найбільш щадливому режимі:  уникати перевтоми, протягів, температурних перепадів, тобто не відвідувати сауни, припинити загартування, зменшити емоційні навантаження. Обов’язково слід вживати рідину у великій кількості. Відвар липи має протизапальну дію, відвар шипшини насичений необхідними вітамінами у великій кількості, відвар калини має стимулювальну та протизапальну дії. Якщо болить горло – теплий шарф або спиртовий компрес із прополісом прискорять відновлення запаленого горла. Інгаляції перші дні робити недоцільно – це може загострити застуду та спровокувати розвиток бронхіту. Якщо за три-чотири дні ви не відчули полегшення та нормалізації температури не відбулося, це привід відвідати лікаря або покликати його до себе, якщо вкрай погано почуваєтеся. Лікар призначить детальніше лікування залежно від важкості вашого стану.

– Що таке синусит і яких ускладнень можна очікувати від цього захворювання? Чи можна лікувати синусит народними засобами?

– Поширення інфекції на приносові пазухи називається синуситом. Це можливо при потраплянні в організм більш агресивної інфекції або при зниженні захисних властивостей  імунітету, до чого призводить, в тому числі і переохолодження, як загальне, так і місцеве (нагадування для тих, хто не носить головних уборів). Потрапивши в придаткові пазухи, інфекція викликає набряк слизової, при цьому блокується їхній просвіт, та інфекція опиняється у замкнутій порожнині, звідки навіть найпотужнішому імунітету її вкрай важко усунути. В такому випадку зволікання зі зверненням за медичною допомогою до лікаря може призвести до серйозних ускладнень, бо інфекція зазвичай прогресує та поширюється на сусідні ділянки, легко може потрапити до вуха з наступним розвитком гострого отиту, може поширитись у нижні відділи дихальних шляхів з розвитком трахеїту та бронхіту і навіть пневмонії. Серед народних методів лікування найпоширеніший та зручний у домашніх умовах – закапування соку каланхое у ніс.

При цьому важливо пам’ятати, що чистий сік може викликати інтенсивне подразнення слизової оболонки, тому перед закапуванням його розводять один до одного з кип’яченою водою. Широковідомі лікувальні властивості цикламена при захворюваннях носа та приносових пазух. З коренів цієї рослини виробляють велику кількість найрізноманітніших ліків від застуди, але, маючи рослину вдома, можна їх готувати самостійно – сік бульби цикламена розводять з водою у співвідношенні один до трьох та закапують у ніс три рази на день протягом трьох-п’яти  днів. Ефективним та доступним є введення складних мазей у носові ходи на ватних турундах, наприклад з таким складом: сік цибулі, мед, молоко, мило господарське. Усі інгредієнти в об’ємі одна столова ложка перемішати на водій бані до однорідного стану та закладати на ватних турундах у носові ходи два рази на день на п’ять хвилин. Якщо за три-п’ять днів ваш стан не поліпшується – не зволікайте зі зверненням до лікаря, –  не всі випадки гострого синуситу можливо вилікувати самостійно!

– Що Ви, як лікар з багаторічним досвідом роботи, порадите нашим читачам для профілактики захворювань?

– Профілактика захворювань  потребує щоденної праці. І словосполучення «здоровий спосіб життя» наглядно відображає весь процес, як треба слідкувати та підтримувати  здоров’я, подароване нам батьками та природою. Повноцінний відпочинок та сон, режим праці та здорова їжа підтримують наш організм та імунну систему у  гарному стані, яка захищає нас від респіраторних інфекцій та захворювань, викликаних ними. Покращити та зміцнити здоров’я можливо за допомогою щоденних занять фізкультурою, щоденних  водних та повітряних загартовувань. Сезонна профілактика респіраторних інфекцій може проводитись активно, за рахунок противірусних та антибактеріальних щеплень, що підвищують захисні властивості імунної системи проти сезонних інфекцій, але це питання треба вирішувати в кабінеті лікаря, запланувавши його заздалегідь.

– Дякую за розмову!

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: народна медицина
В тему

Останні матеріали