Життя

Хотіла повернути синові батька, але він проти

Хотіла повернути синові батька, але він проти

Так сталося, що сина Лариса виховувала сама. Завагітніла, коли навчалася на третьому курсі університету. Сказати про те, що чекає дитя, побоялася. Тож мовчки забрала документи і виїхала з міста. А далі були поневіряння. Батьки, як тільки почули, що донька принесла в подолі, показали пальцем на двері. Родина враз відвернулася від неї. Тож Ларисі довелося ох як важко.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Малого змушена була віддати в Будинок дитини, а сама – на роботу. Працювала прибиральницею, кур’єром, листоношею. Двічі на день бігала відвідати синочка. Приносила йому одяг, якісь ласощі і все говорила, що, як тільки зможе, забере його звідси.

– Мамо, – ридаючи, кликав він її, як тільки збиралася йти. – Мамо!

 – Синочку, я ввечері прийду, – говорила вона, плачучи, і поспішала піти, аби ще більше не травмувати ні дитини, ні себе.

Так минули три роки. За цей час батьки змирилися з думкою про те, що донька народила без чоловіка, і одного дня вирішили побачити онука. Відтак – допомогли Ларисі з грішми і наказали, що б не сталося, – здобути освіту. Тож молода жінка знову стала студенткою. Вирішила вивчитися на кондитера, тому вечорами допізна сиділа за підручниками, а у вихідні вона з сином їхали в сусідню область до її батьків і везли купу різної смачної випічки.

– Мамо, мені запропонували роботу в маленькій пекарні, – радісно розповіла одного разу Лариса.

– І ти погодилась?

– Поки що думаю, бо там робота до 20 години, а Тимофія о 18 потрібно забирати з дитсадочка.

Власниця пекарні, після того, як побачила, що Лариса працьовита і дуже відповідальна, погодилась, аби вона на пів години залишала роботу, щоб забрати малого. Більше того – почала відпускати жінку після того, як вона завершувала всю роботу. Тож вечорами Лариса готувала випічку та десерти на замовлення. Так у сім’ї стало легше з грішми – Лариса вже почала щось відкладати в конверт. Згодом поїхала до столиці на навчання і після повернення почала готувати такі десерти, які, окрім неї, в їхньому обласному центрі ніхто не готував. А це нові клієнти, нові замовлення і доходи.

А через рік її колега по цеху, який займався випічкою бездріжджового хліба, зізнався у коханні і запропонував стати його дружиною.

– А ти що? – запитала Ніна, найкраща подруга Лариси. – Погодилась?

– Ще ні, – мовила Лариса. – Але погоджусь. Він чоловік хороший, надійний. Та й Тимофію потрібен батько.

– То ти його не любиш?

– Вистачить з мене вже однієї любові.

Так у житті Лариси і Тимофія з’явився Роман. Хлопчик щиро полюбив його, практично відразу почав називати батьком. Роман ставився до нього, наче до рідного сина. І Лариса була вдячна йому за це.

Разом вони часто їздили в Карпати, у вихідні гуляли парком, ходили на морозиво. А ще Роман навчав Тимофія різним чоловічим премудростям: карате, роботі з молотком і лобзиком тощо. Разом вони ходили на риболовлю, грали у футбол. Тож люди, які не знали цієї сім’ї дуже добре, були переконані, що це рідні батько і син.

– Нам би, Тимофію, ще сестричку, – не раз казав Роман. – Правда, сину?

– Так, тату, – погоджувався хлопчик. – А де її взяти?

– Треба у мами просити.

Однак Лариса другої дитини не хотіла категорично. І як її не просив Тимофій, як не просив Роман, проте все було марно.

– Ні, ні і ще раз ні, – твердо казала вона. – Про це не може бути й мови.

Оцей момент був єдиним, який засмучував і Романа, і малого. В усьому іншому їхню сім’ю можна було сміливо назвати щасливою. Проте ідилія тривала недовго. Так сталося, що одного дня в кав’ярню, яка працювала при пекарні, зайшов стильно і дорого одягнений чоловік. Замовив каву, тістечко з чорносливом.

– Ларисо! – вигукнув він, коли вона винесла на таці тістечка, аби поставити на вітрину. – Ларисо, це ти? Ларочко, кохана моя!

– Ти? – жінка відчула, як у неї затремтіли руки і ноги. – Ти? Що ти тут робиш?

– Приїхав на конференцію. До автобуса ще півтори години, то вирішив зайти випити кави. А ти?

– А я, Олексію, тут живу і працюю.

Вони довго-довго розмовляли. І додому того дня Лариса прийшла з Олексієм. Відверто розповіла Роману про те, що цей чоловік – її перше кохання і батько Тимофія. Про те, як нікому нічого не сказавши, втекла в інше місто.

– Я шукав її усі ці роки, – мовив Олексій, закохано дивлячись на Ларису. – Захистив кандидатську, зараз навчаюсь в докторантурі. Купив квартиру і все мріяв, як одного разу таки зустріну своє кохання, свою Ларочку.

Лариса швидко зібрала речі, документи. Пакувала найнеобхідніше. Поспішала так, наче боялась, що Олексій ось-ось зникне.

– Романе, ти вже мені прости, – мовила вона. – Я всі ці роки кохала Олексія, і ми з Тимофієм хочемо бути з ним.

– Ти, мамо, можеш бути з ким хочеш, а я буду з батьком, – мовив хлопчик, який саме увійшов до квартири і попрямував до Романа. Міцно обняв його, а тоді й мовив: – Тату, ти мій батько, і інший мені не потрібен.

І як не вмовляла Лариса сина, як не пояснював Олексій, що це він, а не Роман, його рідний батько, проте все було марно. Хлопчина і чути нічого не хотів.

– У мене один батько, і звати його Роман, – твердив Тимофій. – І я ніколи і нікуди від нього не поїду.

У відповідь Роман лише міцно обійняв хлопчика і тихцем витер сльозу.

Ксенія Фірковська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Життя, кохання
В тему