Життя

Дожив до 100 літ, бо не скурив жодної цигарки

Дожив до 100 літ, бо не скурив жодної цигарки

Прикордонник, який відсвяткував сотий день народження, стверджує, що секрет довголіття у правильному способі життя.

Нещодавно день народження відсвяткував Григорій Батурін. Тож до його домівки поспішали родичі, друзі, колеги і знайомі. Ще б пак – чоловіку виповнилося не мало не багато – 100 років, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Я народився в Казахстані, – розповідає про себе чоловік. – Закінчив восьмирічку, і в 1940 році мене призвали до лав армії. Навчався в Саратовському військовому училищі медичного відділу. Отримав звання молодшого лейтенанта медичної служби. А службу проходити довелось в Забайкальському прикордонному окрузі.

В 1941 – 1943 роках обороняв Батьківщину на Західному фронті. Отримав звання молодшого сержанта – командира відділу зв’язку. Служив у Кільському прикордонному загоні на кордоні з Монголією, а тоді в Туркменському пограничному окрузі. Згодом звільнився в запас у званні майора медичної служби і переїхав з родиною до Сум. І майже чверть століття працював медбратом на рятувально-водолазній станції.

Разом із дружиною виховали двох доньок. А нині чоловік радіє трьом онукам і п'ятьом правнукам.

– Мене часто запитують, в чому секрет довголіття, – усміхається Григорій Аксентійович.  – Люди чомусь думають, що обов'язково має бути якийсь еліксир, який вип'єш – і житимеш довго і щасливо. Однак насправді нічого подібного немає. Весь секрет у тому, що потрібно вести правильний спосіб життя. Приміром, я за все своє життя не викурив жодної цигарки, і усім, хто курить, раджу кинути цю згубну звичку.

Сьогодні полиці магазинів ломляться від різноманітних продуктів. Але ж подивіться, скільки різних добавок в тих продуктах! Натомість краще готувати прості страви – каші, супи, борщ, різні салатики – все це корисніше для нас. І, звісно, рух! Недарма ще в Давньому Римі і Греції лікарі стверджували, що рух – це здоров'я. Відтак я багато гуляю – десь по три години кожного дня. Потрібно розвиватися, читати книги, бо це тримає в тонусі мозок.

А ще – позитивний настрій. Звісно, час сьогодні не простий, але все одно потрібно в кожному дневі шукати радість, щось приємне і хороше. І тоді доля обов’язково щедрою рукою відсипле додаткових років!

Ксенія Фірковська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: день народження, Долі
В тему

Останні матеріали