Поради

Чому донині не можуть знайти Атлантиду

Чому донині не можуть знайти Атлантиду

Атлантиду шукали тисячі людей: історики, археологи, мисливці за скарбами. Але знайти залишки стародавньої цивілізації не вдалося нікому.

Чи була ця країна насправді? Давайте розберемося в загадки історії.

Ви напевно чули про Атлантиду - легендарний острів, населений високорозвиненими атлантами. Легенда свідчить, що вся цивілізація за добу пішла під воду. Але ні археологічних, ні навіть геологічних доказів існування Атлантиди немає. Вчені вважають, що, швидше за все, це вигадка. А Атлантида і до цього дня продовжує обростати величезною кількістю міфів.

Звідки взялася Атлантида

Вперше про Атлантиду розповів знаменитий давньогрецький філософ Платон. У своїх книгах «Тімей» і «Критій» він писав, що мудрець Солон почув про острів від жерців в Єгипті. А потім розповів легенду своїм родичам. Так вона дійшла до Сократа і його наближених.

Багато хто вважає, що Атлантиду назвали в честь Атлантичного океану. Але насправді все було навпаки. І океан, і острів отримали свою назву на честь старшого сина Посейдона Атласу. Не дивно, що поклонялися ж в Атлантиді богу морів.

За розповідями Платона Атлантида була величезною - більше, ніж Лівія і Азія, разом узяті. Перебувала вона по середині Зовнішнього моря - Атлантичного океану. Втім, могутня держава не хотіла обмежуватися територією острова. Її влада охоплювала все Середземномор'я і навіть материк. Атлантида була найбагатшою і шанованою країною тих часів.

Як загинула Атлантида

В оповіданні «Тімей» Платон говорить, що перший удар по державі завдала війна з афінянами. Але знищив могутню цивілізацію сильний землетрус. Той самий, який зруйнував і Афіни. Тільки Атлантида опустилася на дно океану.

Де знаходиться Атлантида

Основних гіпотез про місцезнаходження затонулого острова кілька:

  1. Між Азорськими і Канарськими островами

Дехто вважають, що розташована на півдні Іспанії багата держава Тартесс, могла бути осколком легендарної Атлантиди.

  1. У островів Крит і Стронг

Прихильники цієї теорії вважають, що Атлантидою Платон називав давню Мінойську цивілізацію. Вона досягла могутності й пишноти, а потім зникла в результаті землетрусу чи виверження вулкана.

  1. На Південному полюсі

Ще одна точка зору свідчить, що сучасна Антарктида і є тією самою древньою Атлантидою. А виявилася вона так далеко через серію потужних тектонічних зрушень.

Чи зможуть коли-небудь знайти загублене місто? Невідомо. Як і те, чи існувало воно насправді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, цікаві факти, Найцікавіше
В тему

Останні матеріали