Люди

Які самостійно виростити трави, які не лише лікують, а й запобігають хворобам

Які самостійно виростити трави, які не лише лікують, а й запобігають хворобам

З нинішніми цінами на аптечні препарати бути здоровим – то, погодьтеся, задоволення не з дешевих. Ось чому все більше людей звертаються за допомогою до фітотерапевтки, кандидатки медичних наук Алли Борщ із Чернігівщини.

Хто не перший рік читає нашу газету – той знає, що Алла Андріївна ще з дитинства почала вивчати лікарські трави. Ази фітотерапії отримала від нині покійної бабусі Олени, яка проживала в селі Літин на Вінниччині. А робота сільською медичною сестрою переконала Аллу Борщ: методи народної медицини дають часом іще кращий результат, ніж аптечні препарати.

Відтоді й ось уже 30 років Алла Андріївна поглиблює досвід застосування лікарських рослин, розробляє власну рецептуру настоянок, зборів, мазей, фітоекстрактів. А, щоб отримати якісну сировину, вирощує трави на власних експериментальних плантаціях.

Усувати треба першопричину

– Щодня на прийом до мене звертаються люди, які мають роками набуті «букети» хвороб. Більшість пацієнтів приходять після неефективного медикаментозного лікування. Дехто з недужих терпів і чекав, що, «може, якось мине», впродовж десяти чи то й 20 років! Тобто до мене, точніше до лікарських трав, ці люди звертаються, як до останньої надії, хоча так багато часу вони згаяли, – зізнається Алла Борщ. – Моє ж завдання – підібрати цим людям таке лікування, яке б урахувало індивідуальні особливості організму хворого (наприклад, супутні недуги, можливі побічні дії, зокрема алергію на той чи інший компонент). Розробляючи рецептуру фітопрепарату, я зважаю також на дані лабораторних обстежень пацієнта. І тільки після того розробляю схему лікування.

Дуже часто одужання ускладнюється вірусами, які провокують чимало захворювань. Адже в таких випадках потрібно позбутися не лише «видимих» наслідків хвороби, а й її першопричин, зазначає кандидатка медичних наук:

– Наведу такий приклад. Нещодавно на прийом звернулася жителька міста Коростеня Житомирської області. Чотири роки тому вона перехворіла на грип. Коли, здавалося б, одужала – нова біда: проявився оперізуючий лишай (інфекція, спричинена вірусом герпесу, що проявляється не на губах, а на тілі). І ось до цього часу жінка не може вилікувати хворобу, хоча виконує всі приписи лікарів. Більше тогов пацієнтки виникли проблеми з підшлунковою, з’явився атопічний дерматит. Тобто спочатку вірус спровокував захворювання грипом, потім – лишаєм, далі розхитав роботу всієї імунної системи, що призвело до атопічного дерматиту. Що робити в такій ситуації? Звісно, що лікувати не лише зовнішні прояви, як-то висипання на шкірі, а й приховані причини. І застосувати для цього рослини, які нормалізують роботу імунної системи, діють заспокійливо та плюс  мають противірусну дію.

Плантації з травами обробляються вручну

Щоб вилікувати якісь складні захворювання, без кваліфікованого обстеження і комплексного лікування не обійтися. Профілактично ж приймати ті чи інші рослини можна. І хоча в аптеці вони вартують грошей, та хто хоче отримати їх безплатно, може вирощувати рослини на власних присадибних ділянках.

– Збирання лікарських трав у дикій природі забирає немало часу. І не факт, що ти знайдеш ту кількість рослин, яка знадобиться на весь рік. Тож я свого часу вирішила вирощувати їх самостійно, – продовжує Алла Андріївна. – Спочатку сіяла на невеликій земельній ділянці. Натомість нині загальна площа, зайнята під лікарськими рослинами, – понад два гектари.

Якщо ви хочете отримати сировину, з якої потім готуватимете ліки, то на цих плантаціях не можна використовувати ніяких гербіцидів і добрив. Тобто вирощування рослин – це справа дуже нелегка, наголошує Алла Борщ:

– Попри великі площі, ми вручну обробляємо поля з лікарськими травами. Найбільше висіваємо такі багаторічні культури, як лофант анісовий, ехінацея пурпурова, шавлія, гісоп, чебрець, головатень шароголовий, шандра, козлятник лікарський, різні види м’яти. Серед однорічних – змієголовник, гречка, нагідки, чорнушка дамаська. Посівний матеріал замовляємо в селі Березоточа Полтавської області, де працює дослідна станція лікарських рослин Національної академії аграрних наук України. Саме там, до речі, вирощують новітні сорти рослин, які не лише дають високий урожай сировини, а й мають велику кількість активних речовин, від котрих, власне, й залежатиме потім лікувальна дія фітопрепаратів.

Нашим читачам Алла Андріївна радить вирощувати ті рослини, які або вилікують уже наявні недуги, або допоможуть запобігти потенційним захворюванням (зважаючи на вашу генетику).

– Якщо ви маєте серцево-судинні хвороби, вам доцільно було б вирощувати гречку посівну. Найкраще себе зарекомендував сорт антарія, рослини якого містять багато рутину, що зміцнює стінки судин. Вивести зайвий холестерин допоможе шоломниця. Щоб заспокоювати нерви, тиск і серцебиття – вирощуйте м’яту і чебрець. Для хворих на цукровий діабет раджу посіяти козлятник. Зміцнити імунітет допоможуть лофант і ехінацея, а при перших симптомах застуди помічними стають десмодіум, шавлія та оман високий.

Постковідний синдром: що робити?

Декілька останніх років поширеною стала проблема з постковідним синдромом. Це коли людина перехворіла коронавірусом, але він призвів до збою в роботі органів чи й усіх систем організму.

– Постковідні ускладнення – це результат дії вірусу на наші «слабкі місця. В когось це серцево-судинна система, в когось – нирки чи суглоби, – пояснює Алла Андріївна. –  Аби швидше привести організм у норму, раджу пити настій трави десмодіуму канадського: 2 столові ложки трави залити 0,5 літра окропу, настояти 30 – 40 хвилин, процідити, пити по 150 мілілітрів тричі на день до їди. Обов’язково застосовуємо також рослини, які зміцнюють судини, мають протисклеротичну, заспокійливу та антикоагуляторну дії (тобто гальмують процес згортання крові). Для цього беремо в однакових співвідношеннях цвіт глоду, гречки посівної, софори японської, траву шоломниці байкальської, собачої кропиви серцевої, чебрецю, м’яти перцевої, лабазника в’язолистого та буркуну лікарського. 2 столові ложки цього збору треба залити 0,5 літра окропу, настояти 30 – 40 хвилин, процідити, пити по 150 мілілітрів тричі на день до їди.

А насамкінець кандидатка медичних наук додає: організм кожної людини має свої особливості. Через це не існує універсальних ліків, які допоможуть всім та кожному. Ось чому в своїй практиці Алла Борщ використовує понад 150 фітокомпозицій та зборів лікарських рослин. І щоб підібрати ті, які підійдуть саме вам, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Так, можна напряму звернутися до Алли Андріївни за номерами: 050-07-25-123 та 098-77-47-154.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, чернігів, народна медицина, лікування, хвороби
В тему