15 Січня 2023
Новини

Сода, йод і лушпиння картоплі: 5 міфів народної медицини

Сода, йод і лушпиння картоплі: 5 міфів народної медицини

Сімейна лікарка Анастасія Михайловська розвінчала 5 найрозповсюдженіших міфів народної медицини, а також пояснила, чому в лікуванні все-таки варто дотримуватись принципу доказовості.

Міф 1. Лушпиння картоплі лікує кашель

Почнемо з найпопулярнішого народного методу. Його прихильники й прихильниці стверджують: вдихання гарячого відвару з лушпиння картоплі рятує від кашлю. Але не все так просто.

Від гарячої пари кашель тільки частішає: запалені бронхи набрякають, мокротиння в них розбухає й не може вийти назовні. Інші розповсюджені наслідки картопляної інгаляції — підвищення температури тіла, втрата свідомості, швидке розповсюдження інфекції, що призводить до погіршення загального самопочуття. Також вдихання гарячих парів загрожує опіком очей, шкіри обличчя, носогорла. Особливо це стосується дітей та людей старше 60 років.

Міф 2. Розтирання спиртом чи горілкою збиває високу температуру

Спиртові розчини не знизять температуру тіла, натомість можуть спровокувати сухість шкіри та опік слизових оболонок. А у людини з хронічним гепатитом або бронхіальною астмою така процедура може викликати запаморочення, нудоту, загальну слабкість.

Тим паче не можна таким чином лікувати дітей. Адже через шкіру спирт швидко всмоктується в кров, і це може призвести до алкогольної інтоксикації навіть з невеликою дозою розчину. Крім того, у малечі спирт швидко знижує температуру шкіри, викликаючи спазм судин, а це може спричинити втрату свідомості

Міф 3. Тепла грілка від будь-якого болю

Чимало сайтів пропонують послабити біль у тілі за допомогою теплої грілки. Мовляв, болить зуб — прикладіть грілку, болить поперек — зробіть те ж саме. Грілка сама по собі не несе небезпеки. Однак теплу грілку категорично не можна використовувати у разі будь-якого болю в животі. Більшість хвороб черевної порожнини під впливом тепла лише погіршать загальний стан людини.

Біль від гаймориту, запалення нирок, пневмонії — тепла грілка і тут не допоможе, а лише посилить інфікування. Крім того, теплу грілку варто з особливою обережністю використовувати людям з цукровим діабетом, панкреатитом, варикозною чи гіпертонічною хворобою, оскільки надмірне тепло їм тільки зашкодить.

Міф 4. Болить зуб — змастіть йодом

Йод насправді не має протибольових чи протизапальних властивостей. Якщо ж проводити будь-які, навіть незначні маніпуляції з йодом у ротовій порожнині, це ще й може призвести до опіку слизової. Крім того, якщо на хворий зуб із пошкодженою емаллю покласти вату з йодом, це з великою ймовірністю викличе опік пульпи зуба і тільки посилить біль. А якщо йод у хворому зубі проникне глибше пульпи ­— це взагалі може спалити зубний нерв.

Міф 5. Сода від печії

Мабуть, кожен і кожна з нас хоча б кілька разів на рік відчуває шлункову печію. Розчин соди дійсно нейтралізує кислоту шлункового соку й може зменшити неприємні відчуття, втім це короткочасний ефект. Насправді сода збільшує кількість вуглекислого газу в шлунку. Стінки шлунку розтягуються, кількість шлункового соку збільшується — і печія повертається з новою силою.

У разі виразкової хвороби «лікування» содою взагалі загрожує шлунково-кишковою кровотечею. Ба більше, розчин соди  подразнює слизові оболонки не лише шлунку, а й всього шлунково-кишкового тракту, і може спровокувати хімічний опік.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, народна медицина, лікування
В тему

Останні матеріали