Життя

Інтернет-шахраї вкрали з банківських рахунків сотні мільйонів доларів

Інтернет-шахраї вкрали з банківських рахунків сотні мільйонів доларів

Його називали хрещеним батьком кібермафії Східної Європи. За ним полювали спецслужби Великобританії, Франції тощо. Він та його спільники вкрали з банківських рахунків сотні мільйонів доларів. Він і досі на свободі. Його знають як українського хакера під ніком Script.

Так, кредитину картку мають безліч людей. Вона дуже зручна, адже можна купити товар зараз, а розплачуватись за нього протягом кількох місяців, а ще не виходячи із дому, можна платити за комунальні послуги тощо.

Проте вашою кредитною карткою, а точніше грошима, які зберігаються на ній, можуть скористатись зловмисники. Кардери – так називають людей, які різними протизаконними способами викрадають гроші з рахунків.

На початку березня 2005 року один із найбільших міжнародних банків припинив видачу грошей через свої банкомати по всій території України. Потім таку політику впровадили ще два російські банки. Навіщо вони це зробили, знали тільки у вузьких кругах фахівців. Насправді з рахунків цих банків почали масово зникати величезні суми грошей.

Трохи згодом міжнародні платіжні системи MASTER CARD та VISA визнали, що  восени 2004 році потужний кібер-синдикат викрадав гроші клієнтів. Всього за кілька місяців із рахунків клієнтів цих банків було вкрадено більше ніж 4 мільйонів доларів за допомогою фальшивих карток. Гроші зникали у всьому світі.

Іноді правоохоронці затримували молодиків, які знімали з рахунків чужі гроші. Проте поліціанти розуміли, що це лише пішаки у чужій грі. А справжні керівники залишались у тіні.

Є чимало способів, як можна вкрасти гроші з картки, якими користуються дрібні шахраї.  Перший спосіб – це встановлення відеокамери біля банкомата. Другий – шахраї перехоплюють інформацію з банкоматів, яка надходить до процесингового центру банку. Третій – фальшиві інтернет-магазини, які вимагають надати усю інформацію про вас та вашу платіжну картку. Ще один досить поширений спосіб – до вас телефонують нібито з банку і хочуть з’ясувати усю інформацію щодо вашого банківського договору: номер картки, ваш ПІН тощо. Ім’я та прізвище власника і номер картки можуть дізнатися під час так званого фішингу – розсилки електронних листів, що закликають відвідати  банківську сторінку та оновити інформацію про свій рахунок. Не вірте, не відповідайте, не відписуйте – цими методами користуються дрібні інтернет-шахраї. Їх цікавлять «скромні» суми – 500 – 1000 гривень чи доларів.

Кібер-синдикат, якого цікавили мільйони, діяв інакше. Для того, щоб досягти своїх злочинних цілей, кібер-злочинці винайшли справді унікальну схему, в якій були задіяні тисячі людей. Так, кожен власник платіжної картки отримує її із конвертом, на якому написано, що в ньому всередині зберігається ваш особистий пін-код, що визначається комп’ютером, і про нього не знають навіть працівники банку. Нікому і ніколи не кажіть цей пін-код! Але щоб зняти гроші із карки, потрібно знати ім’я та прізвище, а також номер картки. Ця інформація зберігається на надсекретних та найзахищеніших серверах банків. До неї не мають доступу навіть керівники банків. Вважається, що зламати систему захисту абсолютно неможливо.

Але Script знайшов спосіб проходити через електронний захист та отримувати доступ до цих надсекретних серверів. Script отримував скани – так називаються роздруківки з іменами та номерами карток, а також пін-кодами до них. При цьому він робив це так, що факту крадіжки ніхто не помітив. Це було страшне, але, безумовно, геніальне злодійство. Ніхто у світі не зміг цього зробити, а ось український хакер Script зумів.

Інформації про рахунки було так багато, що Script та його поплічники не встигали нею користуватись. Вони просто фізично не могли виготовити таку кількість підробних карток та зняти усі кошти. І ось тоді кібер-синдикат створює свій сайт carderplanet.com. Через нього вони почали продавати унікальну інформацію кардерам у  всьому світі.

Потрапити на цей сайт міг не кожен. Щоб отримати секретну інформацію, треба було заплатити. Але інформація, що коштувала, для прикладу, 10 000 доларів, давала злочинцям можливість швидко заробити 30 тисяч. Тож не дивно, що у злочинному синдикаті працювало більше ніж 7 тисяч осіб.

