29 Травня 2024
Новини

Підпалив електропідстанції на Одещині: СБУ затримала чоловіка з Молдови

Підпалив електропідстанції на Одещині: СБУ затримала чоловіка з Молдови

Громадянина Молдови, палія стратегічних енергооб’єктів на півдні Одеської області затримали правоохоронці.

Він проживав в Україні та працював на російську фсб. Про це повідомили Служба безпеки України та Одеська обласна прокуратура. 

За даними слідства, у середині квітня фігурант вилив 5 каністр з бензином на технологічне обладнання двох місцевих електропідстанцій, чим спровокував там пожежі.

Тоді відбулося загоряння силових трансформаторів, які забезпечують електроживлення восьми населених пунктів регіону. Пожежа знищила обладнання, а електропідстанції опинилися виведені з ладу. Так, ворог намагався знеструмити сотні житлових будинків, лікарень, теплогенерувальних підприємств, гідроспоруд та об’єктів газопостачання, кажуть у СБУ.

Як встановили слідчі, організатором диверсії є кримінальник із сусідньої країни Східної Європи. У злочинному світі він має статус «смотрящого» у двох прикордонних містах поблизу України. Його завербувала фсб і навесні цього року він отримав завдання щодо вчинення серії підпалів на Одещині. Для цього чоловік залучив свого спільника, який мав посвідку на проживання в Україні.

За наявними даними, після підпалу виконавець сподівався приховано виїхати за кордон. Диверсант також розраховував отримати 2 тисячі доларів винагороди, але не встиг. Спецслужбовці встановили його місцеперебування і затримали на місцевій автотрасі. 

Слідчі оголосили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України — диверсія, вчинена в умовах воєнного стану. Йому загрожує довічне ув‘язнення з конфіскацією майна.

Фігурант перебуває під вартою. Також планується повідомити про заочну підозру організатору диверсії та оголосити його у міжнародний розшук.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: одеса, війна з Росією, сбу, електроенергія
В тему