Поради

Як зрозуміти, що ви сидите на дієті, не знаючи про це

Як зрозуміти, що ви сидите на дієті, не знаючи про це

Ми часто не розуміємо, коли обмеження в харчуванні в ім'я здоров'я і краси стає проблемою.

Ось 3 ознаки, що ви сидите на дієті і самі того не помічаєте.

В чому проблема

У середині 00-х нові дієти з'являлися майже щотижня. Знаменитості обіцяли, що відмова від [вставте будь-який продукт] позбавить від п'яти кіло за одні вихідні. Дієти та дієтичні раціони друкували в журналах та газетах, обговорювали на ТБ і за обіднім столом.

Через десять років люди зрозуміли, що дієти не працюють. Жорсткі обмеження харчування (на кшталт тижня на яблуках) вийшли з моди. Тепер у тренді вести здоровий спосіб життя, займатися спортом та рахувати калорії.

Проте дієти не зникли назовсім — просто поміняли імідж. Тепер це не дієта, а «спосіб життя», «харчування в ім'я здоров'я». Жорсткі обмеження стали м'якими: не можна їсти солодке не тому, що це шкідливо для фігури, а тому шкідливо для здоров'я.

Ми пояснюємо деякі відмови в харчуванні тим, що це «погано для здоров'я», не розуміючи, що обмежуємо себе так само, як на класичному дієтному раціоні.

Як зрозуміти, що не дбаєте про здоров'я, а сидите на дієті?

Ви ніколи не їсте «шкідливу» їжу

В суспільній думці існує думка, що здорове харчування - це те, що не шкідливо. Курка і риба, гречка і рис (тільки бурий!), органічні, свіжі та цільнозернові продукти, смузі та протеїнові батончики – це добре. Цукор, фастфуд, кава, напівфабрикати потрапляють у «чорний список».

Що таке здорове харчування? Відповідно до «Вікіпедії», здорове харчування — те, що забезпечує нормальне зростання, розвиток і життєдіяльність. Раціон має бути збалансованим і повним. В основі здорового харчування — любов і увага до власного організму.

Обмеження— це не любов до свого організму. Наприклад, голод для організму гірший, ніж умовний «поганий» гамбургер. Якщо ви не їсте нічого, аби не з'їсти «шкідливого» - це дієта, сукупність правил, дозволів і обмежень.

Ділити продукти на «хороші» і «погані», триматися подалі від останніх, забороняти їжу без вагомих приводів (наприклад, алергії або непереносимості) – це дієта.

Звичайно, харчуватися тільки гамбургерами для середньостатистичної людини шкідливо. Як і тільки фруктами, як і тільки м'ясом. Тілу необхідна різноманітність і баланс. Не можна назвати продукт остаточно поганим і викинути його з раціону як «нездоровий».

Ви караєте себе за «шкідливу» їжу

У суспільній свідомості є ідея, що «шкідливу» їжу треба «відпрацювати». З'їв шоколадку — присів п'ять разів. Наївся на ніч - сів на дієту на два дні.

Наприклад, ви йдете пішки в кафе, щоб купити улюблене тістечко. Саме йдете, саме пішки— щоб «скинути калорії», які наберете після їжі. Або ви сідайте на розвантажувальне харчування, щоб «відпрацювати» набрані після канікул кіло.

Працювати понад силу, щоб відшкодувати «гріх» їжі,— наслідок «дієтичного» мислення. Право на їжу всі мають з народження, його не потрібно заробляти працею або відпрацьовувати.

Ви звинувачуєте себе за «зриви»

Як часто ви картаєте себе за те, що «нагрішили», обіцяли собі не їсти хліб, але зірвалися через два дні? Вечірка на роботі, посиденьки у бабусі, ночівля у подруги з піцою — щоразу ви наїдаєтеся і обіцяєте собі наступного дня провести на «розвантажувальному» харчуванні.

У суспільній свідомості багато фраз, які поєднують образ їжі з почуттям провини. «Секунда на язику — все життя на стегнах», «Все смачне — шкідливе», «Якщо їжа вам одобається, треба її негайно виплюнути»… Не дивно, що в такому інформаційному полі люди звинувачують себе.

Що з цим робити

  • Визнати проблему. Це не ваша вина: складно жити в суспільстві, яке схиблено на худобі, щоб воно ніяк не вплинуло на мислення.
  • Харчуватись інтуїтивно. Їсти тоді, коли хочеться, те, що хочеться. Обмеження лише перетворять бажання на «заборонений плід».
  • Звернутися до психолога. Описані вище ознаки - частина симптомів розладу харчової поведінки. Лікуванням займається психіатр разом з лікарем-терапевтом і гастроентерологом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Харчування і дієти, харчування, Здоров'я
В тему