Люди

Чи корисно бути веганами

Чи корисно бути веганами

Останнім часом веганство стає все більш популярним в усьому світі. І 1 листопада відзначають Міжнародний день вегана. Саме в цей день в 1944 році було засновано першу веганську спільноту у Великобританії. Люди, які стали веганами, стверджують, що в минулому залишили проблеми зі здоров’ям, стали почуватись значно краще, а ще – повністю змінили свій світогляд.

Отож, детальніше про те, що таке веганство та про найпоширеніші міфи, пов’язані з ним, – у розмові з Катериною Демидюк, яка майже 3 роки тому стала веганкою.

Читайте також

Раціон вегана
Раціон вегана

– Чому Ви зацікавились веганством і власне що це таке?

– Спершу я почала цікавитися тими проблемами екології, які останнім часом стали особливо актуальними. Це і глобальне потепління, і зміна клімату, і зникнення прісної води. Згодом з’явилися думки про те, що слід відмовитися від м’яса. І одного дня вилучила зі свого раціону м’ясні вироби, яйця, молочні продукти, рибу. Тобто стала веганом. Веганство – це спосіб життя, яке передбачає повну відмову від продуктів експлуатації тварин.

– Тобто почали по-новому харчуватися?

– Річ у тім, що веганство – це не лише харчування, це стиль життя. Вегани не їдять тварин, не носять одягу та взуття, яке виготовили з їхньої шкіри. Адже в сучасному світі є чудові замінники натуральній шкірі та хутру – екошкіра, взуття з коноплі, штучна шкіра та хутро. Окрім цього, вегани не ходять в зоопарки, цирки, дельфінарії. Бо переконані, що тварини мають жити в природному середовищі, а не в тісних клітках. Тобто веганство передбачає зміну самого світогляду людини. Ми не споживаємо меду, бо його виробляють бджілки, а люди забирають для своїх потреб. Не користуємось косметикою, яка пройшла тестування на тваринах.

Читайте також

Користь від веганства
Користь від веганства

– Подейкують, що харчування веганів дуже бідне...

– Однак насправді це не так. Приміром, м'ясо чудово замінюють бобові: квасоля, нут, сочевиця та ін. Щодо овочів та фруктів, яких ми споживаємо чимало, то їх усім людям потрібно включити до свого щоденного раціону. Зрештою, як і зелень, яка дуже багата на різноманітні мікро- та макроелементи та вітаміни. Рослинне молоко повноцінно замінює тваринне. До речі, його легко приготувати в домашніх умовах.

Для цього склянку горіхів (можуть бути волоські, кеш’ю, мигдаль або ж насіння соняшнику, мак, кунжут, насіння дині) слід покласти в глибоку тарілку і залити водою. Залишити на ніч, а вранці промити і подрібнити за допомогою блендера. Додати пів літра води і ще раз все збити. Тоді процідити – і смачне та дуже корисне молоко готове. До речі, якщо готувати молоко з маку, то кальцію в ньому буде значно більше, аніж у тваринному.

Також, відколи я стала веганкою, то відкрила для себе чимало нових страв. Приміром, почала готувати соус хумус, каші з кіноа, різноманітні страви з баклажанів тощо. А ось традиційний пшеничний хліб замінила аналогом із зеленої гречки. Усі ці страви і смачні, і дуже корисні.

Харчування веганів
Харчування веганів

– А солодощі? Невже відмовилися і від них?

– Від традиційних – так. Натомість готую смачнючі цукерки із тих віджимків,  які залишаються після приготування молока. Отож, до віджимків слід додати подрібнені сухофрукти, цедру лимона або апельсина і за бажанням – трішечки коньяку. Має вийти волога, в’язка маса. З неї сформувати кульки і покласти їх у холодильник. Або ж покрити глазур’ю, яку готую з керобу і какао-масла. Такі цукерки можна зберігати в холодильнику протягом 3 днів.

– Які зміни в організмі Ви зауважили, ставши веганом?

– Безумовно, зміни відбулися, і усі вони – на краще. Постійно легкість у шлунку, повноцінний сон, під час якого чудово відпочиваю. Бо раніше, коли ще їла м'ясо, то нерідко відчувала важкість у шлунку, не висипалася. У веганів покращується стан шкіри, нігтів і волосся. Зникають сонливість, в’ялість. Натомість з’являються енергія і бадьорість.

Читайте також

Раз у пів року я здаю аналіз крові, на вітамін В12 і Д, мідь, фолієву кислоту. Річ у тім, що вегани дуже свідомо підходять до свого здоров’я. Бо коли знаєш, котрого саме вітаміну чи мікроелементу не вистачає в твоєму організмі, то починаєш шукати, в якому продукті є і, відповідно, включаєш ці продукти до свого раціону.

Я нікого не переконую ставати веганами, однак останніми роками їхня кількість в усьому світі стрімко зростає. А це вже про щось, та свідчить!

 БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: харчування, Здоров'я
В тему

Останні матеріали