Поради

Розтяжки на тілі: причини появи, профілактика та методи боротьби

Розтяжки на тілі: причини появи, профілактика та методи боротьби

Розтяжки – неприємне явище, із якими стикалися чимало людей. Розтяжки виглядають як шкірні дефекти, тож помітити такий сюрприз на тілі завжди неприємно. Адже будь-які недоліки випробовують любов до себе та у гіршому випадку – змушують комплексувати.

Варто зазначити, що розтяжки з’являлися у 85% людей, тому явище не таке рідкісне, як могло здатися спочатку. Причому, виникають вони у різних груп: у жінок та чоловіків, у підлітків та дітей. З’являється розтяжка як шрам під шкірою – він може бути рожевого, синього, фіолетового кольору чи білуватого, нагадуючи рубець. Між тим, йдеться про різні стадії розтяжки, і на кожній із них існує свій підхід до усунення проблеми.

Нині косметологія пропонує чимало рішень для розтяжок – починаючи із кремів та закінчуючи втручанням. Проте є й давно знані та безпечні рецепти, як-от використання спеціальних олій – чудового способу профілактики утворення розтяжок. Адже легше попередити появу неприємності,  аніж боротися з наслідками, витрачаючи на це чимало часу та сил.

Причини появи розтяжок
Причини появи розтяжок

Пояснюємо, чому розтяжки з’являються на шкірі, як запобігти їх утворенню та рецепти найкращого профілактичного догляду із рослинними оліями, котрі збережуть тіло підтягнутим.

Чому з’являються розтяжки: причини

Причина виникнення розтяжок криється у їх назві – вони виникають через різке розтягування шкіри. Покриви людини є еластичними і тягнуться під час росту чи занять спортом. Однак це відбувається поступово та пропорційно. Розтяжки з’являються ж, коли зміна об’ємів та ваги відбувається різко.

Розтяжки виглядають як смужки неоднорідної, рихлої структури. Причина появи – мікротравми еластичних волокон, котрі не справляються із навантаженням, пошкоджуються і так заживають. Вони можуть бути різного розміру та кольору.  За деякий час на місці виникає щось схоже на рубець. Переважно локалізуються на стегнах, животі та боках, та можуть виникати і на обличчі.

Найпоширенішою причиною появи розтяжок шкіри є різке набирання ваги. Вагітні жінки та люди із ожирінням часто страждають від цього явища, причиною виступає й різкий ріст у підлітковому віці.

Можуть розтяжки з’являтися при стрімкому схудненні – при швидкій втраті великої ваги шкіра не встигає прийти до пружності.  Проте є й низка інших причин:

  • Збої у роботі гормональної системи. Розтяжки можуть виникати у період гормонального стрибка у підлітків, у котрих різко змінюється фон. Адже у цей період недостатній синтез колагену та еластану.
  • Спадкові фактори. Як би прикро це не було, причина схильності до появи розтяжок на шкірі часом дістається у «спадок» від батьків. Однак, коли ви знаєте про те, що у рідних така проблема була, це чудовий привід зайнятися профілактикою розтяжок.
  • Хвороби. Деякі захворювання – безпосередня причина розтяжок на тілі, наприклад, йдеться про хвороби підшлункової, цукровий діабет, ендокринні хвороби із надлишком кортизолу, котрий негативно впливає на стан сполучної тканини.
  • Неправильний раціон. Великі кількості їжі при недостатньому надходженні білкових продуктів неодмінно викличуть появу розтяжок, тому потрібна профілактика.
  • Суха тонка шкіра. Саме такий тип більш схильний до появи розтяжок. Водночас, розтяжки проявляться за наявності ще якогось фактору – наприклад, різкого росту м’язів. Тобто саме сухість не спричиняє розтяжок, а лише сприяє їх утворенню. До неї може призвести зневоднення організму – недостатня кількість вологи неодмінно зробить покриви сухішими та вразливішими. Тому для профілактики слід пити достатньо води.

