26 Квітня 2024
Новини

«У НАБУ та САП немає жодного доказу корупційних діянь», - Сольський про заволодіння землями на Сумщині

«У НАБУ та САП немає жодного доказу корупційних діянь», - Сольський про заволодіння землями на Сумщині

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, заперечив звинувачення у незаконному заволодінні землями в Сумській області.

Стверджує, що він та його заступник не отримали жодної вигоди від того, що землі перейшли учасникам АТО, а ті вже надали її в оренду іншим підприємцям. Про це він розповів журналістам після судового засідання 25 квітня, передає кореспондентка hromadske.

Сольський зазначив, прокурорка не надала доказів, які свідчили б про корупцію з його боку.

«Ніхто грошей не брав. Ніякої корупції не було. У НАБУ та САП немає жодного доказу корупційних діянь, і вони це підтвердять. Ні я, ні мої родичі землі на себе не оформлювали», — наголосив міністр.

Він додав, що «не може бути злочином виділення землі учасникам бойових дій».

«За реєстрами та за даними Google Maps, ті землі в Сумській області, які отримали учасники бойових дій, а також сім’ї загиблих, вони обробляються, з них сплачуються усі податки та військовий збір. За врожай на цих полях судяться різні недержавні підприємства», — розповів про долю виділених земель Сольський.

Міністр відкинув припущення, що справа проти нього сфабрикована. Натомість вважає, що слідство просто висунуло неправильну підозру.

Водночас прокурорка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Анастасія Андронова заявила, що в суді представили лише частину доказів, яких, на її думку, достатньо для обрання запобіжного заходу — тримання під вартою із можливістю внесення застави у 200 мільйонів гривень.

«За законом ми долучаємо до клопотання тільки ті докази, якими ми хочемо його обґрунтувати і які не призведуть до розголошення таємниці слідства. Наразі у нас не винесення вироку і не судовий розгляд», — пояснила вона.

Нагадаємо, 23 квітня НАБУ повідомило, що ексголову аграрного комітету Верховної Ради та чинного міністра викрито на заволодінні державною землею на 291 млн гривень та спробі заволодіння землею ще на 190 млн гривень.

За даними слідства, учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безплатну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Про підозру повідомили організаторові схеми, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та людині, яка сприяла вчиненню злочину.

Сам Сольський заявив, що справа стосується періоду 2017–2018 років, коли він був адвокатом, а не міністром чи головою Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. І запевнив, що буде максимально відкритим для встановлення істини за цією справою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кабінет міністрів, суми, земля
В тему