Поради

Хурма допомогла скинути зайву вагу та позбутися закрепів

Хурма допомогла скинути зайву вагу та позбутися закрепів

Як тільки на ринках з’являється хурма – Іванна Чучман систематично купує ці смачні, соковиті, яскраво-помаранчеві фрукти. Більше того – жінка стверджує, що саме вони допомогли їй покращити самопочуття. Детальніше – у розмові з жителькою Луцька.

Пані Іванно, розкажіть про користь цих фруктів…

– Передусім, хурму можна назвати справжньою вітамінною «бомбою». Річ у тім, що в ній міститься багато таких вітамінів, як А, С, Е, К, В6 та ряд інших. Окрім цього, хурма дуже багата на йод, калій, мідь, марганець та інші речовини. Також вона містить дубильні речовини, каротиноїди, флавоноїди та інші сполуки, які мають серйозний вплив на наше самопочуття. Медики радять споживати хурму, бо вона покращує роботу серця, зменшує ризики розвитку захворювань серцево-судинної системи та сприяє зниженню артеріального тиску. Хурма суттєво зменшує запальні процеси в організмі, гарно впливає на здоров’я мозку, покращує пам'ять.

Як правильно споживати цю смакоту?

– Зазвичай її споживають у сирому вигляді. Хоча вона чудово поєднується як із солодкими, так і солоними стравами. Приміром, з запеченим м’ясом, йогуртами, кашками, салатами тощо. Однак хочу наголосити, що в хурми доволі щільна шкірка, і вона досить довго перетравлюється. Відтак, якщо слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту запалені, то варто зняти з хурми шкірочку. Окрім цього, хурму не можна їсти на порожній шлунок, бо вона впливатиме як сильний подразник.

Чи доводилось особисто Вам лікуватися за допомогою хурми?

– Причому, не один раз. Вперше разу це було, коли я завагітніла першою донькою. В мене розпочалися закрепи, про які я раніше лише чула. Це був неймовірний дискомфорт. Я приймала медикаменти, і мамина подруга, почувши про це, наказала негайно викинути таблетки. І кожного дня їсти хурму. Річ у тім, що ці фрукти чудово налагоджують перистальтику кишківнику. Тож буквально за лічені дні я забула про свої проблеми. Коли я вдруге завагітніла, то лікарі діагностували низький рівень гемоглобіну. І тут мене вдруге виручила хурма. Згодом саме ці фрукти допомогли втратити зайві кілограми. Після пологів я трохи поправилась, і, щоб повернути попередню фігуру, почала на обід і вечерю їсти по одному плоду хурми. Відтак і організм поповнила вітамінами і позбулася зайвих кілограмів.

В яких ще випадках варто вдатися до такого лікування?

– Приміром, в моєї мами є схильність до накопичення в нирках піску. Відтак їй порадили в сезон кожного дня споживати по дві хурми, яка є чудовими природним діуретином, нормалізує роботу нирок і виводить з них пісок. Також хурму варто включити в раціон людей, в яких є проблеми з серцево-судинною системою. Річ у тім, що вітаміни та мікроелементи, на які багатий плід, чудово живлять серцевий м’яз, що дуже важливо при ряді захворювань. Ну і, звісно ж, хурма, зміцнює опірні сили організму, що дуже важливо в холодну пору року, коли на нас чатує чимало сезонних захворювань.

Чи є якісь протипокази щодо споживання хурми?

 На жаль, є. Надмірне споживання хурми може спровокувати сильний стрибок цукру в крові. Не можна її вживати при спайках в кишечнику, при панкреатиті та захворюваннях дванадцятипалої кишки, дітям до десяти років. Ну і, звісно, категорично не можна споживати хурму при індивідуальній непереносимості та у випадку алергії.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, народна медицина
В тему