Поради

Кому і чому корисна манна каша та секрети приготування ідеальної манки

Кому і чому корисна манна каша та секрети приготування ідеальної манки

З дитинства нам твердять: манка корисна для організму людини. Вона насичує і надає сили, багата мінералами та вітамінами. Однак лікарі неоднозначно ставляться до такого їства. То ж що таке насправді манка: користь чи шкода?

Характеристика манки

Мабуть з перших років життя ми знаємо як виглядає манка. З чого роблять цю кашу? Манка виготовляється з пшеничної крупи дрібного помелу з середнім діаметром часток від 0,25 до 0,75 мм. Залежно від пшениці, з якої роблять кашу, крупа ділиться на три види – М, Т і МТ, – м’яка пшениця, тверда і м’яка з твердої основи (20%) відповідно. Користь манної каші в тому, що вона бідна на клітковину. Манка не поступається іншим круп за кількістю вмісту білків, крохмалю і вітаміну В. Так, крохмаль – це дві третини її складу, тому каша швидка в приготуванні. Корисні властивості манної крупи практично не втрачаються в процесі варіння. Тому вона відмінно засвоюється і добре насичує.

У сухому продукті міститься 328 Ккал на 100 грам, а також 10 грам білків, 1,0 – жиру і 73 грами вуглеводів. Більше вуглеводів тільки в нешліфованому рисі (74 грама).

Користь манної каші

Останніми роками триває боротьба поколінь. Так, манна каша все частіше стає предметом спору між бабусями, що виростили своїх дітей на манці і їхніми дітьми, що виховують чад, спираючись на статті в Інтернеті.

Тож, чим може похвалитися манка? Користь цього продукту доведена численними дослідженнями:

  • Манна каша містить кальцій, магній і фосфор, які відповідають за зміцнення зубів та кісток. Особливо корисна манка на молоці, яке також багате кальцієм. Крім цього, вживання манної каші позитивно впливає на роботу м’язів;
  • Манка попереджує анемію, оскільки поповнює дефіцит заліза в організмі і покращує кровообіг;
  • Каша не містить холестерину, тому не вплине на його рівень;
  • Ті хто полюбляє манку, рідше страждають серцевими захворюваннями та інсультами;
  • Магній, фосфор і цинк тримає у тонусі нервову систему;
  • Тіамін і фолієва кислота, якими теж багата манна каша, корисні для нервів і виробництва еритроцитів;
  • Манка покращує травлення. Її клітковина нормалізує роботу кишечника, допомагаючи швидко перетравлювати їжу;
  • Пришвидшується метаболізм, а отже всі важливі поживні речовини, що потрапляють в організм з їжею, повністю поглинаються і перетворюються в енергію;
  • Калій в складі манної каші покращує роботу нирок і сечовидільної системи;
  • Ця крупа – природне джерело тіаміну. Він стимулює роботу центральної і периферичної нервової систем, а також підвищує статевий потяг;
  • Вітаміни групи В і вітамін Е, які є у манці, борються з захворюваннями та підвищують імунітет. А антиоксиданти захищають клітини від руйнувань;
  • Фолієва кислота, яка є у манці, важлива для здорового розвитку плоду вагітних жінок;
  • Манка – єдина крупа, яка перетравлюється у нижньому відділі кишечника і тільки там всмоктується в його стінки, паралельно очищуючи кишки від шлаків;
  • Манка надовго забезпечує ситість та допомагає перетравлювати їжу. Але її з обережністю потрібно вживати людям, які мають намір схуднути.

Читайте також:

Шкода манної каші

Раніше ніхто не замислювався про шкоду, що може принести організму манна каша. Наразі, лікарі все більше і більше звинувачують манку в різноманітних захворюваннях.

Головна суперечність манки в її складових елементах. Продукт багатий клітковиною і вуглеводами. Чи корисна манна каша дорослим? Так. Чи корисна манна каша дітям? Ні. Чому?

У манній каші багато білка глютену, який може викликати харчову алергію. А статистика свідчить, що один з 800 європейців страждає на целіакію, або непереносимістю глютену.

Глютен викликає атрофію слизової оболонки тонкої кишки, через що порушується кишкове всмоктування і розвивається хронічна діарея. Запалений кишечник не здатний засвоїти навіть перероблені речовини, що призводить до різних проблем зі здоров’ям.

Манка шкідлива для дітей тим, що багата на крохмаль, який не потрібний в такій кількості дитячому шлунку. Гліадин, що міститься в манній крупі, викликає омертвіння ворсинок кишечника, а фітин змінює мікрофлору і він перестає поглинати вітамін D і залізо, необхідні для росту дитини. Тому малюки, які часто ласують манкою, не отримують кальцію і хворіють на рахіт, а люди старшого віку страждають остеопорозом.

До того ж, манка з цукром загрожує запорами та ожирінням.

Лікарі попереджають, що кашу з манної крупи неможна давати немовлятам до року. Дітям старше року манну кашу вони радять їсти не частіше ніж один раз на 7-10 днів. Тай дорослим не корисно їсти таку страву частіше трьох разів на тиждень.

