Життя

До 95 літ рубала дрова, а до 98 годувала сім’ю

До 95 літ рубала дрова, а до 98 годувала сім’ю

Цими днями Марія Іванівна Басій відсвяткувала поважний ювілей. Ще б пак! Бабусі виповнилося 100 років.

Тож з ранку і до вечора до її оселі поспішали гості, аби привітати та побажати міцного здоров’я та років життя, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Сьогодні добре жити, бо все є, – розповідає ювілярка, яка мешкає в селі Великі Кусківці, що на Тернопільщині. – І їжі, і одягу достатньо. Колись було по-іншому. Я народилася в багатодітній сім'ї, тож батьки з дитинства привчали нас до всілякої роботи по дому і господарству. Жити було дуже непросто.

А ще гірше стало, коли помер батько. Мені тоді було 12 років. Опісля не стало і матері. А ще згодом залишились лише я і наймолодша сестричка. Ох, і важко ми тоді працювали! Самі і орали, і косили, і жали. А ще ж дім, худоба, яку потрібно попорати, нагодувати, прибрати біля неї, подоїти. Звісно, добрі люди допомагали, але я старалася все робити сама.

Марія Басій відсвяткувала 100-літній ювілей
Марія Басій відсвяткувала 100-літній ювілей

Здавалося, бідам Марії прийшов кінець, коли вийшла заміж за Фадея. Чоловік був роботящим, дуже добрим. Однак не судилося їм довго прожити разом. Розпочалася війна, і в 1941 році він у рядах Червоної армії пішов на фронт.

– Ми ж тільки пів року разом прожили, і я залишилася сама, – ділиться спогадами бабуся. – Ще через пів року прийшла звістка про те, що він загинув. На той час я народила донечку, яку назвала Ганнусею. Ох, важко ж тобі було. А коли закінчилася війна, то також дуже важко працювали в колгоспі. Старалася всюди встигати: і на роботі, і вдома щоб був порядок. Дякувати Богу, на здоров'я ніколи не нарікала, тому всьому давала раду.

В селі розповідають, що в 95 років Марія Іванівна виконувала всю роботу по дому, готувала їжу. І навіть дрова рубала. Нині ж здоров'я слабшає – літа беруть своє. Тож вона передає життєвий досвід онукові та правнукам.

– Мама дуже невибаглива у побуті, – розповідає її донька Ганна Фадеївна. – Їсть просту їжу: супи, кашки, салати. І все просить Бога, аби послав нашій Батьківщині гарну долю. Бо ж Україна і так дуже багато натерпілася і нині потерпає від війни. Її часто запитують, в чому секрет довголіття. Мама каже, що ніякого секрету немає, – потрібно робити добро, жити, дотримуючись людських і Божих законів, і тоді Бог обдарує довголіттям.

Ксенія Фірковська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: день народження, Долі
В тему