8 Квітня 2019
Новини

Правильне харчування: які продукти повинні бути в раціоні щодня

Правильне харчування: які продукти повинні бути в раціоні щодня

Щоб харчуватися правильно, потрібно завжди читати склад на етикетці. Є цілий ряд продуктів, які повинні щоденно перебувати в нашому раціоні.

Про це повідомила Мирослава Ульяніна, мотиваційний health-коуч, сертифікований консультант із харчування та фітнесу, ведуча телевізійного шоу «Зважені та щасливі (8 сезон)» у своєму блозі на сторінці «Фактів».

«Якщо в складі вказані біле борошно, цукор і хімічні інгредієнти, то це їжа не підходить для здорового харчування. Зробіть так, щоб ваше харчування по максимуму складалося з якісних фруктів, овочів та зелені. Додайте овочеві соки прямого віджиму і зелені смузі, вибирайте такі методи приготування як: на пару, відварювання, запікання, але не смаження, і намагайтеся якомога більше овочів вживати сирими – і ви забудете про проблеми зі здоров’ям», - повідомила експерт.

Вона навела перелік продуктів, котрі щоденно повині бути в раціоні:

  • Зелені овочі

У них величезна кількість вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів. За своїм мінеральним складом зелень дає фору, навіть овочам і фруктам.

У банальній петрушці вміст вітаміну С в 4 рази більше, ніж у лимоні. А список вітамінів та мінералів дивує: бета-каротин, вітаміни А, Е, групи В, селен, фтор, залізо, цинк, калій, фосфор, магній, кальцій.

Зелень повинна бути присутня в кожному прийомі їжі: сніданоку, обіді та вечері.

  • Хрестоцвіті овочі

Це всі сорти капусти (брокколі, білокачанна, брюссельська, кольорова). Завдяки речовині сульфорафану (лідер за вмістом якого – брокколі) посилюється здатність печінки знешкоджувати токсини і знижується ризик розвитку раку. Додавання капусти в свій раціон хоча б кілька разів на тиждень може стати одним з важливих засобів профілактики.

  • Горіхи

Починаючи від грецьких – і до мигдалю. Вони містять L-аргінін, глутатіон і омега-3 жирні кислоти, що очищають організм (в першу чергу печінку) від токсинів.

Горіхи – це ще і якісні рослинні білки та жири, і якщо споживати по 30 г/день, ви допоможете серцево-судинному здоров’ю.

  • Рослинні масла прямого віджиму

Особливо українське льняне масло. Воно містить 7196 мг омега-3 в одній столовій ложці.

За вмістом омега-3, насіння льону перевершують всі харчові рослинні олії. До речі, як і всі рослинні масла, воно швидко окислюється після відкриття, тому потрібно купувати в темному склі, маленьку пляшечку, зберігати в холодильнику і використовувати впродовж місяця. Головне – не смажити на ньому. Додавати тільки в готові страви.

Можна, також, вранці, натщесерце випивати 1 столову ложку льняного масла. У ньому велика концентрація вітамінів Е, F, А і групи В, воно допомагає організму повноцінно функціонувати, покращує роботу всіх внутрішніх органів, запобігає появі пухлин, зміцнює імунітет і допомагає протистояти вірусам, інфекціям, грибкам.

  • Гарбузове насіння

Гарбузове насіння теж повинно бути в раціоні щодня: хоча б 1 чайна ложка.

Воно є одним з найбагатших рослинних джерел заліза і марганцю, має антипаразитарний ефект. Головне – їсти в сушеному вигляді, а не смаженим.

  • Розторопша

Існує локальна рослина розторопша: з неї роблять свіжовичавлене масло, шрот (знежирене подрібнене насіння), капсули з маслом. Цінність расторошпи – фітонурієнт силимарин, який захищає клітини печінки від ушкодження вільними радикалами, запобігає фіброзу, тобто заміщення клітин печінки сполучною тканиною.

Саме такі продукти, на думку експерта, повинні бути в щоденному раціоні правильного харчування.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, харчування, продукти, щоденний раціон, здоров'я, здоровий спосіб життя
В тему