Поради

ТОП-3 найзагадковіших проклять єгипетських пірамід

ТОП-3 найзагадковіших проклять єгипетських пірамід

Чудо світу або диявольська пастка? Єгипетські піраміди зберігають багато таємниць, і кожен, хто намагається їх розгадати, трагічно помирає. Згадуємо найзагадковіші смерті.

Прокляття Тутанхамона

100 років тому британська експедиція під керівництвом вченого Говарда Картера зробила одне з головних археологічних відкриттів XX століття - вони знайшли кам'яний саркофаг Тутанхамона. А ще - безліч коштовностей, золота, древніх реліквій і таємниче послання «Смерть уб'є своїми крилами кожного, хто порушить спокій фараона».

Прокляття швидко почало збуватися: через півтора місяця захворів і помер спонсор дослідження 57-річний лорд Карнавон. Причину смерті так і не змогли знайти. Протягом року почали раптово вмирати і інші члени експедиції: рентгенолог Від, який вирішив просвітити мумію прямо в гробниці, англійський професор літератури Ла Флер і фахівець з консервації Артур Мейс, які перебували при розтині саркофага, і секретар Картера Річард Бефіл.

Містична мумія

В один з вечорів 30-х років минулого століття відвідувачів Національного Каїрського музею чекав лякаючий сюрприз. З саркофага єгипетського фараона Рамзеса II пролунав страшний скрегіт. Мумія «ожила» і намагалася вибратися з вертикально стоїть склепу: вдарила руками кришку і розбила її, впавши в неприродній позі. Оточуючі з криками вибрали з приміщення. Пізніше археологи скажуть, що причиною конвульсій стала реакція муміфікуючого бальзаму на високу температуру. Але далеко не всі їм повірять.

Жриця смерті

У 1902 році під час розкопок піраміди п'ятеро місцевих жителів знайшли гробницю з мумією великої жриці храму фараона Аменемхета II Амона-Ра. Знахідку викупили чотири археолога з Англії. У спробах поділити гроші араби тут же затіяли криваву бійку. У підсумку - всі п'ять чоловік вмерли від ножових ран.

Під час перевезення мумії в Каїр єгиптолог поранив палець об саркофаг і отримав зараження крові. Хірургам довелося ампутувати руку. Помічник вченого, якій відправляв мумію в Лондон, застрелився. Решта археологи теж швидко померли: один від лихоманки, другий - від зіткнення з возом.

Не пощастило і фотографам, які робили знімки мумії. Перший зійшов з розуму. Йому ввижалося, що жриця ожила і хотіла всіх убити. А другий помер через вісім днів після зйомок від сонячного удару.

Зараз жриця знаходиться в Британському музеї. Чи ризикнете її провідати?

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: туризм, єгипет, цікаво знати, Найцікавіше, цікаві факти, містика
В тему