Люди

Про що мріє та чим живе голова Волинської облради Ірина Вахович

Про що мріє та чим живе голова Волинської облради Ірина Вахович

Минули майже 100 днів, відколи посаду голови Волинської обласної ради посіла жінка – і це вперше в історії цього виконавчого органу області. І попри те, що  склад обласної ради – здебільшого чоловіки, Ірина Вахович злагоджено і на рівні працює  з усім депутатським корпусом.

25 жовтня у проєкті «Відкрита влада. Область» на каналі «Аверс» посадовець у відкритому форматі спілкувалася з журналістами.

– Ви вийшли з фракції «Укроп», чи плануєте увійти в іншу політичну силу?

– Я вийшла для того, аби конструктивно працювати з усіма фракціями. Іншої політичної сили я не розглядаю.

– Наступна сесія облради буде «бюджетною». Чи відомо, коли прийматиметься бюджет: в кінці цього року чи на початку наступного?

– Я думаю, що бюджет буде прийнято в кінці цього року. Це потрібно для того, аби уже у січні ми чітко бачили, з чим стартуємо. Основна складова для нас – це складова розвитку. І ми розуміємо, що обласний бюджет на сьогодні не має тих ресурсів, яких би хотілося, тому нам дуже уважно потрібно розглядати пріоритети, які маємо забезпечити у фінансовому розвитку на 2020 рік.

– Дуже наболіле питання – обміління Світязю. Які ви бачите першочергові кроки для вирішення цієї проблеми?

– Волинська область на сьогодні має великі проблеми з водними ресурсами в цілому. Це не тільки обміління Світязю, а й взагалі Шацьких озер, і озер та річок області загалом. Проблема Світязю – це, звісно, катастрофа. Бо насправді, попри загальне обміління озер, на Світязі ця ситуація просто катастрофічна. Виїжджала наша робоча група в Білорусь на Хотиславськийкар’єр. Згідно з висновками наших спеціалістів, проблема– не у кар’єрі. Друга причина, яка озвучувалася, –кліматичні умови. Тому ми сподівалися, що уже в жовтні-листопаді підуть дощі і ми побачимо прибуття води у Світязі. Але через сонячну погоду ситуація тільки погіршилася. На цій сесії погодили виділення 150 тисяч гривень для Інституту водних проблем і меліорації НААН України, який займатиметься цією проблемою.

На сесії я ініціювала створення робочої групи, яка всі ці висновки буде систематизувати. Управління водних ресурсів нашої області  теж буде у складі цієї групи. Шацький національний парк зараз фінансує дослідження фізико-механічного інституту, який розташований у Львові. Передбачається, що канали між Світязем і підземними водами забиті і їх потрібно прочистити.

Хоча, тут є загроза, аби після прочищення каналів вода не опустилася ще більше. Тому першим ділом нам потрібно зробити науково обґрунтовані висновки. У 1972 році була подібна ситуація, але озеро саме відновилося. Зараз із конкретного: чекаємо висновків, збереморобочу групу, проведемо наради, де визначимо алгоритм подальших дій. Народні депутати від Волині теж доєдналися до цього процесу. Ми робимо усю комплексну роботу, і я сподіваюся, що результат буде, хоч природні умови діють проти нас.

– Яка ситуація з ДП «Волиньторф, адже при керівництві Гунчика і Савченка (ексголови Волинської ОДА, – прим.) блокувалося виділення площ під розробку та неодноразово заявлялося, що підприємство на межі банкрутства і закриття? І чи доцільно включати «Волиньторф» у перелік на приватизацію, і чи може бути воно комунальним?

– Ми якраз написали звернення до президента і до прем’єр-міністра для того, щоб не включали «Волиньторфу»у списки на приватизацію, тому що воно прибуткове, має площі під розробку, ефективно працює, майже 400 осіб там працевлаштовані. У зверненні я просила передати це підприємство в комунальну обласну власність. Обласна рада зробить все, аби це стратегічно важливе підприємство зберегти для Волині.

– Щодо створення повітів на Волині. Нам пропонують три. Хоча депутати виступають, що має бути не менше від чотирьох повітів, а Луцьк повинен бути, як окремий район.