Читайте також:

Як варити манну кашу

Здавалося б, немає нічого простішого, ніж зварити манну кашу. Але для того, щоб страва вийшла не лише смачною, а і корисною, потрібно дотримуватися декількох правил. До того ж, кожна господиня розуміє, що манка – досить примхлива. Тож, для тих хто не знає, як варити манку, буде корисно ознайомитися з найпростішими секретами приготування цієї каші.

Так, для того щоб їство вийшло смачним, потрібно в першу чергу дізнатися, скільки манки сипати на літр молока. Саме від цього залежить, якою буде страва. Ідеальна консистенція блюда передбачає таку пропорцію: на 1 літр молока (або суміші молока і води) потрібно всипати 6 столових ложок манки. В результаті повинна вийти каша середньої густоти.

Рецепти ідеальної манки

Спосіб перший: Звичайна манка

Молоко доведіть до кипіння, а тоді знизьте вогонь. Тонкою цівкою висипте манку з щіпочкою цукру і солі у молоко. Найпростіше це робити розсипаючи крупу за допомогою сита або столової ложки.

Після закипання варіть кашу ще 2-3 хвилини на повільному вогні постійно помішуючи. Вимкніть вогонь, додайте цукор або мед, ваніль, вершкове масло. Закрийте ємкість кришкою і укутану в рушник каструлю залишити на 10-15 хвилин.

Спосіб другий: Манка без грудочок

Як варити манку, щоб не було грудочок? Найкращий варіант змішати у окремій ємкості крупу з невеликою кількістю молока. Повинна вийти пастоподібна маса. Коли молоко у каструлі почне закипати, збавте вогонь та додайте манну пасту, цукор, сіль і ваніль за смаком. Варіть кілька хвилин, постійно помішуючи.

Спосіб третій: Манка в мультиварці

Ще один спосіб готувати манку – в мультиварці. В окремій тарі змішайте манну кашу з цукром, додайте молоко і шматочки вершкового масла. Кашу готуйте не більше 40 хвилин інакше страва перетвориться на запіканку. Конкретніший час підкаже інструкція до мультиварки.

Спосіб четвертий: Манка на воді

Манка на воді – відмінний варіант дієтичного харчування і ідеальний перекус для тих, хто не вживає молоко. У сто грамах готового продукту без добавок всього 78 ккал. Безумовно, без молока манна каша не така смачна. Але це можна легко виправити за допомогою додаткових інгредієнтів.

Досить просто готується манка на воді. Пропорції стандартні: на 1 літр води 6 столових ложок крупи. Воду доведіть до кипіння. Потроху всипте манку і варіть дві-три хвилин постійно помішуючи. Після цього додайте масло, сіль, цукор та накривши кришкою залишіть настоюватися 10 хвилин.

Спосіб п’ятий: Пікантна манка

В гарячу манку, швидко розмішуючи, додайте 1 жовток. За тим влийте 50 грамів вершків та додайте 20 грамів морквяного соку. Варіть на слабкому вогні, коли страва закипіть – зніміть з плити.

Спосіб шостий: Манка по-королівському

400 мл яблучного соку нагріти, всипати туди 2 ст. л. манки, ввести 1 ст. л. вершкового масла, 1 ч. л. цукру, цедру лимона. Варити, поки каша повністю не розбухне. Ввести в гарячу кашу 1 яйце і швидко змішати з манкою. Подавати з молоком.

Читайте також:

Секрети смачної манки

Здавалося б, немає нічого простішого, ніж зварити манну кашу, але якщо для одних це улюблене блюдо, то інші, згадуючи про цю страву невдоволено кривиться. Як приготувати манку, щоб вийшла смачною? У цієї каші є свої нюанси та секрети:

  • Манку вводять лише в гарячу воду чи молоко. Рідину слід обов’язково доводити до кипіння. Тоді страва вийде однорідною і зовні привабливою;
  • Блюдо буде смачне, якщо крупа якісна. Манку високої якості розпізнають за кольором. Якщо відтінок крупинок однорідний, то манна каша буде смачною;
  • Найчастіше смак страви псують не стільки грудочки у манці, як несвіжі інгредієнти;
  • Якщо на поверхні каші з’явилася пінка, значить, її довго варили. Вона утворюється під час кипіння за рахунок руйнування крохмалю і білка в крупі. У такій манці вітамінів практично немає, тай смакові якості не найкращі, тому не варто перевищувати її час приготування;
  • Додавати сіль або цукор в кашу найкраще на етапі закипання води. У вже готову страву рекомендується додати вершкове масло;
  • Холодна каша з манної крупи втрачає більшість своїх смакових властивостей, тому подавайте страву гарячою;
  • Надати манці більш ніжний смак дуже просто. Після завершення варіння збийте кашу віночком разом з вершковим маслом. Страва буде пишною і повітряною;
  • Відмінне поєднання – шоколад, банан та манка. Калорійність такої страви звичайно вища, але таку кашу діти з’їдять з апетитом;
  • Манка смакуватиме з кислими ягодами (смородина, вишня), солодкими плодами (персик, полуниця, банан), подрібненими і обсмаженими горіхами, корицею та сухофруктами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти, Сім'я, харчування, їжа
В тему

Останні матеріали