Як попередити появу розтяжок або прибрати їх: поради

Загальними профілактичними методами появи є:

  • Відмова від переїдання та голодування, котрі призводить до різкої зміни ваги.
  • Збалансований раціон. Достатня кількість білка та помірне вживання швидких вуглеводнів.
  • Робота із тілом: виконання фізичних вправ, особливо тих, які розвивають гнучкість.
  • Носіння одягу за розміром. Шкіру здатні травмувати занадто тісні джинси чи білизна.
  • Обгортання. При догляді використовуйте як профілактику зволожуючі засоби та влаштовуйте процедури для краси, такі як обгортання, яке сприяє підвищенню пружності.
  • Контрастний душ та загартовування. Чергування холодних та теплих струменів води приведе покриви в тонус та забезпечить їм пружність.
  • Масаж. Навіть нетривале розминання різних зон тіла забезпечить краще живлення шкіри та зробить її стійкішою, це хороша профілактика.

Як попередити розтяжки
Як попередити розтяжки

Запорука успіху роботи правил профілактики – їх регулярність. Щодо того, як позбутися розтяжок, то це складніша процедура. Є хірургічний та косметичні способи боротьби.

Хірургічний – крайній метод, адже передбачає втручання в організм. Це необхідно лише коли інші кроки та профілактика не дали результату, або розтяжки задавнені.

Косметичні процедури включають  застосування різних апаратів – лазерного, мезотерапійного, чи спеціальних засобів, які довели свою ефективність. Такі підходи допоможуть для розтяжок, які ще не «зарубцювалися», а мають рожевий чи фіолетовий колір. Працювати із ними можна й удома –  із застосуванням рослинних олій, котрі дієві у боротьбі із багатьма недоліками шкіри.

Завдяки оліям профілактику розтяжок робили ще за часів древнього Єгипту – учені віднайшли амфори, у котрих зберігали олію для натирання живота вагітних. Відтак, б’юті індустрія повертається до давно відомих інструментів.

Ефірні олії проти розтяжок: особливості застосування та рецепти

Для більш ефективної профілактики утворення розтяжок із застосуванням ефірних олій рослин слід дотримуватися певного рецепту. Він включає у себе перелік дій до та після нанесення олій, завдяки котрому вийде отримати максимальний результат.

  • Наносьте олії на очищене тіло. Перед заходами профілактики шкіру прийміть теплий душ та скористайтеся скрабом. Для цього рекомендують використовувати або косметичні скраби, або ж виготовлені у домашніх умовах (наприклад, потерти проблемну після схуднення частину тіла кавовою гущею). Замість скрабу підійде щітка для тіла, якою треба хоча б 5 хв масажувати. Це очистить від відмерлих клітин епідермісу щоб краще поглинати олії.
  • Олія проникне у глибші шари, якщо попередньо її трішки підігріти. Для цього рекомендовано скористатися водяною банею.
  • Зону шкіри, на яку із метою профілактики чи аби позбутися розтяжок наносили олії, рекомендовано утеплити рушником – обгорніть його та поведіть у такому положенні 20 хв.

Ефірні олії проти розтяжок
Ефірні олії проти розтяжок

Ці правила справедливо працюють для будь-якого виду олій, про які йтиметься далі. Нижче ми розповімо про види та властивості, які дозволяють привести в норму шкіру після схуднення чи різкого набору ваги.

Кунжутна олія проти розтяжок

Ця олія є прекрасним способом профілактики розтяжок та допомагає боротися зі тими, що вже з’явилися. Виглядає як прозоро-жовта емульсія, котру одержують через відтискання зерен кунжуту (сезаму). У давнину цій олії приписували дивовижні властивості, навіть надання безсмертя. Нині доведений її позитивних ефект для догляду за тілом.

Кунтужна олія глибоко живить шкіру та стимулює утворення колагену, очищає пори, має протизапальні властивості. Вона безпечна для використання у період вагітності. Також її застосовують для лікування деяких дерматологічних захворювань (наприклад, екземи).

Тому, аби позбутися розтяжок, приготуйте таку суміш олій (цієї порції повинно вистачити на кілька прийомів):

40 мл кунжутної олії змішайте із 2 краплями лаванди, 1 – неролі та апельсину. Теплу суміш нанесіть на проблемну частину тіла, робити це слід щоденно.

Рослинні олії для профілактики розтяжок: особливості та рецепти

Соняшникова, лляна, оливкова, обліпихова олії

Ці олії є базовими для рецептів профілактики розтяжок.  Соняшникова, лляна та оливкова олії, котрі ми звикли використовувати у якості продуктів харчування, між тим забезпечують хороші живильні властивості.

