Поради

Хочеш тюльпанів? Висаджуй цибулинки!

Хочеш тюльпанів? Висаджуй цибулинки!

Вже зараз спритні квітникарки починають готуватися до весни, щоб потішити наших прекрасних співвітчизниць 8 Березня шикарними букетами квітів. Серед них – і Лариса Іванова, яка свого часу працювала продавцем, – реалізовувала горщики для квітів, насіння. Тож настільки полюбила цю справу, що й після виходу на пенсію продовжує цікавитися новинками у квітникарстві.

– Дуже люблю читати про нові екзотичні квіти, які в останні роки почали з’являтися в Україні, – усміхається жителька Києва. – Тому вже п’ятий рік я вирощую на продаж до 8 Березня тюльпани. Причому раніше робила це вдома, а тепер маю невеличку теплицю, яку опалюємо і вирощуємо квіти, зелень та перші овочі на продаж. Справа ця мені добре знайома, а ще – мені дуже приємно займатися улюбленою роботою. Та й зайві декілька тисяч, які вторговую за квіти, не є зайвими.

Щодо самої вигонки тюльпанів, то передусім восени потрібно підготувати субстрат, який має складатися з кислого ґрунту, річного піску та тирси. Якщо мова йде про вирощування квітів у квартирі, то, взявши три четверті відра ґрунту, слід додати у рівних частинах пісок та тирсу, аби відро було повне. Тоді додати 80 грамів вапна, і все дуже ретельно перемішати. Знявши «шубку» з цибулинок, висадити у глиняні горщики, наповнені субстратом. При цьому «чубчики» цибулинок повинні бути на рівні поверхні, а відстань між цибулинами має становити два сантиметри. В один горщик краще висаджувати цибульки одного сорту, аби вони одночасно почали цвісти.

Зазвичай для вигонки використовують сорти групи дарвінові гібриди: Маурін, ФорготтенДрім, группи Тріумф – Парад Рекорд, а також сорти Кіс Неліс, Оксфорд, ЭрікХофсє, Лондон, Вівекс.

– Ящики з горщиками ми відносили в комору, де температура повітря не вище від плюс 10, – долучається до розмови пані Алевтина, онука господині. – Поруч слід поставити посудину з водою, аби вологість повітря була високою. При цьому поливати лише зрідка, слідкуючи за тим, аби субстрат не пересох. Адже надмірна волога призводить до появи плісняви, чого слід уникати. Якщо ж вона все-таки щойно почала зявлятись, то потрібно зняти її та частинку субстрату, де вона була, і підсипати свіжого субстрату.

В цей час цибулинки розвивають кореневу систему, а в кінці січня з’являються паростки. Коли вони досягнуть заввишки до п’яти сантиметрів – слід перенести ящики з горщиками у світле приміщення, в якому температура на рівні плюс 18. В цей час систематично поливати рослинки, які починають цвісти на початку березня. При цьому під час росту стебел не можна ставити горщики в такому місці, де б на них потрапляли б прямі сонячні промені. Бо сонце може спровокувати ріст зеленої маси, а ось бутони в таких випадках зазвичай не з’являються. В освітленому місці горщики з рослинками можна ставити лише тоді, коли утворяться бутони. Відкрию вам секрети: якщо потрібно, аби квіти розквітли раніше, то варто подбати про підвищення температури до плюс 22, а коли навпаки – стримати цвітіння – то знизити її до плюс 14.

Лариса Євсеївна розповідає, що трапляється так, що квіти все ж розпускаються надто рано. Тому в таких випадках потрібно зрізати стебла з бутонами, які тільки-но почали набирати кольору, і кожне стебло окремо загорнути у сухий, цигарковий папір. А тоді – покласти на нижню поличку холодильника.

– Завдяки таким дрібницям можна продовжити життя квітам, – каже вона. – І, відповідно, порадувати ними тих, для кого ці квіти куплять на початку весни.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: квіти, свято
В тему