27 Квітня 2024
Новини

Зміни у мобілізації: Польща хоче переговорів з Україною щодо студентів-українців

Зміни у мобілізації: Польща хоче переговорів з Україною щодо студентів-українців

У Польщі зараз навчаються приблизно 50 тисяч українців, які продовжували термін дії своїх документів у воєводських установах.

Про це в етері радіо TOK FM сказав польський міністр освіти Даріуш Вечорек. Він визнав, що тепер справу з продовженням їхніх документів складно коментувати, адже ситуація «абсолютно нова».

Тому Вечорек хоче проконсультуватися з Міністерством освіти України та польським Міністерством закордонних справ щодо того, як зміни в мобілізації вплинуть на студентів-українців у Польщі.

Вечорек каже, що зараз не бачить загрози для студентів на тлі ухвалених змін у мобілізації, однак муситиме поговорити з міністром освіти та науки України, щоб дізнатися, як українська влада підійде до питання документів для студентів.

«Оскільки вони почали навчання в Польщі — вони на другому чи третьому курсі — було б добре, щоб вони закінчили навчання», — сказав польський міністр освіти і додав, що також звернеться до МЗС Польщі, щоб там пояснили можливі загрози для українських студентів у Польщі.

Нагадаємо, 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

Закон набуде чинності 18 травня, проте українські консульства вже перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

На тлі цього в Німеччині оголосили, що рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку не вплине на їхній статус біженців.

Водночас у Литві допускають, що можуть посприяти поверненню до України чоловіків призовного віку. Там заявляють, що ще не розглядали конкретні сценарії та стежать за діями Польщі в цьому питанні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому. Каже, поляки обурені, коли бачать українців призовного віку «в готелях і кафе». А ось Міністерство внутрішніх справ Польщі пообіцяло продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які не матимуть паспортів.

У США заявили, що Вашингтон не має жодного рішення чи офіційної позиції щодо спроби України повернути військовозобов’язаних. Однак уряд країни поважає право Києва визначати свою політику.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, українці у польщі, студенти, освіта
В тему