Соняшникова олія  – найперша допомога при сухості для шкіри. За рахунок олеїнової кислоти у складі  активізує процес відновлення та повертаються гладкість і шовковистість. Лляна натомість має багато поліненасичених жирних кислот, котрі впливають на гнучкість покривів. Оливкова олія має дуже багато вітамінів, Омега-3 та мікроелементів. Під час контакту зі шкірою остання отримує живильний пул, який сприяє утворенню колагенових волокон та зволоженню при розтяжках.

Рецепт приготування профілактичної суміші для цих олій такий:

9 ст л соняшникової, Лляної чи оливкової змішати із 2 ст л масла зародків пшениці та 12 краплями ефірного масла троянди.

Обліпихова ж олія багата на ліноленову та лінолеву кислоти, що живлять дерму, заживляють мікропошкодження та сповільнюють старіння. При вагітності чи різкому наборі ваги/схудненні олія є профілактикою атрофії шкіри та розтяжкам. Рецепт використання передбачає застосування її як добавки через інтенсивний помаранчевий колір. Тож у якості бази використайте котрусь із вищеперерахованих, додавши до 3 ложок бази 1 обліпихи та кілька крапель ефіру апельсина.

Арамантова олія

Її отримують із спеціального виду арамантових бобів і ця олія унікальна завдяки кислотному складу. Містить речовину сквален, яка посилює регенеруючі процеси у шкірі. За запахом нагадує горіхове мало. До слова, аграмантову олію застосовують навіть для приготування їжі.

  • Сприяє очищенню шкіри через зв’язування вільних радикалів
  • Підвищує відновлювальні сили дерми, призводить до її омолодження, тому є ідеальним варіантом для догляду у зрілому віці
  • Повертає шкірі пружність та запобігає надмірній втраті вологи
  • У якості масла для масажу проявляє ефект для втрати зайвої ваги з одночасним «підтягуванням» покривів.
  • Активно впливає на підшкірний жир та забезпечує активний притік крові до тканин

Арамантова олія проти розтяжок
Арамантова олія проти розтяжок

У якості агента для боротьби із розтяжками та їх профілактиці використайте  такий рецепт:

2 ст л амарантової олії змішайте із 2 краплинами ефірних масел апельсину та пачулі. Інтенсивно помасажуйте потрібну ділянку отриманою речовиною.

Кокосова олія

Чудово допомагає як захід профілактики та метод позбутися наявних розтяжок. Підходить і рафінована, і сиродавлена олія. Кокосова олія відома відмінними живильними та зволожуючими властивостями, наповнює клітини та сприяє розгладженню складок, зморщок, розтяжок.

У якості профілактики використовуйте чисту кокосову олію щоденно втираючи її у проблемні зони, найліпше перед сном.

Кокосова олія проти розтяжок
Кокосова олія проти розтяжок

Задавнені розтяжки також можна напитувати чистою речовиною, або ж скористатися таким рецептом: 

2 ст. л розтопленої кокосової олії (або ж розм’якшеної у руках до стану кашиці  перемішати із ложкою мигдальної та додати кілька крапель аромамасла.

Касторова олія

Касторка може похвалитися вмістом рицинолеїнової кислоти, котра забезпечує властивості необхідні для попередження утворення розтяжок. Справа у тому, що ця речовина пом’якшує дерму та розгладжує нерівності на її поверхні. Має сильну зволожуючу та антибактеріальну дію, збільшує активність синтезу еластану як профілактику виникнення дефектів.

Від розтяжок радять робити масаж касторкою. Для цього її підігрівають та протягом 30 хвилин розминають покриви. Ефективний також рецепт маски на основі картопляного соку, за цим рецептом: сік 1 плода змішати із 2 ст л касторової олії, охолодити, а тоді нанести на 30 хв. Змивати теплою водою, застосовувати принаймні тричі на тиждень. Це сприятиме відновленню розтягнутої дерми і повернення сполучної тканини до первісного стану.