– Всі депутати, і волиняни зокрема, виступають за те, щоб були хоча б 4 округи. І постає питання, де ж той четвертий округ і які межі він матиме? І тут є дискусії. Є варіант: Ратне, Камінь-Каширський, Любешів і частина Маневичів. Але маневиччани мало не щодня пишуть листи, телефонують, аби їх не ділили. Вони погоджуються на приєднання до Луцька або ж, аби вони були центром і до них приєдналисьКамінь-Каширський і Любешівський райони. Від Ратнівщини теж щодня отримуємо звернення, щоб їх приєднали до Ковеля, бо в них є своя співпраця.

Ми відстоюємо четвертий округ. І сподіваємося, що він буде таким: Любешів, Камінь-Каширський,Маневичі і центр, який оберуть. Насправді на сьогодні є більша проблема в створені ОТГ. Маємо їх уже 51. І частина з них є фінансово-проблемними, тож без укрупнення тут не обійтися. На сьогодні є питання і щодо Луцька, адже місто обмежене в своєму розвитку, адже ОТГ постворювалися навколо міста і не хочуть об’єднувалися з ним. Така ж ситуація і з містом Ковель.

Звичайно, ОТГ не хочуть добровільно об’єднуватися з містом, бо в них прекрасна ситуація: є свої підприємства. ПДФО – основний податок, який формує фінансову спроможність, вони забирають собі і навіщо ділитися?

– Чи передбачається фінансування для стратегічно важливих об’єктів області на 2020 рік?

– Так. Однозначно. І це будуть комунальні об’єкти області, бо обласний бюджет має фінансувати першочергово саме їх, це його функція. Обласні комунальні заклади інших джерел фінансування не мають. Якщо говорити про школи і садочки, які розташовані в ОТГ, ми будемо їх теж дофінансовувати, але обласна комунальна власність мусить бути пріоритетом в бюджеті.

Серед проблемних комунальних об’єктів – санаторій «Лісова пісня», який потребує надзвичайно великих капіталовкладень, і це наш шанс для розвитку туристичної інфраструктури. Це є і наші заклади культури. Адже, приміром, наша обласна філармонія – в занедбаному стані, стоїть питання, чи її ремонтувати, чи взагалі знайти їй якесь інше місце. Бо вона уже понад 50 років – у непристосованому приміщенні колишньої автостанції. Це і наші музеї. Значних капіталовкладень потребує краєзнавчий музей.

Це і лікувальні заклади –неонатальний центр, де потрібно відремонтувати перший-третій поверхи, на що треба 28 мільйонів гривень. Це і інфекційна лікарня, де ремонт завершується, але потрібно ще докупити обладнання. І зараз Ігор Палиця по коштах соцеконому2019 року відстоює цю позицію у Верховній Раді, для того, щоб дообладнати цей заклад. Також маємо дві проблемні медичні установи:онкодиспансер і тубдиспансер, які потребують значних капіталовкладень.

– Чи перспективною є вугільна галузь на Волині?

– Є дві проблеми сфери вугільної галузі Волині. Ті, що маємо діючі шахти, там заборгованість із заробітної плати – 65 мільйонів гривень на сьогодні. Друга проблема – комунальні платежі, які вони не сплачували довгий період часу, – кредиторська заборгованість сягає майже 1 мільярда гривень. Далі стоїть питання ефективності роботи цих шахт. На сьогодні вони видобували 14 тисяч тонн вугілля, яке вони не мають, де реалізувати. Бо це є буре вугілля, яке не є високоякісним.

Зараз Ігор Палиця здійснює перемовини, аби вони передавали своє вугілля на «Центренерго». Що стосується шахти №10, там є великі поклади, але на сьогодні вона нічого не видобуває. Ось така безгосподарність була допущена.

– Чого ви найбільше боїтеся на посаді і як вам вдається чиновницьку роботу в облраді поєднувати з викладацькою діяльністю?

– Найбільше боюся не справитися і не показати хороші результати. А на рахунок викладацької діяльності – фінансовий менеджмент викладаю у суботу і неділю. Тобтопрацюю без вихідних, але справляюся.

– Ваша мрія на сьогодні?

– Щоб були можливості – фінансові, організаційні, кадрові, аби забезпечити повноцінний розвиток Волині. 

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Інтерв'ю, Волинь, волинська ода
В тему