Життя

Чеченка Аміна Окуєва ризикує власним життям, аби повернути Україні мир

Чеченка Аміна Окуєва ризикує власним життям, аби повернути Україні мир

Аміна пройшла Майдан, на Революції гідності надавала професійну допомогу пораненим, оскільки жінка за фахом – лікар. Була в епіцентрі подій на вулиці Грушевського у Києві. Коли почалася неоголошена війна на Cході України, ця красива вольова жінка уже знала: її місце там. Зараз Аміна та Адам – на передовій.

Незважаючи на брак часу, поганий зв’язок, кулі над головами, одеситка за місцем проживання, лікар за професією і воїн за покликанням 32-річна Аміна Окуєва у квітні 2016 року дала інтерв’ю газеті «Твій вибір».

– Аміно, чому Ви пішли на цю війну, адже не кожен українець рветься боронити Батьківщину? За що воюєте особисто Ви?

– Війна на Cході – це боротьба не тільки за Україну, а й за весь цивілізований світ. Тому, якщо ми не відстоїмо нашої держави, то ще довгий час жодна країна світу не зможе почуватись у безпеці, не зможе звільнитись від рабства, яке постійно нав’язує «братська» Росія.

– Ви лікар, розкажіть про своє знайомство зі зброєю?

– Зі зброєю у мене завжди були хороші стосунки, я цікавилася  різними її видами, ніколи не втрачала можливості постріляти. До професійного стрілка мені, звісно, далеко – я все ж таки лікар в першу чергу, проте штатним озброєнням – АК і ПМ – орудую цілком пристойно.

– Знаю, що Ви перебували у добровольчому батальйоні «Київ», але, щоб бути ближчою до чоловіка, перейшли у батальйон імені Джохара Дудаєва…

–Я і зараз офіційно на службі в МВС: полк особливого призначення "Київ". А батальйон імені Джохара Дудаєва офіційно так і не оформлений. Так що поєдную офіційну службу і волонтерський батальйон. Якось так (посміхається, – авт.). І до наших завдань, крім завдань на фронтах під час ротацій, входить охорона громадського порядку в той час, коли ми перебуваємо в Києві. На річницю Революції гідності довелося замість того, щоб зустрітися з товаришами з Майдану і згадати побратимів, яких уже немає з нами, провести кілька безсонних ночей, перешкоджаючи можливим провокаціям з боку тих, хто в такий важкий час намагається розгойдати ситуацію в країні. Ми, чеченці, дуже добре пам'ятаємо, до чого це може призвести...

– А на фронті знову беретесь за зброю?

– Звичайно, при першій-ліпшій можливості я намагаюся в складі нашого, як і раніше не оформленого офіційно батальйону імені Джохара Дудаєва висунутися на якесь завдання. Наша допомога затребувана на фронті і зараз. Плюс до цього ми хотіли б все-таки дочекатися давно обіцяної легалізації для іноземців (для нашого підрозділу це актуально, враховуючи те, що велика частина наших бійців і бажаючих вступити до нашого підрозділу, – іноземці). Однак, незважаючи на давно обіцяний, і вже навіть проведений закон про службу іноземців в силових структурах України, механізм цього закону, з того, що нам відомо, так і не почав діяти. Тому наш підрозділ, як і на самому початку війни, існує лише завдяки допомозі українських патріотів, багато з яких, так само як і командування ЗСУ, нас знають і поважають.

– Чи багато зустрічали на території Східної України чеченців, які воюють на боці ворогів?

– Особисто я – ні. Іноді на відеозаписах фігурують осетини, яких помилково вважають чеченцями. Тому питання участі моїх браті по крові у війні проти України спірне. Це, скоріше, піар, спрямований на те, щоб посварити наші народи. Зараз навпаки: багато чеченців вважають справою честі допомогти Україні. Сини та доньки чеченського народу пам’ятають добро, яке колись побачили від українців, адже під час першої Чеченської війни саме вони приїхали допомогти і підтримати нас.

– Наскільки я знаю, ви мусульманка. Ваша віра дозволяє тримати у руках зброю і, тим паче, вбивати?

– Будь-яка релігія захист своєї рідної землі від загарбника вважає богоугодною справою. Світ такий, що війни завжди були, є і будуть. Головне – не бути окупантом. А захищати скривджених – хіба це гріх?

– Що є найважчим на війні: страх, втома, побут?..

– Найважче бачити смерть друзів. Люди на фронті швидко прив’язуютья одне до одного, стають братами і сестрами, тому дуже переживаєш, щоб усі повернулися із завдання живими і неушкодженими.

– Так зване АТО триває уже 2 роки. Що змінилось з часів початку війни?

– Два роки – це, дійсно, довго для війни... Фактично, за часом це третина від Другої світової (або половина від Великої Вітчизняної), але ж ми знаємо, як був виснажений народ за той час. Війна, яку доводиться вести на своїй території, завжди дуже виснажує. Але треба віддати належне і вчергове сердечно подякувати нашим невтомним волонтерам та меценатам, які все так же добровільно продовжують підтримувати і армію, і нас, добровольців.

«Все для фронту, все для перемоги» – стало девізом для багатьох українських патріотів. І якби не вони, то ситуація була б набагато гіршою. Механізовані бригади ще хоч якось би стояли, а ось спеціалізовані підрозділи, у яких основна частина роботи пов'язана зі спеціалізованими і вельми дорогими технічними засобами, зовсім не змогли б бути ефективні. Тому що держава, як і на початку війни, не може забезпечити наші підрозділи ні тепловізорами, ні сучасними оптичними приладами, ні високоточними летальними видами озброєнь.

– Ви зараз на передовій… Розкажіть про військові будні.

– Зовсім недавно довелося побувати в краях, де наш підрозділ (Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва) воював трохи більш ніж рік тому. Фактично ситуація на цій ділянці фронту стала спокійнішою, але про повний спокій говорити було б недоречно: просто замість обстрілів «Градами» з боку противника використовуються легші види озброєнь, але обстріли тривають постійно; це не кажучи вже про постійну діяльністю ворожих ДРГ... Ми зупинилися в бліндажі, де свого часу перебував наш легендарний командир – генерал Іса Мунаєв, яий незабаром після цього загинув у боях під Дебальцевим...

– Чим займається зараз ваш чоловік Адам Осмаєв?

–  Адам на сьогоднішній день є командиром батальйону імені Джохара Дудаєва, показав мені згорілий танк, в якому загинули трохи більш ніж рік тому три його товариші (ексклюзивне фото танка Аміна вислала спеціально для нашої газети, – авт). Хороші були хлопці. Ми їх пам'ятаємо... І просимо також всіх патріотів, щоб пам'ятали. Не тільки тих, хто загинув тоді, у гарячі часи, а й тих, хто зараз, в умовах номінального «перемир'я», продовжує у важких умовах оберігати спокій країни. Якби не такі хлопці: добровольці й мобілізовані; досвідчені вже командири і не дуже ще обстріляні новачки, то зараза з Північного Сходу безсумнівно розповзлася б далі. І розслаблятися нам ні в якому разі не можна, тому що підступний і підлий ворог тільки цього і чекає, використовуючи тактику «змору». Для всіх нас дуже важлива ваша підтримка!

– Чим будете займатись після війни?

– За час війни втягнулась у військове житя. Можливо, бойовий досвід поєднаю зі своєю професією лікаря і стану військовим медиком. України залишати не планую, та якщо кудись з Адамом і поїдемо, то тільки у Чечню – вільну, як і Україна.

Наталія Теребенець

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Життя
В тему

Останні матеріали