Олія з авокадо

Авокадо проти розтяжок
Авокадо проти розтяжок

Відноситься до баз. Видобувають олію зі стиглих плодів авокадо та сушених м’якотей. Вона має високу жирність, завдяки чому прекрасно поглинається. Також володіє унікальним балансом кислот та немильних фракцій, має чимало вітамінів А, Е та В, котрі так необхідні покривам. Завдяки цьому проявляє регенеруючи дію та дійсно змінює покриви до непізнаваності. Її називають «олією краси».

Для профілактики та усунення розтяжок, що з’явилися, змішайте 40 мл олії авокадо із 2 краплями лавандової та 1 краплею апельсинової та пачулі. Приготованої суспензії вистачить надовго, перед використанням підігрівайте.

Персикова олія

Добре тонізує та насичує шкіру, розгладжує нерівності, підвищує пружність. Активізує оновлення клітин епідермісу, бореться із запаленнями, тож часто використовується для боротьби з хворобами дерми.

Використовувати проти розтяжок цю олію рекомендують у комплексі із іншими (обліпиховою, мигдальною, кунжутовою). Наприклад, такий рецепт: 30 мл персикової змішати із такою ж кількістю мигдалевої та додати 2 краплі ефіру лаванди та 1 – апельсину. Це зміцнить шкіру та позитивно вплине на її пружність.

Олія з шипшини

Олію шипшини здавна застосовують у косметології завдяки здатностям, зокрема, заживляти тріщини та синяки, зменшувати пролежні, трофічні виразки та дерматити. Добре дії також від опіків.

Через можливість боротися із розтяжками це – один із улюблених продуктів вагітних жінок. Для цього олію радять використовувати вже з початку терміну та не припиняти після пологів. Скористайтеся такою сумішшю – 1 ст л шипшинової олії плюс 2 краплі ефірних масел (лаванди та грейпфрута).

Суміш олій проти розтяжок: особливості та ефективність

Звісно, використання окремих олій є досить ефективним методом профілактики. Однак боротися із розтяжками, що вже утворилися, краще поможе важка артилерія: крем на основі багатьох із них.

Саме суміш матиме максимальний ефект та швидку дію завдяки поєднанню різних особливостей кожного виду. Використання його слід обов’язково поєднувати із масажем.

Рецепт:

По 70 г кокосової, оливкової та шипшинової олії змішати із 7 краплями вітамінів А та Е, 10 краплями ефірних масел мандарину, лаванди, а ще – 20 краплями касторки.

Кокосову олію слід топити на водяній бані, поступового вводячи інші інгредієнти. Суміш має ставати світлішою  –  на цьому етапі її слід ретельно перемішати дерев’яним прибором.

За консистенцією суміш має бути трішки рідша, ніж у магазинних кремів. Зберігати засіб слід у скляній чи пластмасовій банці не довше місяця. Використовувати раз на1-2 дні.

Ефірні масла від целюліту і розтяжок 

Ефірні масла від розтяжок
Ефірні масла від розтяжок

Ефірні масла радять додавати у рецепти розтирань проти розтяжок, бо вони відомі своїми профілактичними властивостями позитивно впливати на шкіру. Вони ефективно зарекомендували себе у боротьбі з одним із основних ворогів жіноцтва – целюлітом, адже чудово розрівнюють поверхню дерми.

Ефірні масла також отримують через холодний віджим чи екстрагування. Проти  розтяжок та целюліту масла застосовують як складові скрабів, кремів та гоммажів, під час процедур антицелюлітного масажу та антицелюлітного обгортання. Зазвичай слід додавати невелику кількість цього компонента. Однак вони входять до переважної більшості наведених вище рецептів профілактики.

Найліпший ефект проти вказаних проблем демонструють такі масла:

  • Апельсинове
  • Пачулі
  • Лавандове
  • Грейпфрута
  • Лимону
  • Розмарину
  • Персика

Тож перш ніж вступити в активні боротьбу із розтяжками та целюлітом, запасіться ще й цими речовинами. Придбати можна в аптеках чи косметичних магазинах.

Ефект від виконання профілактичних процедур ви помітите за кілька тижнів – шкіра стане підтягнутішою, невеликі розтяжки стануть менш помітними. Тож дбайте про своє тіло регулярно і воно віддячити вам чудовим виглядом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: краса, Здоров'я, жінки
В тему