Чотири роки поліція Великобританії разом з ФБР шукала центр, з якого координується робота кібер-синдикату. Слідчі помітили цікаву особливість: жертвами найчастіше ставали вихідці із колишнього Радянського Союзу. Крім того, більшість підробних карток, які були вилучені, також були виготовлені десь у Східній Європі. Це і наштовхнуло правоохоронців, що центр розташований в Україні.

При цьому українські правозахисники не звертали уваги на інформацію про злочинний кібер-синдикат. Аж поки за цю справу не взявся молодий український слідчий Борис Попов. А почалося розслідування із того, що у Києві викрили цех із виготовлення фальшивих платіжних карток. Причому цими картками користувались у всьому світі. Пін-коди карток  та усю іншу інформацію кардери отримували через вище згаданий сайт.

Київський радіоринок давно відомий за межами України. Правоохоронці стверджують, що тут можна придбати неліцензійне програмне забезпечення, піратські копії фільмів, прем’єри яких які ще не відбулися, крадені мобільні телефони. Тож не дивно, що члени кібер-синдикату збували фальшиві картки саме тут. Кожен охочий міг купити картку, на якій було кілька тисяч доларів, за 300 – 500 доларів.

Ризик полягав у тому, що на кожному банкоматі є відеокамера. Тож під час зняття коштів зловмисника могла теоретично зловити міліція. Але на практиці такі затримання відбувались дуже рідко.

Навесні 2005-го поліція Великобританії разом з ФБР, американською поштовою службою та міністерством фінансів США заарештували двох кардерів: Даласа Дугласа Хеварда та Лі Едвуда. Вони були одними із тисяч людей, які купували інформацію у кібер-синдикату. Ці два молодики встигли викрасти 12 мільйонів доларів. Оскільки доказів проти них набралося чимало, вони у всьому зізнались. Але злий геній Script так і залишився недосяжним.

Про високий професіоналізм кібер-синдикату свідчить один факт. Якось польським поліцейським вдалося зареєструватись на сайт під виглядом покупців інформації. Кілька хвилин членам кібер-синдикату потрібно було, аби вирахувати, що комп’ютер «покупців» розташований у поліцейському відділку. І на поліцейську комп’ютерну систему почалися масовані кібер-атаки  – понад 150 атак за хвилину.

Так, правоохоронцям вдалося закрити сайт carderplanet.com, але за тиждень злочинці створили його знову, вже на іншому сервері. І так відбувалося кілька разів. Не відомо, скільки би це тривало, якби не елементарна жадібність.

Script почав підвищувати ціни. І схоже, що якісь невідомі кардери вирішили помститись. Вони розмістили в Інтернеті фотокартку і просто її підписали «Script». Тож геніальним хакером виявився Дмитро Голубєв з Одеси. Це повідомлення мало ефект бомби, що вибухнула. Операцію із затримання Дмитра Голубєва готували в режимі цілковитої секретності. Про неї знали лише 5 людей: міністр внутрішніх справ, Борис Попов та троє його довірених людей. Щоб остаточно перед затриманням заплутати злочинців, перед відрядженням в Одесу, Попов пішов на лікарняний.

7 червня 2005 року в своїй квартирі в Одесі був затриманий Дмитро Голубєв. При цьому його адвокат пізніше зауважив, що ні одного потерпілого, у якого Дмитро нібито вкрав кошти, на суді не було. А Бориса Попова офіційно назвали найкращим поліцейським світу-2006. Окрім цього, він здобув значне визнання від різноманітних закордонних організацій.

Провину Дмитра Голубєва так і не було доведено. Не вдалося довести, що Script і Дмитро Голубев – це одна і та сама особа. Саме тому через 6 місяців Дмитро Голубєв вийшов зі слідчого ізолятора. Повернувшись в Одесу, він заснував «Інтернет-партію України». Script до цих пір залишається на волі.

І хоча всесвітню організацію кардерів поліція майже зруйнувала, говорити про її капітуляцію зарано. Адже нікого із керівників кібер-синдикату так і не засудили. А виконавці завжди знайдуться. Наразі сайт carderplanet.com не функціонує. Проте на його головній сторінці залишився напис: «Ми повернемося».

Ірина Белоцька 

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше
В тему