Життя

Вирощує квіти, які пахнуть топленим молоком

Вирощує квіти, які пахнуть топленим молоком

Останнім часом на піку популярності – аспарагус: невибаглива рослина, яка може стати чудовою окрасою як приватного будинку, так і офісу.

– Я завжди любив квіти, а нещодавно вирішив зайнятися їхнім розведенням, бо дуже подобається спостерігати за тим, як вони ростуть, розвиваються, починають цвісти, наповнюють кімнату своїми ароматами, – розповідає лучанин Олександр Потапук, показуючи горщик із зеленою ліаною, функцію листочків у якої виконують маленькі і численні листоподібні пагінці, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 – Спершу була ідея придбати екзотичні квіти, які дуже гарно квітнуть. Однак згодом передумав, вирішивши розпочати з тих, які нескладно вирощувати. Так у мене з’явився аспарагус. З інтернету дізнався, що цей рід налічує понад 300 видів рослин, які розповсюджені в Східній та Південній Африці та Азії.

У кінці XIX століття цю рослину завезли до Європи, де вона також швидко здобула своїх шанувальників. Сьогодні можна побачити різні види аспарагуса – одні ростуть в кімнатах, інші – у відкритому ґрунті. Серед тих, які вирощують у приміщенні, найбільш поширеними є аспарагус пір’ястий, особливістю якого є те, що квіти та синьо-чорні ягоди на ньому з’являються лише тоді, коли рослина стає «дорослою», тобто досягає десятирічного віку.

Також цей вид віддає перевагу слабо освітленим місцям, тому його краще ставити подалі від вікна. Стебла аспарагуса спаржеподібного сягають у довжину до двох метрів, і тому йому потрібно ставити опору, по якій вони плестимуться. А ще – вони дуже довго зберігають свою свіжість, тож їх часто використовують при аранжуванні букетів і композицій із квітів. Стебла з дуже щільно розміщеними голками аспарагуса Меєра нагадують йоржик, який є у кожного на кухні.

Та чи не найбільш поширеним є аспарагус густо квітковий Шпренгера, малесенькі квіточки якого своїм ніжним ароматом нагадують запах топленого молока. А після цвітіння на стеблах рослини з’являються маленькі яскраво-червоні ягоди. До того ж, як я переконався, вирощувати його може навіть початківець. 

Ці ніжні рослини дуже невибагливі, проте все-таки необхідно зважати на ті умови, в яких аспарагуси почуваються найкраще. Усі види, окрім аспарагуса пір’ястого, люблять гарне освітлення, тому горщики з ними слід ставити на підвіконні з західної та східної сторін. Дуже добре, коли у період активного росту температура становитиме 20 – 22 градуси, а ось з кінця осені до кінця зими потрібно перемістити рослину у місце, де буде прохолодніше – 14 – 15 градусів.

Оскільки аспарагус дуже любить свіже повітря, то потрібно в теплу пору року провітрювати кімнату, або ж, за можливості, винести горщик на балкон чи у сад, але поставити в такому місці, де немає протягів та не падатиме дощ.

– На жаль, чимало квітникарів не знають, що ця рослина полюбляє вологе повітря, а тому її слід систематично обприскувати водою, – радить хлопець. – Буває так, що горщик стоїть близько від батареї чи каміна – і тоді листочки починають жовтіти та обсипатися. У такому разі обприскування рідко допомагає – доведеться переставити рослину в інше місце або ж поставити біля горщика посудину з водою.

Олександр Потапук
Олександр Потапук

Потрібно пам'ятати, що аспарагус не зацвіте до того часу, поки повітря не буде достатньо вологим. Щодо поливу, то він повинен бути регулярним, однак вода не має застоюватися в піддоні. У період же спокою полив слід скоротити до мінімуму. Починаючи з квітня по вересень двічі на місяць аспарагус слід підживлювати різноманітними добривами.

У міру того, як росте рослина, весною її слід пересаджувати у просторіший горщик. Субстрат найкраще готувати з листового, парникового і глиняно-дернового ґрунту з додаванням піску. Найлегший спосіб розмноження аспарагуса – поділити кущ під час пересадки, однак можна робити це за допомогою черешків та насіння, яке висівають в кінці лютого в горщики.

Однак слід пам’ятати, що і в цієї рослини є вороги – це черв’яки на листочках і під стеблами, червоні павутинні кліщики. А оскільки аспарагуси дуже погано переносять використання засобів захисту рослин, то потрібно дотримуватися усіх порад щодо догляду за ними, що допоможе уникнути захворювань.

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: квіти, хобі
В тему